Annen idrettFolloOppegårdRulleskiSki

Tørklep veteranmester i NM på rulleski

John Einar Tørklep fra Myrvoll og Oppegård IL er en mer enn gjennomsnittlig aktiv 61-åring. På sine godt voksne dager er det først og fremst rulleski den tidligere løperen og langrennsløperen satser på, og det gjør han med bravur også her.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Nylig ble han norgesmester i klasse 60-64 år da det tredje veteranmesterskapet på rulleski gikk av stabelen ved Årnes i Sørkedalen. Det ble først gått to småkuperte runder á 2,3 kilometer, før turen gikk inn til rundkjøringen ved Skansebakken, med retur til Årnes, totalt på 15,6 kilometer. 19 spreke menn og kvinner stilte til start i strålende vær uten en sky på himmelen. Kun en mann var under 50 år og den største klassen var faktisk Menn 70-79 år, med syv deltagere. Tørklep hadde en hard fight med Knut Stabell fra Moss, men avgjorde til slutt med 27 sekunders margin på den sterke vinnertiden 43.19. Så her gikk det unna!

Rulleskirenn-Rudskogen-2013-Johnny-Tørklep-KONDIS
Det kan gå fort unna på rulleski, som det gjør her med Johnny Tørklep i et løp på Rudskogen i sommer. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)

– Fortest gikk jeg i Sørkedalen under Veteranmesterskapet (NM), arrangert av Oslo Politi. 15,6 kilometer flat løypa ga en gjennomsnittstid på 2.45 per kilometer, det beste jeg har prestert, forteller hans selv til Sportsmanden.

Johnny Tørklep, som har gått Birkebeinerrennet på 3.15 som 56-åring, var også i aksjon i det nye rulleskirennet Sparebank1 Klassikeren i Hole forrige helg. Her stilte han til start med seniorene, med VM-medaljør Tord Asle Gjerdalen i spissen. Og som i VM, ble det bronse på Gjerdalen, mens Tørklep ble nr 23 i konkurranse med langt yngre deltakere etter frisk satsing. Dette er også det løpet han er mest fornøyd med selv:

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
Rulleski_Spbank1Klassikeren_Hole-okt2013
John Einar Tørklep hang seg på ungdommen i Sparebank1 Klassikeren i Hole. her er han til høyre i bildet. (Foto: Tommy Støa / RingSport)

– Førsterunden hang jeg på yngre løpere i 16 års klassen, den andre runden gikk litt saktere.

De 20 kilometerne ble tilbakelagt på i overkant av 58 minutter. Det er rimelig fort!

Enda bedre plasseringsmessig var klubbvenninnen Turid Johnsrud Guttormsen, Oppegård IL, som ble nr tre i seniorklassen på kvinnenes ti kilometer med tiden 35.50.

Tørklep vant også klassen sin i det 20 kilometer lange Holmenkollen rulleskirenn. Til vinteren er han kvalifisert for Vasaloppet, mens karrieren i Birken nok er over.

– Birkebeinerennet tåler ikke hofta lenger. Persen på 3.15 fra 2008 blir nok stående for evig og alltid. Litt synd, for topp ti i 60-65 årsklassen kunne vært innen rekkevidde, mener Tørklep selv. Han sliter nemlig med artrose i hoftene, noe man ikke skulle tro når en ser den spreke 61-åringen i aksjon. Hver uke trener han harde bakkeintervaller i Møllerbakken og årlig går han også de 12 milene fra Oppegård til hytten til en kamerat ved svenskegrensen, på rulleski!

Rulleski_Spbank1Klassikeren2_Hole-okt2013_lite
Tørklep (t.h.) med kraftfulle dobbelttak.
(Foto: Tommy Støa / RingSport)

På sensommeren deltok Tørklep også i Allianseloppet i Trollhättan, med start og mål ved den idylliske Oskarsbron ved Gøtakanalen. Dette er Sveriges største rulleskiløp med nesten 600 deltagere. Løypen gikk i en sløyfe på 16 kilometer mellom Trollhättan og Vänersborg som ble gått tre ganger, til sammen 48 km. Løpet gikk direkte på svensk TV4 og det var pengepremie på 75.000 kroner til vinneren. I år var det samlet et ekstra stort elitefelt. 60 av verdens beste utøvere fra Norge, Finland, Sverige, Russland, Tsjekkia, Italia og nesten hele Vasaloppeliten stilte til start, sammen med en 61-åring fra Oppegård. John Einar Tørklep gjennomførte i fin stil og ble nummer 209 med tiden 2.20.03, antageligvis som beste 61 åring i feltet. Klubbkamerat Thomas Gifstad ble for øvrig nummer 35 med 1.50.45, i løpet som Anders Aukland vant på 1.41.21 og hvor det til slutt ble femdobbelt norsk.

Skisesongen nærmer seg med stormskritt, og det er tydeligvis ikke bare eliten som stiller godt forberedt. Våre lokale løpere er også klare for vinteren.

 

Sportsmanden / Oppegård Avis

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -