Helse og treningUltraløp

Simen Holvik med rå rekord i Norge på langs

Simen Holvik nådde Lindesnes mandag 26.juli klokken 21.19, etter en monsteretappe siste dag. Den nye rekorden er på litt under 26 døgn. Holvik var veldig glad og fornøyd, men sa at det også var litt vemodig, etter å ha løpt over mål til stor jubel blant mange fremmøtte. Det aller første han gjorde var å gi sine to barn en god klem.

–Det er også litt vemodig og trist da. Fantastiske 3-4 uker er over. Jeg har hatt kjempe løpeform. Beina har bare sklidd. I dag var den beste etappen ever, sa Simen til TV2 umiddelbart etter dagens siste, og desidert lengste etappe på hele 160 km!

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Til sammen har 44-åringen løpt nesten 2600 kilometer, altså et snitt på utrolige 100 km per dag!

(OPPDATERT 26.juli kl 21.55)

Simen Holvik midtveis på etappe 22. Nå er han i mål etter sbaue 26 døgn,
Foto: Sportsmanden.no / Frode Monsen

Her er reportasjen vi la ut sent søndag kveld:

Simen Holvik mot rå rekord i Norge på langs

Simen Holvik er på vei til å smadre rekorden fra Nordkapp til Lindesnes. I 25 dager nå har han holdt sitt umenneskelig skjema med dagsetapper på rundt 100 kilometer. Ti mil, eller nesten to og et halvt maraton i snitt, hver dag i nesten en hel måned. Nå gjenstår kun to etapper, før han på tirsdag etter planen ankommer Lindesnes. Da har han tilbakelagt rundt 2.600 kilometer på 27 dager.

(Artikkelen fortsetter under annonsen)

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
.
SISTE (25.juli): Simen Holvik går for en monsteretappe på 160 km og kommer til Lindesnes allerede mandag kveld – et døgn før skjema!
.

Hva er denne mannen laget av? Og hva er det som driver han?

Det siste er det skrevet en del om. Simen Holvik var en ganske vanlig småbarnspappa, som imidlertid var mer interessert i ølbrygging og god mat enn å holde seg i form. Han begynte ikke å løpe ordentlig før i 2015, og den første vekkeren kom da faren – som alltid hadde holdt seg i god form og løpt maraton på 2.53 – var nære på å dø av et plutselig hjerteinfarkt. Nå gikk det heldigvis bra med faren, som har vært Simens viktigste støttespiller og support underveis fra Nordkapp, som fører av bobilen.

Like bra gikk det ikke noen år senere, da kona døde av kreft. Hjemme hadde Simen to barn på åtte og ti år.

For å bevare sin mentale helse og få styrke til å bevare familiens trygghet, begynte Simen å løpe. Langt. Veldig langt. Nå skal han løpe enda lengre.

Sitat fra Símenpaalangs.no i forkant av Norge på langs

En av de største drivkreftene til Simen Holvik med løpingen er altså å bearbeide sorgen og å finne en indre ro.

Likevel må han være laget av noe helt spesielt. En kombinasjon av en knallsterk psyke, viljestyrke og et ekstremt utholdenhetstalent.

For om man vil aldri så mye; det er mye som kan gå galt i et sånt prosjekt.

Vi hadde æren av å løpe sammen med Simen på drøye tredjeparten av etappe nummer 22. Klokka 08 startet Simen Holvik fra Lillehammer sentrum med kurs for Brandbu, 94 kilometer lenger sør. Selv hadde jeg alliert meg med min gode venn Ingulf Nordahl. Vi parkerte en bil ved Mjøsbrua og kjørte den andre til start. Dermed måtte vi løpe de tre milene til Mjøsbrua. Det ble en flott og minnerik tur i stadig tiltakende varme, der sola steikte fra en skyfri himmel og stadig vekk speilte seg i Mjøsas vakre og stille vann.

ETAPPE 22: Simen Holvik (i midten) legger ut fra Lillehammer sentrum med et stort følge med medløpere. På etappen var dessuten både broren (bak) og nevøen (til høyre) med – det samme var Ingulf Nordahl, til venstre på bildet.
SÅ SEILER VI PÅ MJØSA: I hvert fall nesten. Flott var det å løpe Langs Mjøsas bredder også.

Hvordan klarer du å løpe så langt dag etter dag uten noen som helst vondter eller skadeproblemer, lurte vi på.

Nå har riktignok Simen slitt litt med en betennelse foran på den ene leggen, men det har gått greit og ikke blitt verre. Muskulært følte han seg helt fin. Ja, allerede etter et par mil, virket det som om Simen Holvik var den i følget på 10 personer som hadde de letteste og mykeste beina.

–Det går lettere etter den første uken. Da venner liksom kroppen seg til å tåle så lange etapper, fortalte Simen, mens han oppmuntret andre som hadde begynt å slite.

Med i følget denne dagen var både broren og en nevø. Broren var faktisk en av to som fulgte hovedpersonen på hele etappen. Den andre var den sterke utraløperen Magnus Warvik, som blant annet har vunnet Oslotrippelen og Skåbu Fjellmaraton, og som var et fall unna å sette norsk rekord på 50 km. Han hadde tatt toget til Lillehammer dagen før og tatt inn på hotell, bare for å følge Simen på etappen. Magnus sin eneste bekymring var hvordan han skulle komme seg til Oslo fra Brandbu. Han vurderte å løpe. Men det ordnet seg, og han nøyde seg med 100 kilometer.

Tilbake til hovedpersonen. Simen Holvik understreket hvor viktig det er å få i seg nok næring.

–Jeg spiser nesten hele tiden, sa han.

En smule overdrevet kanskje, men rutinen var et lite stopp og næring en gang i timen. På vår etappe var imidlertid faren opptatt med å ta seg av barna til Simen, som også hadde tatt turen til Lillehammer. Dermed var ikke bobilen like bak med mat og drikke denne dagen. Flere i følget håpet nok på en liten pause litt tidligere, men omsider kunne Simen berolige dem med følgende melding:

–Det blir pause om 8 kilometer, da kommer vi til en bensinstasjon.

Problemet var bare at bensinstasjonen lå langs E6, mens vi løp på parallellveier. Så først etter 24 kilometer kom vi til en liten lokal landhandler og kunne ta vår første pause for dagen, de som enda var igjen da. Flere hadde allerede takket for seg.

Holvik er som nevnt nøye med næringsinntaket, og etter et par minutter inne i butikken kom han ut med sjokolademelk, sjokolade og en smoothie, som gikk ned på høykant.

Selv hadde jeg enda litt igjen av de to små drikkeflaskene mine, men da Ingulf kom ut med en ekstra sjokolademelk og også delte en Snickers, var det bare å takke pent! For meg var dette også en påminnelse om hvor viktig næringsinntak er under lange løp. Så når vi etter en liten hvilepause begynte å løpe igjen, gikk de siste fem kilometerne til Mjøsbrua som en lek.

Endelig pause og ny næring!
Ingulf forbarmet seg over reporteren også!
I GODT SELSKAP. Sportsmandens utsendte puster ut med Simen Holvik, Ingulf Nordahl og Magnus Warvik.


Men siden gps-en viste 29 kilometer, måtte jeg jo ta en ekstrarunde ut på Mjøsbrua. Med «svigermor» på Moelv har jeg kjørt over denne flotte broen utallige ganger, nå skulle jeg endelig få løpe over også, både frem og tilbake. Dermed ble 33 km loggført, men først hadde jeg takket for turen og ønsket Simen Holvik masse lykke til på resten av dagsetappen og de siste fem etappene;

Dette går veien!

Endelig fikk Sportsmandens reporter løpt over Mjøsbrua også.

God kontroll

Og i de påfølgende dagene har «Holvik-toget» tøffet ufortrødent videre. Nå gjenstår kun «sjarmøretappene», selv om man skal være varsom med å selge skinnet før bjørnen er skutt. Teoretisk kan fortsatt mye skje i form av sykdom og skader.

Men Simen Holvik virker å ha full kontroll, og fremstår rolig og trygg. Ingenting stopper han nå!
Så tirsdag er det bare for de som har anledning å møte opp på Lindesnes og hylle en fantastisk mann og en utrolig prestasjon!

Og som han selv sier: Da er også hans egen sorgbearbeidelse over.

Simen Holvik er i ferd med å gjøre det umulige mulig.
Simen og hans hoff.


Hva skal du gjøre etter Norge på langs, lurte vi på?

Da skal Simen Holvik skrive bok om prosjektet. Ikke først og fremst om egen løping eller om rekorden, men om både det mentale, sorgen, og om alle historiene som andre løpere har delt med Simen underveis på etappene.

–Jeg har nok truffet noe, sa han selv til TV2, som fulgte deler av ferden både fra Lillehammer og dagen etterpå til Hokksund.

Helt klart. Historien om Simen Holvik beveger nok mange.

I tillegg står han for en helt ekstrem og rå idrettsprestasjon!


Den forrige rekorden hadde Erik Nossum, da han i 2010 brukte drøye 42 døgn på distansen fra Nordkapp til Lindesnes. Noen år senere løp Nossum også fra Bergen til Oslo på drøye fem døgn, noe som ble behørig dekket på Sportsmanden.

Se også:

Da kona døde brått, tok han et ekstremt valg. Nå er Simen (44) i ferd med å gjøre det «umulige» (tv2.no)

simenholvik.no

simenpaalangs.noSISTE: Simen Holvik går for en monsteretappe på 160 km og kommer til Lindesnes allerede mandag kveld – et døgn før skjema!
SISTE: MELDING SØNDAG KVELD
Rett før start på Lillehammer.
Over broen fra Lillehammer.
Ingulf Nordahl og Simen Holvik ble kjent underveis i London Marathon i 2016. Nå traff de hverandre igjen. Til høyre Terje André Wad-Gylterud.
Flere steder langs løypen var det tilskuere som heiet!
Lang, lang rekke her, litt før Biri.


Bilder: Terje André Wad-Gylterud, Ingulf Nordahl og Frode Monsen / Sportsmanden.no

Sportsmanden.noSpre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -