OppegårdUltraløp

Suksess for Captare 12-timers – Simen Holvik og Therese Falk vant

På lørdag ble Norges eneste 12-timersløp på bane arrangert på Sofiemyr stadion, da Captare 12-timers ble arrangert for første gang. Starten gikk i lett duskregn klokken 10:00, og etter å ha løpt rundt og rundt i et halvt døgn, kunne løperne endelig komme i mål klokken 22:00 på lørdagskvelden!

Flere sterke ultraløpere stilte til start og løpet ble vunnet av Simen Holvik fra GTI Friidrett fra Stavanger og Therese Falk fra Hareid IL, begge to blant Norges aller beste i sin sjanger. Holvik er mest kjent for å ha satt rekord i å løpe Norge på langs fra Nordkapp til Lindesnes på 25 dager og 15 timer sommeren 2021. Dette tilsvarer cirka 100 kilometer hver eneste dag! I sommer skal han forsøke å bli den første nordmann som fullfører det ikoniske ultraløpet Badwater i USA.

Therese Falk har i flere år blitt kåret til Norges beste kvinnelige ultraløper. Hennes pers på 261,170 km på 24 timer er det nest lengste noen kvinne noensinne har løpt på et døgn i hele verden! Falk har slitt mye det siste halvannet året etter sitt fenomenale resultat på Bislett 24-timers, blant annet med long covid, men lørdagens løp var et stort skritt på veien tilbake.

På lørdag vant Holvik 12-timers med 138,357 km, mens Falk løp 132,408 km.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -


Lokal debutant imponerte

På niende plass totalt og som nummer seks av mennene finner vi Joachim Nybakke fra Oppegård IL. 

– Man må jo bare være med når det arrangeres noe sånt lokalt, fortalte Joachim da vi tok en prat underveis i løpet. 

Joachim Nybakke er godt kjent i friidrettsmiljøet i Oppegård, særlig av ungdommen. Sammen med Karl-Olaf Høntorp er 44-åringen ansvarlig for Oppegård IL sin friidrettstrening på samme bane to-tre ganger i uken, så man kan trygt si at han løp på hjemmebane!  

Nybakke er selv en erfaren mosjonsløper som blant annet jakter 3-timers grensen på maraton, men dette var første gangen han prøvde seg på en så lang distanse. Målet for dagen var å klare 100 kilometer, fortalte han, der han cruiset rundt i jevn fart på omlag 2 minutter og 20 sekunder på runden de første timene. Da vi kom tilbake til banen etter noen timers opphold, løp Joachim fortsatt som en klokke, rundt og rundt. Og etter å ha avsluttet med sine seks raskeste runder på godt under 2 minutter, kunne Joachim Nybakke endelig stoppe da sluttsignalet lød på 109,415 km. Da hadde han løpt rundt banen hele 273 ganger! Gjennomsnittstiden per kilometer var på 6 minutter og 34 sekunder, og husk at tiden går også når man stopper for å spise eller må et nødvendig ærend. 

Sterk innsats av vår mann fra Oppegård IL altså! 

Joachim Nybakke fra Oppegård IL imponerte på sin egen hjemmebane.


Litt lenger nede på resultatlisten finner vi Kolbotn-mannen Endre Vindheim. 

– Jeg er som vanlig i elendig form, sa Endre, med et stort smil. 

Alt er relativt, og selv om Endre gjerne befinner seg i de bakre rekker på løp, er det ikke alle forunt å klare å løpe et 12-timersløp! 

Å holde seg i gang hele veien var også hovedmålet til Vindheim, som legger inn regelmessig gange underveis.

– Hovedmålet er å fullføre alle tolv timene, fortalte han. I tillegg hadde han satt seg delmål underveis, som først å løpe en maratondistane, deretter å klare 50 km, 60 km, 70 km eller i beste fall 80 km. Kun det siste ble litt for tøft, men Vindheim bikket akkurat 70 km med 70,950 km tilbakelagt, lenger enn de aller fleste av oss noen gang klarer!

Endre Vindheim fra Spiridon LLL tilbakela 70,950 km, mens Tonje Granmo fra Veldre Friidrett endte på 63,887 km.

Mental kamp

Å sette seg delmål underveis er lurt, da lange ultraløp er veldig mye en mental øvelse. 

– Det meste sitter i hodet, fortalte en som vet hva hun snakker om. Ranveig Hansen fra Kolbotn løp hele 243,154 km under EM i 24-timersløp i Verona i Italia fjor. Kun nevnte Therese Falk har løpt lenger av noen norsk kvinne. Ranveig var til stede på indre bane hele dagen som support for bergenseren Frode Johansen, i tillegg til at hennes sønn deltok på 6-timers, som den desidert yngste i feltet!

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
Frode Johansen fra BFG Fana ble nummer 4 med 119,456 km. Til tross for at han slet med magen i store perioder, kom han inn omtrent på målsettingen om 120 kilometer.

Ranveig Hansen skulle gjerne ha deltatt selv også, men en skade under foten gjorde dette umulig for kvinnen som er oppvokst på Vassbonn.

Løpet ble for øvrig arrangert av ultraløper Magnus Thorud, relativt nyinnflyttet til Myrvoll, i samarbeid med Marius Hauge som driver Captare podcast. Derav navnet Captare 12-timers. Sammen loset de arrangementet trygt i havn, selv om Thorud, som har gode meritter både på 12-timers, 24-timers og er en av få nordmenn som har fullført legendariske Spartahlon på 240 km, uttalte følgende underveis:

– Det er mye mer anstrengende å arrangere et ultraløp, enn å løpe selv!  

I tillegg til våre to venner fra Oppegård, nevner vi at den tidligere ultralandslagsløperen Joar Flynn Jensen fra Ski IL ble nummer fem på 12-timers med 116,914 km, vinneren av 6-timers Bjørnar Mehlum bor på Siggerud og løp 67,400 km for barndomsklubben Åfjord løpeklubb, mens Siri Bergfald fra Ski ble nummer tre på damenes 6-timersløp med 58,184 km. 

Bjørnar Melum fra Siggerud vant 6-timers.


6-timers ble vunnet av Kristine Rønningen fra Nittedal IL med 62,088 km og av Bjørnar Melum fra Åfjord løpeklubb med 67,400 km. 

Til sammen deltok 51 løpere i tidenes første Captare 12-timers.
På selve 12-timers løpet deltok 31, hvorav 17 menn og 14 kvinner.
På 6-timers stilte 20 løpere til start, hvorav 12 menn og 8 kvinner.

6-timers, pallen, kvinner: Nr.1. Kristine Rønningen, Nittedal IL (midten), nr.2. Marianne Årdalen, Gjerpen IL (t.v.) og nr.3. Siri Bergfald, Romerike Ultraløperklubb.
6-timers, pallen, menn: Nr 1. Bjørnar Mehlum, Åfjord løpeklubb (midten), nr. 2. Nikolai Marken, Romerike Ultraløperklubb (t.v.) og nr. 3. Tor Erik Olsen.
Helen Bruus Green kunne med rette være stolt etter å ha klart sitt mål om 50 km på 6-timers med 50,956 km.
Fra før hadde hun 30 km som det lengste hun noengang hadde løpt.

PS: Artikkelforfatter Frode Monsen løp drøye 22 km de første to timene som dagens langtur og for å ta pulsen på arrangementet, bokstavelig talt, men en liten leggskade gjorde at han valgte å stå av etter det.  

Resultater Captare 12-timers

Alle bilder: Frode Monsen / Sportsmanden.no

Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -