FolloOppegårdUltraløp

Last Man Standing!

Kjempesuksess for Østmarka Backyard Ultra

I helgen arrangerte Oppegårdmannen Leif Abrahamsen et spesielt løp på Siggerud. Ja så unikt var det at det ble belønnet med et fyldig innslag i Sportsrevyen! 

Starten på løpet med det klingende navnet Last Man Standing – Østmarka Backyard Ultra – gikk lørdag morgen klokken 09, og konseptet er like enkelt, som det er brutalt; De 150 påmeldte (løpet var fulltegnet!) løper en runde på 6,7 km. Du kan løpe så fort eller sakte du selv ønsker, men du må være klar til en ny runde som starter på sekundet en time etter den første. Hvis ikke er løpet over for din del. Sånn fortsetter det, helt til det kun er en mann eller kvinne tilbake. 

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
Starten er gått for det første Østmarka Backyard Ultra. (Foto: Anita Kråkmo)

På startstreken var Thomas Nyborg fra Kolbotn. Han fullførte 13 runder á 6,7 km, eller drøye 87,1 km, og klarte dermed den magiske ultradistansen 50 miles (80 km) med god margin!

Aller seigest var svenske Tobbe Gyllebring, som ikke ga seg før han hadde klart å løpe hele 33 runder, eller 221,1 km! Da hadde han holdt det gående i nesten halvannet døgn, kun med noen minutters hvile mellom rundene.

PÅ HJEMMEBANE: Thomas Nyborg (94) fra Kolbotn løp nærmest på hjemmebane. Det ble 13 runder, mens Fred Andersen (13) løp hele 18 runder, eller drøye 120 km. (Foto: Anita Kråkmo)
LAST MAN STANDING: Tobias «Tobbe» Gyllebring fra Team Nordic Trail. (Foto: Anitas Kråkmo)

Arrangører av løpet var nystiftede Østmarka ultraløperklubb med Leif Abrahamsen og kona Anita Kråkmo i spissen. 

Hvorfor arrangerer dere et sånt løp?

– Grunnen til at vi bestemte oss for å arrangere dette er at jeg har savnet et ordentlig Backyard i Norge. De 12-timers løpene til Backyard Norge favoriserer jo bare de raske løperne, men i Last Man Standing er det de med tøffest hode som står igjen til slutt, forteller løpsleder Abrahamsen til Sportsmanden/Oppegård Avis. 

Abrahamsen vant til ekstremløp

Leif Abrahamsen er for øvrig ikke hvem som helst i det norske ultramiljøet. På merittlisten har han ekstremløp som svært få nordmenn har gjennomført, som The Spine Race i det skotske høylandet: 

– Utrolig bragd av Leif Abrahamsen! Ultraløperen fra Oppegård har som første nordmann fullført det 430 km lange The Spine Race – Storbritannias og ett av verdens tøffeste ultraløp – under til dels helt ekstreme vær- og føreforhold, skrev Sportsmanden den gang, i januar for tre år siden. 

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

The Spine Race startet nord i England og gikk langt inn i Skottland, over flere fjell med tusenvis av høydemeter, for en stor del i løssnø og med vind helt opp i storm noen av dagene. På det verste var det så ille at løperne ble pålagt å holde sammen fire og fire, da det ellers ville blitt for farlig. Ruten som man vanligvis bruker 16 dager på å tilbakelegge sommerstid, hadde deltakerne 7 dager på å fullføre, på vinterføre, og altså under svært ugjestmilde vær- og føreforhold. 

En annen ekstrem prestasjon gjorde Leif Abrahamsen da han skulle delta i ultraløpet EcoTrail da det  så dagens lys i 2015. Han nøyde seg ikke med bare å løpe den lengste distansen på 80 km, men tok like godt hele runden fire ganger, tilsammen 320 kilometer! 

Abrahamsen startet med løping for ikke så veldig mange år siden. Og om han kanskje ikke er verdens raskeste løper og kommer langt ned på resultatlistene i Follotrimmen – så er det få, om noen i Norge som er seigere og har større mental styrke enn 49-åringen fra Oppegård syd.

ARRANGØRENE: Anita Kråkmo og Leif Abrahamsen. (Foto: Jenny Midbjer)

Nå stod han, sammen med fru Anita, bak et løp som også krevde sin mann og kvinne å arrangere. For det kom godt med å selv være vant til tøffe tak for å lose helgens arrangement trygt i havn: 

– Det har vært ganske mye jobb i forkant av løpet med planlegging, innkjøp, løypevalg og ikke minst tråkking av løyper de siste ukene, da bortimot en halvmeter snø de siste 3 ukene før løpet ikke helt var med i planene! Men Ski kommune og Siggerud IL har vært velvilligheten selv, noe som har bidratt til lån av stadion, klubbhus og garderober, utdyper Abrahamsen, som sammen med kona har startet Østmarka ultraløperklubb for å ha det som arrangørklubb for dette og fremtidige ultraløp i området. 

Så nåværende eller kommende ultraløpere fra Oppegård og omkringliggende områder kan glede seg – det kommer flere muligheter til å teste både bein og viljestyrke fremover!

Mange lovord

Og det haglet med lovord på sosiale medier etter debuten som løpsarrangører: 

– Tusen, tusen, tusen takk Anita, Leif,deres familier og alle frivillige, det var en fantastisk helg!

Ordene tilhører Luca Roncoroni fra Team Sportsmanden, italiener bosatt i Drøbak som har løpt utallige ultraløp i Sør-Europa, i Atlasfjellene i Marokko og på øyen La Reunion nord for Madagaskar, i Det Indiske hav, også kalt verdens tøffeste 100 miles. Men som altså skryter veldig av dette lille, lokale arrangementet.

– Jeg dro fra Siggerud med støle bein og et stort smil. Og jeg fikk virkelig kjenne viktigheten (og styrken) av de positive tankene når kroppen ikke orker mer!

NR 3: Luca Roncoroni, Team Sportsmanden – sliten men svært fornøyd med løpet og arrangementet. (Foto: Anita Kråkmo)

Action- Frank ble statist

Luca tok en sterk 3.plass i løpet med sine 26 runder, eller 174,2 km tilbakelagt, kun slått av den svenske vinneren og av Leif Theodor Moen, som med 32 runder var beste norske løper.

Kjendis Frank Løke måtte nøye seg med 20 runder og 6.plass med 134 km, mens beste kvinne var Liss Vallestrand, som fullførte 17 runder, tilsvarende 113,9 km.

RESULTATER

ACTION-FRANK LEKER IKKE: Men Frank Løke (t.h.) fikk bank av fem mann med sine 134 km. Einar Hagemann fra Romerike Ultraløperklubb og Team Sportsmanden var en av mange som ga seg etter 7 runder eller 46,9 km, det man måtte klare for å få godkjent en ultradistanse. (Foto: Anita Kråkmo)
Rakel Hagen fra Lofoten Ultraløperklubb løp 9 runder på tilsammen 60,3 km. Torund Paulsen Brandt fra SK Rye følger like bak. (Foto: Svein-Erik Bakke)
GLAD: Torund Brandt jubler etter å ha fullført sitt ultraløp over 7 runder – 46,9km. (Foto: Svein-Erik Bakke)
Og her er mannen Sveín-Erik Bakke, som løp sammen med kona i 7 runder, før han fikk lov til å ta seg en ekstrarunde til slutt til 53,6 km. Bakke var også svært entusiastisk når han omtaler løpet: – Det var et kjempearrangement. Et vidunderlig, herlig positivt og inkluderende miljø. For en gjeng rare, herlige mennesker. Samtidig føler jeg meg så heldig som får lov til å dele det med kona mi, forteller han til Sportsmanden.
Guri Waalen Borch får i seg litt drikke. Hun løp 7 runder – 46,9 km. (Foto: Jenny Midbjer)
Sånn så det ut i løypen, før opptråkking og smelting gjorde det adskillig mer fuktig og stedvis sølete utover dagen.
(Foto: Svein-Erik Bakke)
Det var vekslende føre og underlag på runden. (Foto: Svein-Erik Bakke)
FØLELSESLADET: Etter å ha løpt i nesten halvannet døgn, er det ikke fritt for at det blir litt følelsesladet når det hele er over. (Foto: Gry Løberg)

– – –

BAKGRUNN:
Sportsmanden skriver en ukentlig side om kondisjonsidrett i papirutgaven til Oppegård Avis, en lokalavis som distribueres til alle husstander i kommunen en gang i uken. I tillegg portretterer vi enkelte idrettsutøvere eller sportsprofiler med lokal forankring.

En noe forkortet versjon av denne reportasjen kommer på trykk i Oppegård Avis torsdag 28.mars 2019.

Alle reportasjene våre i Oppegård Avis kan du lese her. 


Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -