OppegårdTerrengløpVirtuelle løp

Terrengløpet Vibeke Skofteruds virtuelle minneløp med variert deltakelse og blide løpere

Det var et bra spenn i deltakerne i årets virtuelle utgave av Vibeke Skofteruds minneløp, som ble arrangert av Run4life i samarbeid med Slitu IF Skigruppe helgen 1.mai til 3.mai.

Yngste deltaker var bare 10 år, mens den eldste var 68. Nå ble løpet til på ganske kort varsel, så det var ikke mer enn 21 som deltok, men det er bare positive tilbakemeldinger fra de som løp, om det var i eget nærmiljø eller i traséen der minneløpet gikk i fjor med adskillig flere deltakere, da rundt 600 var med på en flott og verdig markering for vår tidligere langrennsstjerne som så tragisk gikk bort for snart to somre siden. 

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Minneløpet som oppkjøring til Rondane100

Av deltakerne i årets virtuelle utgave finner vi to spreke karer bosatt i Oppegård. 

En av dem er rutinerte Henrik Heiestad, som imidlertid deltok på sitt første virtuelle løp. Vi spurte om hva det var som gjorde at han stilte til start i et løp der man løper helt alene i sin egen løype.  

–På grunn av koronakrisen har konkurranseplanene denne våren gått i vasken. «Indre Østfolds store sønn», Sveinung Solbrekke, tipset meg om Vibeke Skofteruds virtuelle minneløp. Det var midt i blinken i forhold til oppkjøring mot sesongens hovedmål, Indre Østfold Trippelen og Rondane100, forteller Oslomannen.   

GOD I TERRENGET: Henrik Heiestad har løpt en rekke terrengløp og terrengultra. Han har sendt oss et par bilder. På forsidebildet er han i aksjon i Flyktningeruta i Østmarka (fotograf er Snorre Veggan), mens han her er i farta i Nordmarka Ultra Challenge 100 km i 2017, der han for øvrig ble nummer 4. Foto: Hemning Leira / Kondis.no

–Det viktigste var å komme seg ut på en løpetur, og samtidig kunne bidra til en god sak. Kroppen var sliten etter mye trening i det siste, så slutt-tiden var ikke mye å skryte av. Heldigvis tror jeg ikke det finnes noen resultatlister, legger han til etter en solid runde over Taraldrudåsen, Langåsen og Buåsen med nesten 400 høydemeter. God trening til det adskillig tøffere fjellultraløpet over 100 miles (161 km) i Rondane! Dersom det blir arrangert, så vet Heiestad omtrent hva han går til. I fjor fullførte han nemlig det like lange ultraløpet Soria Moria til Verdens Ende.  

Henrik Heiestad håper at Rondane 100 miles kan bli gjennomført 15.august. –Arrangøren er positiv. Om Rondane100 ryker, er back-upen OTC100 i oktober, forteller han. Her er Heiestad (t.v.) kommet i mål etter nesten 22 timer i fjorårets 160 km lange ultraløp Soria Moria til Verdens Ende, sammen med Erlend Ofte Arntsen.
Foto: Frank Heiestad

Kameraten Sveinung Solbrekke bor i likhet med Heiestad i Oppegård, og deltok også på sitt første virtuelle løp. Han la turen til Sørmarka og bommet litt på sporvalget, uten at tid og plassering var viktigst: 

–Jeg skulle teste ut en ny trasé, og selv om jeg bommet litt på sporvalg underveis var turen uansett veldig fin. Alle turer i Sørmarka er fine!

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Hvorfor ville du være med i Vibeke Skofteruds virtuelle minneløp og hvordan synes du selve løpet ditt gikk? 

–Da jeg leste om dette tenkte jeg at det først og fremst var et fint arrangement å støtte opp om, og at det var artig å teste virtuelt løp også, i disse dager hvor vi er nødt til å tenke nytt om mye. Jeg ønsket å stille opp for Slitu IF og for å hedre Vibeke. Jeg er selv opprinnelig fra Indre Østfold og er en av mange som er stolt av hva hun betydde som forbilde for mange, og for norsk skimiljø.

Sveinung Solbrekke testet en ny løype i Sørmarka i minneløpet. Her er han på mer kjente stier under Oppegårdmila for noen år siden.
(Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)

Det viktigste er å delta

Siden årets løp kom til på kort varsel, var det ikke mer enn 21 som stilte til start, noen også i den opprinnelige løypen i Slitu. Distansene var enten lang løype på 12 km, kort løype på 6 km eller terrengtrimmen, der man skulle fullføre minimum 4 km uten tid. Og joda, det foreligger resultater, som du finner i linken nederst.

I og med at det er vanskelig å sammenligne terrengløp fra helt ulike løyper, og delvis ulik distanse, så må resultatlisten tas med en klype salt og blir mer som en uoffisiell resultatliste i dette som også var det fjerde virtuelle Helgeløpet til Run4life.  Det viktigste var å skape engasjement og aktivitet, knyttet til en god sak.

Beste tid av de som løp den lengste distansen på minst 12 km hadde Jan Billy Aas, som gjorde unna sitt løp i Kråkstadområdet på gode 56.12, mens Vidar Ellefsen løp også 12 km på under timen, med 59.38 i snøterreng på fjellet.

Agnes Benediktsdottir var eneste kvinne som fullførte 12 km, på god tid med 1.13.01.

Raskest løp nok de to lokale heltene Marius Borger og Roar Tomter, som sammen løp den originale runden på 10 km fra fjorårets korteste distanse i minneløpet i Slitu på gode 43.21. Roar (t.h.) la ut dette bildet på Facebook etterpå:

–Vibeke Skofteruds minneløp 10 km. Marius og jeg løp den originale løypen fra i fjor. Veldige innbitte før start, veldig glade og fornøyde etterpå. I fjor løp jeg på 42:06 med startnummer og fint vær. Under dagens «virtuelle» løp jeg på 43:21 i regnvær og lett bris. Målte 9,7 på Garmin (som i fjor). Det gikk overraskende greit i denne tøffe løypa, bedre tid enn forventet. Gleder meg til Geir Arne Johannessen & co i Slitu arrangerer igjen neste år.

Unge, lovende søstre fra Spydeberg

Den korteste distansen i terrengløpet på 6 km hadde beskjeden deltakelse, men de to unge søstrene Anna (født i 2007) og Emma Solberg (født i 2010) fra Spydeberg IL Langrenn imponerte med de to beste tidene, mannfolka inkludert! Det er godt gjort å løpe 6 km på henholdsvis 27.36 og 28.12 som de to ungjentene gjorde i lysløypen ved langrennsarenaen i Spydeberg. Så her har vi nok med to unge talenter å gjøre, som kanskje kan gå i fotsporene til forbildet Vibeke Skofterud.

I TERRENGET: Anna og Emma Solberg er aktive både sommers- og vinterstid.
De to søstrene er begge ivrige skiløpere for Spydeberg IL Langrenn, der primus motor for Vibeke Skofteruds minneløp, Geir Arne Johannessen er trener for gruppen til Anna.
Foto: Cato Solberg

Stort aldersspenn til raskeste mann på 6 km, som var 61 år gamle Vidar Ellefsen fra Team Sportsmanden, som i likhet med Jan Billy Aas løp begge distansene. Ellefsen noterte 28.49 på sitt løp på Sjusjøen, mens Aas var «like bak» med 29.05 i Kråkstad.

I tillegg var det en egen trimklasse uten tid, der fem fullførte. En av dem var Heidi Wiig, som sendte inn blant annet dette bildet til Facebookgruppen Løpskarusellen, som er for alle virtuelle løp i regi av Run4life:

–Vibekes Skofteruds minneløp. ❤ Terrengtrimmen ble gjennomført i Vibekes «fotspor» og i hennes barndomstrakter på Slitu. 7 km uten tid, og med en liten kafferast på Rudsmosen.


Resultater Vibeke Skofteruds virtuelle minneløp 2020


Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -