HalvmaratonMaratonSkåbu Fjellmaraton

Dristig Magnus Warvik vant Skåbu Fjellmaraton

Stakk fra start og holdt unna helt til mål

Skåbu Fjellmaraton ble arrangert for tredje gang lørdag 29.september. Det var fine løpsforhold med lettskyet vær, noen solgløtt og et par små plussgrader. Men en tiltagende vind og rundt 1200 høydemeter krever likevel sin mann eller kvinne. 

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

På maraton stakk Magnus Warvik tidlig. Taktikken var dristig, han ville ha en luke til fjorårsvinner Håkon Haug Urdal inn i den tøffe avslutningen på de siste kilometerne, der den beryktede Kamfossbakken med 10 prosent snittstigning på de siste 2,5 kilometerne er beinhard på tampen av et hel- eller halvmaratonløp. Men før bakken kom, måtte han altså løpe nesten 40 km alene i front.

Det holdt akkurat for den seige karen fra NTNUI som viste styrke med å bli treer i den tøffe Oslotrippelen for bare 14 dager siden! At Warvik visstnok har løpt hver eneste dag i over tre år kom sikkert godt med, han er vant til å løpe langt og har pers på maraton på gode 2.35 fra Rotterdam i vår.

STARTEN ER GÅTT på helmaraton kl 09. Til høyre ser vi Henning Pedersen fra Moss, nummer 5 i mål. I front er Ådne Messel Nafstad som ble nummer 7. Delvis skjult bak han er løpets vinner Magnus Warvik, som tydeligvis sier noe morsomt til klubbkompis Erlend Hansen, nummer 4 i mål, mens den siste i NTNUI-trioen er treer Morten Haugsvær. (Foto: Jacob Bolin Lund)
Johanne Jansen fra Trondheim legger i vei med et lite smil. Hun endte som nummer 4 av kvinnene på 4.30.37. (Foto: Jacob Bolin Lund)
GOD OG DRISTIG: Magnus Warvik viste konkurrentene tidlig ryggen etter å ha rykket fra allerede på den første kilometeren. Siden snudde han seg aldri tilbake – før i den aller siste lange bakken opp Kamfossen. Her er han alene i tet i den første bakken allerede etter 1,7 km. (Foto: Frode Monsen) 

Håkon Urdal hadde lenge følge av Morten Haugsvær, som lå helt i hælene i kilometer etter kilometer, men langs vannet Olstappen fikk Urdal ristet av seg makkeren til Warvik, og inn i den 2,5 km lange avslutningsbakken gjorde den lettbente mossingen fra Team Sportsmanden et siste, tappert forsøk på å ta igjen lederen. Et par ganger kunne han se Warvik lenger oppe i bakken, som på sin side snudde seg flere ganger, litt engstelig for å skulle bli innhentet så nærme mål.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

– Bra fighta, så meg litt over skulderen siden jeg visste du kom til å være et beist opp siste bakke, kommenterte Magnus Warvik på Instagram etterpå, hvorpå Håkon Urdal repliserte:

– Jeg fikk glimt av deg innimellom, men var ikke helt beist nok i bakkene i dag. Godt jobbet med å holde trykket oppe i front!

Så selv om Urdal kun ble slått av to av de fire beste halvmaratonløperne i det innlagte «motbakkeløpet» King and Queen of Kamfossen» og kappet inn hele 1 minutt og 21 sekunder, så holdt det helt til mål for den modige NTNUI-løperen, som vant på 3.03.44, ett minutt og 11 sekunder foran Urdal, med ytterligere to NTNUI-løpere, Morten Haugsvær og Erlend Hansen på de neste plassene. 

Kvinnenes maraton ble vunnet soleklart av Ingeborg Treu Røe – også hun fra NTNUI – på gode 3.30.15, foran Ragnhild Ekre fra arrangørklubben Steil og Karina Lie på tredjeplass. På forsidebildet sees blide Liv Lystad, som løper flere maratonløp i året enn de fleste. Denne gangen ble hun nummer syv av 11 damer som fullførte, mens det var 29 menn som kom i mål på helmaraton.

TITTELFORSVARER Håkon Haug Urdal åpnet kontrollert og har følge av treningskompis Henning Pedersen fra Moss og 3TL Jeløya (t.h), og Morten Haugsvær fra NTNUI bak. (Foto: Frode Monsen)
Nr 55 Christian Nordkvelde passerer langt fremme tidlig i løpet, men fikk det tyngre etter hvert og endte på 17.plass.
Christoffer Ladstein ble nest best fra Team Sportsmanden bare 14 dager etter Oslo Maraton. Her drar han på et felt med kvinnevinner Ingeborg Treu Røe smilende i rygg.
Morten Vestvik er en av flere som reiste langt – helt fra Haugesund – for å oppleve Skåbu Fjellmaraton. Han ble nummer to i klasse M50-59 år, men leder her klassen.
Bak kommer imidlertid en annen langveisfarende «fant» og en av Norges mestløpende maratonløpere – og den desidert mest tynnkledde. Odd Gunnar Tveit fra Birkenes løper alltid i shorts og singlet, selv i snø og minusgrader, så han synes trolig at pluss 2-4 grader var en helt grei temperatur. Det ble til slutt klasseseier i klasse M50-59 på Tveit.
TØFF START: Etter en drøy kilometer på asfalt begynner stigningene – først på grusvei, deretter på sti, før det bærer nedover og oppover igjen i en meget kupert løype.
Ragnhild Ekre er både ambassadør for løpet og lokal deltaker fra arrangørklubben Steil og blir like godt nest beste dame på 4.12.56.
Karina Lie fra Makkerparet – her med «feil» makker – som holdt et fint foredrag på banketten om kvelden – ble nummer tre på maraton med 4.25.54.
Løpere fra mange nasjoner stilte til start. Her nederlandske Rob Faasen. (Foto: Frode Monsen) 

Halvmaraton ble vunnet klart av Jonas Barlund fra Pendlerlaget på 1.21.32, foran Henning Wilberg Helgesen, Bane NOR og Jan Billy Aas fra Team Sportsmanden, mens kvinnenes halvmaraton ble vunnet av Hanne Ellingsen – også hun fra Pendlerlaget – foran Linn Beate Petersen Onsrud fra Team Sportsmanden og Ida Marie Pedersen fra SkiLøperne. 

Optimistisk trekløver fra Team Sportsmanden før start; Ruby Maria Semb omkranses av de to duellantene i klasse K50 i Sportsmandens Løpskarusell, Inger Johanne Klokset (t.v.) og Merete Bolin. Her lå det an til en tøff duell når de nå møttes til dyst for første gang. (Foto: Jacob Bolin Lund)
Starten går og Jan Billy Aas er som vanlig i første rad, midt på bildet. Han tok teten fra start og holdt følge med vinneren til første matstasjon etter rundt 7 km. (Foto: Jacob Bolin Lund)
Merete Bolin vant duellen i K50-klassen. Her ut fra start med «løpshotellet» Skåbu Fjellhotell i bakgrunnen. Kortere vei til start skal man lete lenge etter. (Foto: Jacob Bolin Lund)
Jan Billy Aas i Team Sportsmandens turkise trøye fikk det litt tøft på slutten, men berget likevel tredjeplassen totalt og var strålende fornøyd både med det og med klasseseier i M30-39 år på 1.28.57. Martin Hansen, firer på halvmaraton her i fjor, åpnet friskt, men roet ned etter hvert og kom i mål til 12.plass etter å ha filmet litt underveis, i år som i fjor. (Foto: Morten Vestvik)
Firkløver fra Team Sportsmanden som bet godt fra seg i Skåbu halvmaraton; Fra venstre Egil Løken, nummer 3 i M50-59 på 1.42.02, Martin Hansen fra Team Hansen, Jan Billy Aas, som også vant klasse M30-39 år, Frode Monsen, som vant klasse M50-54 år på 1.40.32 etter å ha passert både Løken og tre andre i klassen opp den avsluttende Kamfossbakken, samt Linn Beate Petersen Onsrud, som var veldig godt fornøyd med å bli nest beste kvinne på 1.40.36. (Foto: Morten Vestvik) (PS: De fleste hadde 10-12 sekunder bedre tider på egen klokke enn de offisielle tidene som vi refererer til).
FLERE FARGERIKE LØPERE fra Team Sportsmanden, fra venstre Hans-Jørgen lund, Jan Billy Aas, Merete Bolin, Ruby Maria Semb og Inger Johanne Klokset, som har fått selskap av tredje raskeste kvinne i mål, Ida Pedersen fra SkiLøperne. (Foto: Jacob Bolin Lund)

7,5 km i ny, fin terrengsløyfe

Som vanlig ble det arrangert en kortere runde på 7,5 km. Nytt av året var at også denne tok en sving oppom de vakre fjellpartiene der maratonløypen går. En flott forbedring. Her vant Oliver Plassen-Brandvol fra Vinstra IL på gode 34.12 – og Andrea Mohaugen fra Maura – til tross for at de begge løper i klasse 14-15 år. Til sammen deltok 45 på den nest korteste distansen, for det ble også arrangert el barneløp på cirka 1 km for de aller yngste. 

Vant: Oliver Plassen-Brandvol i flotte omgivelser. (Foto: Arrangøren)
VANT: Andrea Mohaugen med vakre Skåbu-bygda i bakgrunnen. (Foto: Arrangøren)
Team Sportsmanden var største klubb i Skåbu Fjellmaraton med hele 17 påmeldte, hvorav 15 løp – og også på 7,5 km var klubben representert med to mann, brødrene Jacob (bildet) og Ludvig Bolin Lund. (Foto: Arrangøren)
Løper og fotograf: Sportsmandens reporter og redaktør hadde god hjelp av 15 år unge Jacob Bolin Lund denne gangen. Begge løp de selv, i tillegg til at de fotograferte på andre distanser. Her er Jacob med velfortjent medalje etter 7.plass av alle gutta og 2.plass i klasse G14-15 år på 7,5km. (Foto: Merete Bolin)

Fantastisk natur og omgivelser

Utsikt fra starten av løypen i Skåbu. (Foto: Frode Monsen)
Skigard langs løypen. (Foto: Frode Monsen)
Vakkert landskap. (Foto: Frode Monsen)
Skåbu er Nord-Europas høyestliggende fjellgrend. (Foto: Frode Monsen)
Her er noen av deltakerne på Sportsmanden Sportreiser sin løpshelg – som også benyttet seg av søndagen til enten å løpe en rolig restitusjonstur, eller gå seg en tur før hjemreisen. (Foto: Frode Monsen)
Kvartett som valgte joggesko og 10,5 km rolig løping på søndag: Fra venstre Sportsmandens løpende reporter Frode Monsen, primus motor for Skåbu Fjellmaraton Tom Erik Aulie Aasen, Egil Løken og Håkon Urdal. (Foto: Jacob Bolin Lund)
Vannet Olstappen som både hel- og halvmaratonløperne stiftet bekjentskap med underveis, omkranset av vakre fjell, med Espedalen i bakgrunnen. (Foto: Frode Monsen)
Fra toppen av Skardfjellet, som bare er en grei «søndagstur» unna Skåbu Fjellhotell, cirka 1100 moh., ser en et tyvetalls fjelltopper i alle retninger. I lyset midt i mot her er Galdhøpiggen – og man ser også til Jotunheimen, Bitihorn, Rondane og i alle retninger. (Foto: Frode Monsen)
Fjorårets vinner og årets «runner-up» på maraton Håkon Haug Urdal benyttet seg også av søndagen til å «løpe seg ned» (eller opp) til Skardfjellet på en lett restitusjonstur. Neste mål er Frankfurt Maraton. (Foto: Frode Monsen)
Flott medalje i sine rette kulisser med «medaljefjellet» i bakgrunnen. (Foto: Jacob Bolin Lund)

Alle resultater


Sportsmanden.no

 

Takk for at du leser Sportsmanden. Sportsmanden drives av idealisme og helt uten lønnskostnader eller sponsorer som et enkeltpersonforetak. For å kunne fortsette å produsere inspirerende reportasjer og bildeserier er vi avhengig av et minimum av inntekter og trenger all den støtte vi kan få. Alle bidrag monner! (mange bekker små…) Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -