Annen idrettFolloLangrennRulleski

Alliansloppet, verdens største rulleskirenn

Thomas Gifstad yppet seg da Johan Kjølstad vant

Johan Kjølstad trakk det lengste strået i det 48 km lange rulleskirennet Alliansloppet, med start og mål ved idylliske Oskarsbron ved Gøtakanalen i Trollhättan i Sverige. Vinnertiden i lørdagens renn var på 1.43.57 og seieren ble sikret etter en knallhard spurtduell. Men den satt langt inne.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

– Jeg startet spurten litt tidlig og over broa måtte jeg virkelig ta i! Jeg bestemte meg for at det var nå eller aldri og fikk en luke. Selv om syra var oppunder ørene, så hadde jeg et gir til, sa vinneren Kjølstad til TV2 Sportskanalen, som sendtre løpet direkte.

001
Det var et særdels sterkt felt i Allianseloppet. Foto. Geir Haugen

Fjorårsvinner Anders Aukland var nest beste nordmann bare sekundet bak Kjølstad, men ble likevel «bare» nummer fire, dagen etter at 41-åringen sporty stilte til start på 5000 meter under NM i friidrett på Jessheim, noe den tidligere norgesmesteren på distansen også gjorde for 20 år siden! Auklands tid på Jessheim ble for øvrig 14.50,08, som holdt til 10. plass i NM, som ble vunnet av Marius Vedvik fra Gular på 14.16,34.

I år som i fjor deltok også duoen Thomas Gifstad og John Einar Tørklep fra Oppegård IL i Alliansloppet. Mens Gifstad fortsatt er ung og lovende og tidligere i sommer viste imponerende takter da han fulgte OL-mester Ola Vigen Hattestad nesten til døren, er Tørklep for superveteran å regne, som «for lengst» har passert 60 år. Men entusiasmen og innstillingen har de likevel felles.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Trener, manager og «altmuligmann» Tron Giftstad, faren til Thomas, har sendt oss denne rapporten:

Rapport fra OI-duo i Alliansloppet

Lørdag deltok Thomas og Johnny i Alliansloppet i Trollhättan. 48 km rulleski over 3×16 km. Vi måtte dra hjemmefra i 06 tiden om morgenen, da løpet startet kl 10. I år gikk det direkte på TV2 Sportskanalen og feltet var ekstremt sterkt. Alle Vasaloppvinnerne de siste 10 årene var med! De fleste langrennsteamene fra Norge og Sverige stilte også til start.

Thomas var ranket som nr 110 av de som startet og var plassert i pulje 1 bak eliten. Johnny var i pulje 3. Det var nærmere 2000 løpere totalt, hvorav ca 1300 gikk den lengste distansen på 48 km.

Frisk satsing og rå start

Med 110 løpere foran seg i starten hadde jo Thomas et håpløst utgangspunkt, men på første mellomtid etter 10 km ledet han likevel hele løpet, ett sekund foran Anders Aukland og Johan Kjølstad!

002
Thomas Gifstad i sort med startnummer 110 er her helt fremme i tetgruppen, etter svært frisk satsing fra et dårlig startspor. Foto: Geir Haugen

Men toppen av staven røk etter 2 km, så han gikk med en løs løkke og fikk ikke feste på staven. Allikevel var han med teten i 24 km. Da kom det et rykk, og uten løkke som fungerte på staven var det umulig å holde følge. Etter 32 km fikk han byttet stav og passerte da som nr 25 og var 1.25 minutter bak teten. Ca 3 km før mål hadde Thomas kjørt inn gruppa foran og lå sammen med Jørgen Brink, som ble nr 12 i mål. De var da cirka 1.20 bak teten.

Like etterpå skjer det fatale. En løper sparker staven til Thomas rett av, og Thomas må gå en kilometer uten stav. Feltet forsvinner. Til slutt får han en ny stav som imidlertid er feil hånd og han må bytte enda en gang. Til slutt kommer Thomas i mål 2,5 minutter bak Johan Kjølstad og blir nr 30, på plassen foran Morten Eide Pedersen og tre plasser foran Jørgen Aukland, mens kamerat Brink som han hang lett med, altså ble nummer 12.

Stor fremgang tross uhellene

Det positive var at Thomas Gifstad var en av få som gikk fortere i år enn i fjor, til tross for regnværet og stavuhellene. Han forbedret seg faktisk med hele 4 minutter, mens vinnertiden var 2 minutter dårligere enn i fjor, da Thomas var 10 minutter bak vinneren Anders Aukland.

Superveteranen Johnny Tørklep ble beste nordmann av de over 60 år. En utrolig sterk prestasjon, og kun 17 sekunder bak tiden i fjor, til tross for regnværet.

Disse gutta satser på å markere seg enda mer neste år!

004
Selv om John Einar Tørklep i fjor ble norgesmester for veteraner, konkurrerer han gjerne med folk som kunne vært både barna og barnebarna hans, men han holder imponerende tempo. Her er veteranen i aksjon i Allianseloppet. Foto: Geir Haugen


Topp 6 menn i Alliansloppet

1. Johan Kjølstad, Team United Bakeries 1.43.57
2. Markus Ottosson, IFK Umeå 1.43.58
3. Calle Halfvarsson, Falun Borlänge SK 1.43.58
4. Anders Aukland, Team Centric 1.43.58
5. Anton Karlsson, Åsarna IK 1.43.58
6. Torgeir Skare Thygesen, Team LeasePlan Go 1.43.59

Vinneren av Vasaloppet i år, Laila Kveli fra Lierne, var beste norske dame på tredjeplass, mens Solfrid Braathen også var inne blant de seks beste:

Topp 6 damer i Alliansloppet

1. Maria Nordström, Ulricehamns IF 2:05:20
2. Britta Johansson Norgren, Sollefteå 2:05:21
3. Laila Ahrlin Kveli, Team Centric 2:06:03
4. Marika Sundin, IFK Mora SK 2:07:08
5. Sara Nordstrand, Team SkiProAm 2:07:11
6. Solfrid Braathen, Team SkiProAm 2:08:20

Alle resultater 

 

sportsmanden.no

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -