BirkenLangrennSjusjøen

Spurtdrama da Dahl vant Birkebeinerrennet!

Men veteranen Aukland og to 17-åringer imponerte mest

Birken Skifestival er over for denne gangen. Som alltid var det selve Birkebeinerrennet som avsluttet festivalen. For 78. gang gikk tusenvis av løpere de 54 kilometerne fra Rena, over Dølfjellet, Raudfjellet og Midtfjellet til mål ved Birkebeineren skistadion på Lillehammer, i omtrent samme trasé som kongsemnet Haakon Haakonsson ble fraktet over fjellet i 1206.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Sportsmanden vil legge ut flere artikler fra årets renn og festival, med mange bilder, og i tillegg legge ut et stort bildealbum fra Birkebeinerrennet på Facebook, slik vi allerede har gjort for HalvBirken.
Vi starter med mennenes eliteklasse, men også her vil vi supplere med flere bilder etter hvert. REPORTASJEN ER NÅ OPPDATERT MED FLERE BILDER.

SAMSUNG CSC
Birken hadde en egen spurtpris på Sjusjøen ved passering rød strek på bildet. Fjorårsvinner Petter Eliassen tok den, foran John Kristian Dahl, Sjur Røthe og Anders Aukland. De fire er akkurat i ferd med å opparbeide seg en avgjørende luke. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden)

Dahl med dobbel

De fleste har nok fått med seg at det var spurtkanonen John Kristian Dahl, vinneren av Vasaloppet for 14 dager siden, som fikk kastet seg noen centimetere foran Birken-ekspert og superveteran Anders Aukland, med fjorårsvinner Petter Eliassen på tredjeplass. Alle de tre fikk tiden var 2.27.34. Dermed ble pallen tapetsert av langløpsekspertene, mens Sjur Røthe var beste landslagsløper på den litt sure fjerdeplassen like bak. De fire fikk en luke ved Sjusjøen der en av forhåndsfavorittene, den doble Marcialongavinner Tord Asle Gjerdalen, og vinner av HalvBirken Øyvind Moen Fjeld, måtte slippe kvartetten. De to ble nummer 5 og 6 også i mål.

Men aller mest imponerte kanskje de to 17-åringene Vebjørn Hegdal og Magnus Bøe, som begge var frontfigurer i Ungdoms-OL på Lillehammer nylig. Med 14. og 28.plass, bare noen minutter bak de aller beste, spiste de to ungguttene nå kirsebær med de virkelig garvede langløps- og Birken-ekspertene!

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
SAMSUNG CSC
I mål var det denne karen som var en hårsbredd foran de tre andre i tetkvartetten, nemlig John Kristian Dahl fra Team United Bakeries. Dermed var det Dahls in tur til å ta «dobbelen» i år, med seier både i Vasaloppet og Birken med 14 dagers mellomrom. I fjor var det Petter Eliassen som klarte kunststykket. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden)
SAMSUNG CSC
De to nærmeste forfølgerne er lagkamerater fra Team Santander, HalvBirken-vinner Øyvind Moen Fjeld og Marcialonga-vinner Tord Asle Gjerdalen, som vanlig med pilotbrillene på plass! Teamets bestemann var imidlertid superveteran Anders Aukland, som var en hårsbredd fra seieren og ble nummer 2, 42 år gammel. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden)

Mens de fleste mosjonistene slet litt med et stadig mer sugende føre og dårligere spor etter hvert som påskesola og varmegradene tok tak, så hadde eliten og de første puljene stort sett panserspor. men en ganske sterk motvind gjorde det likevel både tøft og litt taktisk underveis. Og til slutt var det også en kamp om de beste sporene inne på oppløpet. Og tre mann fikk altså samme tid i mål.

Les også:  Birkendronning Boner med knallavslutning, overrasket alle og tok sin fjerde seier i Birkebeinerrennet.

SAMSUNG CSC
Beste utlending var den sterke svensken Daniel Richardsson fra Team Expirit, som endte på 7.plass.
SAMSUNG CSC
Beste «tiger» fra Team LeasePlan Go var Petter Eliassen på 3.plass, men nest best og definitivt beste brite, var Andrew Mushgrave, som imponerte med 9.plass, for øvrig med bare hender. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden)
SAMSUNG CSC
Ny sterk svensk veteran som avanserer til 8.plass i mål; tidligere 5-milsvinner i Kollen Anders Sødergren. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden)
SAMSUNG CSC
Morten Eide Pedersen går nærmest på hjemmebane og satset friskt, holdt lenge følge med tetgruppen, men fikk det litt tøft mot slutten og endte på 20.plass. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden)
SAMSUNG CSC
Store, sterke Jørgen Aukland, en av de virkelige stake-pionerene og av de aller første som vågde å stake hele Birken for bare få år siden. Nå gjør flere og flere det, og ikke bare eliteløpere. Aukland har hatt en litt trøblete sesong med noe urytmisk hjerte og har vært usikker på fremtiden, men har vist stigende form på slutten av sesongen. Så det skal bli spennende å se om 17.plassen bidrar til at veteranen og lillebroren til Anders tar en ny sesong. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden)
SAMSUNG CSC
Sterke ungtigre: Stian Hoelgaard har ungdomstrøyen i Visma Ski Classics og sammen med Anders Mølmen Høst (nr 10) tok de begge sterke pallplasser i Vasaloppet. I Birken ble det 15. og 16.plass.
SAMSUNG CSC
DAGENS BESTE PRESTASJON? Kjempeløp av unge Vebjørn Hegdal fra LarvikSki, som tok en sterk 14.plass på 2.29.42, bare drøye to minutter bak vinnertiden. Hegdal tok nylig sølv og bronse i Ungdoms-OL på Lillehammer, men at 17-åringen skulle spise kirsebær med de store og rutinerte langløpsgutta, var utrolig imponerende! (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden)
SAMSUNG CSC
Birken-veteran som alltid er med på å sette farge på rennet, tsjekkiske Stanislaw Rezac (t.h.) fikk det imidlertid veldig mot slutten denne gangen og endte helt nede på 64.plass. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden)
SAMSUNG CSC
Da var det mer sprut igjen i stavtakene til landsmannen Lukas Bauer (i grønt) og ikke minst Kjetil Hagtvedt Dammen, som passerte bak Rezac på Sjusjøen, men som kom i mål langt foran. Dammen ble nummer 18, mens sølvvinneren fra VM-femmilen i Falun i fjor endte på 21.plass. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden)
SAMSUNG CSC
KOMMENDE STJERNE: 17 år gamle Magnus Bøe stod også for en av de beste prestasjonene i Birkebeinerrennet. Bø, som også heter Magnus Kim og har dobbelt norsk og koreansk statsborgerskap, og var den store frontfiguren i langrennsøvelsene  Ungdoms-OL på Lillehammer. Sterkt å klare en topp 30 plassering med 28.plass på 2.32.54 i sin debut i Birken, selv om han altså måtte se sin rival fra Ungdoms-OL, Vebjørn Hegdal, foran seg på resultatlisten. Disse to kommer vi nok til å høre mye mer fra de neste 10-15 årene… (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden)
SAMSUNG CSC
Alexey Poltaranin, en av verdens beste klassiskløpere som har blitt en kløpper på staking. Det holdt likevel bare til en 31.plass i Birken. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden)
SAMSUNG CSC
Eirik Mysen fra Team Veidekke Oslofjord i fine omgivelser. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden)
SAMSUNG CSC
Sjefen for «Tigrene», den gamle storløperen Thomas Alsgaard, har et stykke opp til de beste. Thomas blir nummer 75, mens Petter Eliassen sørget for at Team LeasePlan Go fikk en mann på pallen. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden)
SAMSUNG CSC
Stadig flere går på blanke ski og staker gjennom Birken. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden)
SAMSUNG CSC
Vinner av Birkebeinertrippelen i fjor Arne Post klarte ikke helt å følge opp fjorårets overraskende 15.plass, men han snek seg da inn på plassen foran Alsgaard til 74.plass på 2.47.23. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden)
SAMSUNG CSC
To stilarter side om side i et fargerikt fellesskap. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden)
SAMSUNG CSC
(Foto: Frode Monsen / Sportsmanden)
SAMSUNG CSC
(Foto: Frode Monsen / Sportsmanden)
SAMSUNG CSC
Per Christian Lysaker Torgersrud på vei mot en sterk 48.plass for Team Parkettpartner. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden)
SAMSUNG CSC
Erlend Moian Nydal fra Asker Skiklubb (i midten) med Runar Skaug Mathisen fra Team Synnfjell på bakskiene. De ble hhv. nummer 47 og 45. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden)
SAMSUNG CSC
Lang, lang rekke. Her er det staking som gjelder. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden)
SAMSUNG CSC
Audun Laugaland holdt på å ta en sensasjonell seier i Vasaloppet for et par år siden, da han ledet alene i tet med et par kilometer igjen. Nå går han for laget med det litt pussige navnet Lager 157 Ski Team. Det endte med 38.plass for Laugaland. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden)
SAMSUNG CSC
Flere løpere i ulike teamfarger passerer Sjusjøen. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden)
SAMSUNG CSC
Sterk veteran 1: Geir Strandbakke fra Team 1 Sport imponerte igjen, så vi tar med et bilde selv om det var av litt dårlig lyskvalitet. Vinneren av HalvBirken for alle over 40 år vant klasse 50-54 år i Birken på sterke 2.53.04, foran fjorårsvinner Fred Anders Solbakken (2.55.35), mens det ble en ny tredjeplass i klassen til Jan Olav Beitmyren (2.57.33). Strandbakke ble i fjor nummer 5 i klassen. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden)
SAMSUNG CSC
Sterk veteran 2: I klassen over for 55-59 år var ikke Trond Olav Berg fra Rustad IL stort dårligere. Berg tok sin andre klasseseier i Birken på 2.56.43. Nå gikk ikke Berg i eliteklassen denne gangen, men det kunne han trygt ha gjort, da det ville gitt en 148.plass av 185 løpere. På andreplass i klassen kom fjorårets beste veteranløper i Norge, Kristen Aaby (3.02.08), som i fjor tok andreplassen i klassen under, mens Andreas Engebretsen tok den siste pallplassen på 3.06.08. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden)
SAMSUNG CSC
Amund Owren fra Team Synnfjell blir nummer 165 på 3.01.10. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden)
SAMSUNG CSC
Vi avslutter reportasjen fra eliteklassen med enda en Rustadløper, Atle Smenes, som kom i mål på 172. plass. Totalt 184 løpere fullførte i mennenes eliteklasse. En av de som dessverre måtte bryte var den gamle Birken-kongen Erling Jevne, som måtte kaste inn stavene med en skade tidlig i rennet. Alle resultater nedenfor. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden)

Fullstendige resultater Elite menn:


Samleside for Birken

 

Sportsmanden.no 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -