InternasjonaltMaraton

Spennende dueller da debutant og veteran vant Paris Marathon

Paris Marathon 2023 ble overraskende vunnet av Abeje Ayana fra Etiopia og av Helah Kiprop fra Kenya. Mens det var 20 år gamle Ayana sin debut på distansen, er kvinnevinner Kiprop for superveteran å regne med sine 37 år.

Det var en del motvind på returen til Paris, noe som gjorde siste halvdel hardere enn vanlig. Guye Adola, med en så sterk pers som 2:03:46, stakk tidlig fra resten av feltet sammen med sine to harer, med en gruppe på 10 løpere jagende bak. Etterhvert ble utbryterne innhentet og det var det fire mann igjen da det dro seg til. Med fem kilometer igjen av løpet gjorde debutanten Abeje Ayana det avgjørende rykket og vant på 2:07:15, foran landsmannen Guye Adola på 2:07:35, mens kenyanske Josphat Boit tok den siste plassen på pallen med 2:07:40.

Kvinnenes løp ble enda mer dramatisk, med syv løpere samlet med 6 kilometer igjen. Det endte i en neglebitende finish, der den kenyanske veteranen Helah Kiprop avgjorde i spurten med vinnertid 2:23:19.

Det er svært sjelden at to løpere får samme tid på maraton, men toer Atalel Anmut fikk samme tid i mål (2:23:19), mens Firkte Wereta ble nummer tre, kun tre sekunder bak, på 2:23:22! Kenyansk seier altså, med to langt yngre etiopiere på 23 år og 22 år like bak. Fire kvinner var innen 10 sekunder og fem innen 19 sekunder, så her var det en sjelden hard kamp om seieren og pallplassene.

Bilde og tekst fra arrangørens Facebookside: 🏃‍♀️ In the women race, it’s Helah Kiprop who takes the win and becomes the queen of Paris! 👸
#SchneiderElectric #ParisMarathon
📸 A.S.O. / Bastien Seon

Helah Kiprop er en merittert løper som tok sølv i VM i 2015, gull i Tokyo 2016 og også vant København Marathon i fjor. «The finish was incredible. I knew I could make it if I stayed in the lead group.The wind made it hard. I hope to return to Paris next year, but for the Olympics,» fortalte hun til arrangøren etterpå.

.
Gjennombrudd for Xtep sine karbonsko i Europa – konkurransen hardner til

En interessant detalj for mange er hvilke sko de beste løper med. Her finner vi overraskende nok at både kvinnenes vinner Helah Kiprop og bronsevinner på mennenes maraton, Josphat Boit, løp med det kinesiske skomerket Xtep. For Sportsmanden er dette egentlig ikke så overraskende, siden vi lenge selv har brukt disse skoene og promotert de i det norske markedet. Sportsmandens redaktør er medeier i Sportdesign / Xtep Nordic, som har introdusert Xtep i Norge. Men selv om Xtep i flere år har vært totalt dominerende i Kina og delvis i Østen for øvrig, er det få løpere i den ypperste verdenseliten som har brukt skoene, selv om også Nazret Weldu løp med Xtep da hun i sommerens VM i Oregon løp inn til bronsemedalje på ny eritreisk rekord med tiden 2:20:29. Alle disse tre har løpt med modellen 160X 2.0, mens Sebastian Conrad Håkansson satt norsk rekord på 100 km i fjorårets Bergen Ultra med 160X Pro.

Fra Paris Marathon er det også verdt å merke seg at Nike, som i flere år har vært nærmest totaldominerende i karbonskomarkedet, kun hadde en løper på pallen ved Atalel Anmut, toer på kvinnenes maraton med sine Vaporfly Next%. Adidas hadde også to løpere på pallen, ved andremann Guye Adola og tredjeplass til Fikrte Wereta på kvinnenes maraton, mens mennenes vinner Abeé Ayana løp med Asics Metaspeed Sky. Så konkurransen blant superskoene er også i ferd med å bli enda tettere.

Fra Paris Marathon sin hjemmeside: 02/04/2023 – Schneider Electric Marathon de Paris – Helah Kiprop og Abeje Ayana (vinnere), Atalel Anmut og Guye Adola (toere) og Fikrte Wereta et Josphat Boit (treere) Photo: A.S.O./Maxime Delobel

Løyebeskrivelse med bilder og hvordan det gikk når redaktøren løp Paris Marathon for ti år siden kan du lese her.

Og Sindre Torp sin løpsrapport fra Paris Marathon 2016 finner du her.

Det er p.t. ikke mulig å søke på nasjon i resultatlistene, så vi vet foreløpig lite om hvordan det har gått med de mange norske løperne i årets Paris Marathon.