LangrennOL Sotsji

Gull,bronse og tårer i følelsesladet OL-åpning

Jentene gikk for broren til Astrid

Det ble svært følelsesladet etter 15 km skiathlon på OL’s åpningsdag i Sotsji. I en spennende avslutning var det svenske Charlotte Kalla som skrudde på turboen opp den siste beryktede bakken og sprengte tetgruppen på fem, inkludert Therese Johaug. Den eneste som klarte å følge var dronningen selv, Marit Bjørgen, som gjorde en glimrende taktisk manøver og smatt forbi Kalla på inner’n i den siste krappe svingen inn på stadion. Dermed var det i realiteten avgjort.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
15km-bilde 20
Marit Bjørgen går i mål med hånden på hjertet, som var hos Astrid Uhrenholdt Jacobsen og familien hennes. Et gripende øyeblikk av en stor idrettsutøver. (tv-bilde)

– Jeg følte meg veldig bra og hadde fantastisk gode ski. Jeg kunne bremse ned og så akselerere igjen (på siste oppløpet) og det klarte jeg, sa Bjørgen, som spurtet til gull mens hun holdt seg over hjertet, mens Kalla jublet for sølvet like bak. Noen sekunder senere spurtslo Heidi Weng venninnen Johaug i kamp om bronsen.

Etterpå var det mye tårer. Litt gledestårer, men også sorgtunge ansikter som var tydelig preget av gårsdagens tragiske hendelser, da Astrid Uhrenholdt Jacobsen helt uventet og plutselig mistet broren sin, en bror som også var treningskamerat og kjent av mange i landslagsmiljøet. Et kjempesjokk og forferdelig trist, men jentene viste i dag en fantastisk lagfølelse og stod sammen både som lag og som venninner.

– Det var en veldig sterk dag i går, men Astrid ville gjerne at vi skulle gå for broren hennes i dag og det gjorde vi. Vi stod sammen som et lag, sa en gråtkvalt Marit Bjørgen i et helt uvanlig seiersintervju etterpå. Hun var tydelig preget både da og når hun skulle opp på seierspallen. Og bildene da alle jentene holder rundt hverandre og gråter sammen i teltet, like etter at de har tatt gull, bronse og fjerdeplass, er sterke og rørende på en gang.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
15km-bilde 32
Glade, triste og tårevåte jenter på seierspallen. Kalla, Bjørgen og Weng.

– Marit er en fantastisk person og en eventyrlig stor idrettskvinne. Hun har en personlighet som hele Norge og verden liker, helt fantastisk! sa Odd-Bjørn Hjelmeset etterpå. Og de andre to jentene var også sterkt preget, ikke minst Therese Johaug, som selvsagt også var skuffet over fjerdeplassen.

– Jeg skulle gå det skirennet og jeg skulle gå for Sten Anders. Vi hadde en tung dag alle i den norske leiren i går og vi bestemte oss for å gå med sørgebånd til ære for han, så en tårevåt Johaug til TV2s reporter.

Mens Astrid Uhrenholdt Jacobsen selv viste sin storhet og takknemlighet med en twittermelding der hun takket det norske laget som sin trøst og sin støtte. Se hele meldingen i bildet nedenfor.

15km-bilde 30
«Mine fantastiske jenter…» skrev Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Her gråter alle fire sammen i teltet like etter løpet.

Dette var sannelig en dag på godt og på vondt, der jentene nok gikk gjennom et fullstendig følelsesmessig kaos – og der de viser at idrett ikke er det viktigste i livet. Ikke rart at det norske folk elsker sånne jenter. Dere er utrolige idrettsutøvere, men har i dag først og fremst vist et fantastisk samhold, og en varme og en medmenneskelighet som nok rører langt utover landets grenser.

Resultater 15 km skiathlon med skibytte
OL Sotsji,  8. februar 2014

Kvinner
1. Marit Bjørgen, Norge 38.33,6
2. Charlotte Kalla, Sverige 0.01,8 min. bak
3. Heidi Weng, Norge +0.13,2
4. Therese Johaug, Norge +0.14,6
5. Aino-Kaisa Saarinen, Finland +0.15,3
6. Justyna Kowalczyk, Polen +0.56,1

Øvrige norske
23. Kristin Størmer Steira +2.01,9

 

sportsmanden.no 

 

 

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -