JuniorLangrennRomerike

Gull og bronse også i juniorenes skiathlon

Russerne falt for eget grep

Eirik Sverdrup Augdal kom inn som reserve på det norske laget for syke Vebjørn Turtveit og takket for tilliten med et kjempeløp som ga norsk gull på dagens 20 km med skibytte i junior-VM i Val di Fiemme. Og Johan Hoel fulgte opp med bronsemedalje, etter at den russiske favoritten Alexey Chervotkin ble for sterk i spurten.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
Jr-VM-20km-skiathlon-norske-i-tet
Norsk i teten, med Johan Hoel foran Eirik Augdal i VM-løypene, som er de samme som ble brukt i fjorårets senior-VM. (TV-bilder)

Men russeren falt egentlig for eget grep et par kilometer før mål. For etter at han sammen med lagkameratene hadde prøvd å gå taktisk ved at de bremset forfølgerne mens Chervotkin rykket et par ganger, så var det Chervotkin selv som viklet seg inn i lagkameraten i en av de siste tøffe kneikene. Begge måtte ned på knærne, surret fælt med å komme løs og tapte dyrebare sekunder. Dermed rykket de to nordmennene umiddelbart og fikk en luke. Den sterke russeren kom imidlertid tilbake, men nå var det nordmennenes tur til å kjøre litt taktisk. I hvert fall så det slik ut, da Hoel en stund lå foran russeren mens Augdal stakk fra og fikk det avgjørende forspranget.

Jr-VM-20km-skiathlon-russik-rullett1
RUSSISK RULETT: De to russerne kløner det til for hverandre, mens Johan Hoel (t.v) og Eirik Augdal (t.h) såvidt klarer å smette forbi på hver sin side.
Jr-VM-20km-skiathlon-russik-rullett2
FALT FOR EGET GREP: Luken som oppstår kan ha blitt avgjørende, for selv om den ene russeren klarte å tette luken, brukte han mye krefter og var sjanseløs da Augdal like etterpå satte inn det avgjørende rykket.

Men multitalentet Augdal, som også er en meget dyktig terrengsyklist som først i vår bestemte seg for å satse på langrenn fremfor sykling, virket uansett kjempesterk. Etter at han snek seg med på kassisken, der det var Petter Reistad som så ut til å være best av nordmennene, så slo Augdal virkelig til etter skibyttet.

Jr-VM-20km-skiathlon-vinnerAugdal-etter
MULTITALENT: Eirik Sverdrup Augdal har gode meritter også fra terrengsykling og bestemte seg først i fjor for å satse på langrenn. Senest i sommer tok han to seire i NC-ritt for juniorer og andreplassen totalt i det 79 km lange Raumerrittet.

– Jeg mener jeg er bedre i fri, så jeg tenkte at jeg kunne klare å ta han (russeren). Det føltes bra i dag. På sisterunden hadde jeg masse krefter og bare kjørte på, sa verdensmesteren i seiersintervjuet etterpå.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Også Johan Hoel smilte bredt etter en sterk bronsemedalje. Han så ut til å ha litt glatte ski i klassisk, men hang likevel med i teten hele veien og gikk smart. På slutten var de tre medaljevinnerne i en egen klasse.

Jr-VM-20km-skiathlon-3beste
PALLEN: Alexey Chervotkin (sølv), Eirik Augdal (gull) og Johan Hoel (bronse)

Petter Reigstad kom til slutt på 15.plass, 1.14 bak vinneren, etter at han dessverre falt fra en posisjon helt fremme i tetgruppen i klassisk og fikk løpet spolert, mens Eivind Heimdal ble nummer 24.

Nesten ny skrell av Lotta

Tidligere på dagen hadde det 17-årige supertalentet Lotta Udnes Weng imponert igjen på jentenes 10 km med skibytte. Lotta, som overraskende tok sølv på sprinten, hang bra med på de første 5 km i klassisk og vekslet som nummer 11. Etter skibyttet tok hun raskt igjen teten og var svært offensiv i fristil. Lotta tok ledelsen og sprengte tetgruppen, og rett før den siste bakken så medaljen ut til å være sikret, da en tysker falt og tre jenter hadde fått en stor luke. Men Weng stivnet litt på slutten, ble fraglidd av den tyske vinneren Sarah Schaber og på oppløpet såvidt spurtslått i kamp om bronsen.

Jr-VM-10km-skiathlon-LottaWeng-drar-feltet
Lotta Udnes Weng gjorde et kjempeløp. Etterpå var 17-åringen skuffet over at medaljen glapp, men all ære for en herlig innsats og innstilling. Her er det like før hun sprenger tetfeltet.

Men en fjerdeplass er likevel en kjempeprestasjon i et løp hun er med å prege til de grader. Tvillingsøster Tiril hadde et uhell i starten som kostet henne mange posisjoner og mye krefter, men ble likevel nest beste norske som nummer 13, mens Ingeranne Strøm Nakstad og Lovise Heimdal ble nummer 24 og 36.

Resultater Junior-VM

20 km fellesstart med skibytte

1. Eirik Sverdrup Augdal, Norge 56:09,6
2. Alexey Chervotkin, Russland +9,9
3. Johan Hoel, Norge +11,3
4. Olzhas Klimin, Kasakhstan +20,3
5. Petr Knop, Tsjekkia +33,4
6. Oskar Svensson, Sverige +37,9

15. Petter Reistad +1:14,2
24. Eivin Krane Heimdal +1:55,4

10 km fellesstart med skibytte
1. Sarah Schaber, Tyskland 30:45,8
2. Alisa Zhambalova, Russland +2,0
3. Anna Dyvik, Sverige +2,9
4. Lotta Udnes Weng, Norge +3,3
5. Natalia Nepryaeva, Russland +3,9
6. Anastasia Sedova, Russland +6,7


13. Tiril Udnes Weng +42,7
24. Ingeranne Strøm Nakstad +1:25,7
36. Lovise Heimdal +2:12,5

 

sportsmanden.no 

 

 

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -