Carl Fredrik HagenOppegårdSykling

Heltemodig innsats av debutanten Calle i VM

– En rå opplevelse på sykkelen!

Carl Fredrik Hagen har all mulig grunn til å være stolt av debuten sin i VM. Oppegårds sykkelstjerne leverte nesten over evne i sin debut i den norske landslagstrøyen, i det som ble karakterisert som historiens tøffeste VM-løype i Innsbruck.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
Klart for sykkelfest. Foto: Svein Hagen

For med kun en runde igjen å sykle av tidenes lengste VM-løype på hele 260 km, med rekordmange 4.650 høydemeter, var tredobbelt verdensmester Sagan og mange andre verdensstjerner for lengst hektet av.

Så også Norges antatt bestemann, Edvald Boasson Hagen. Men navnebror Carl Fredrik fra Tårnåsen hang godt med i den stadig mindre gruppen i hovedfeltet. Han så svært så sprek ut og lå offensivt plassert langt fremme i feltet.

Da klokkene ringte lå Calle på hjulet til karen som til slutt vant, spanjolen Alejandro Valverde.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Carl Fredrik selv beretter:

– Gårsdagen var en rå opplevelse på sykkelen. Flere hundre tusen tilskuere og det sterkeste feltet jeg noen gang har syklet mot. Følte meg bra, nesten bedre og bedre utover i rittet. Følte jeg aldri var på limit. Men punkteringen i bunnen av siste lange bakke på siste runden var kjedelig. Umulig å komme seg opp igjen når jeg må ta igjen 50 sekunder på et felt som kjører maks oppover.

Carl Fredrik Hagen følte seg bare sterkere og sterkere – helt til en ulykksalig punktering ødela. FOTO: Svein Hagen

Jeg følte meg bra, nesten bedre og bedre utover i rittet!
(VM-debutant Carl Fredrik Hagen)

For med bare drøye 26 km igjen, akkurat da de startet på en åtte kilometer lang stigning for siste gang, en type bakke som jo er Hagen sin styrke, skjer det ulykksalige. Carl Fredrik punkterer! Og med stor fart i feltet, som jaget utbryterne med Askergutten Vegard Stake Laengen som en av to, var Calle sjanseløs på å hente inn igjen gruppen etter å ha fått nytt bakhjul.  

Løpet var dessverre kjørt, men Carl Fredrik kjempet likevel som en løve for å gjøre det best mulig i sin VM- og landslagsdebut. Og han har all grunn til å være stolt av innsatsen. Det endte til slutt med 54.plass – som beste såkalte Kontinentalrytter blant stort sett bare proffer i feltet – og vi vil aldri få vite hva debuten kunne endt med uten det forsmedelige uhellet på verst tenkelige tidspunkt.

– Jeg synes jo selvfølgelig at det var kjedelig med punktering. Men sånt skjer. Aner jo ikke hvordan jeg ville gjort det til slutt. Det som er sikkert er at jeg følte meg bra, satt greit med verdens beste klatrere og det tar jeg med meg. Prøvde å kjøre meg opp igjen, men til ingen nytte. Kun kramper som resultat av litt overtenning på slutten, forteller Hagen videre til Sportsmanden.

Carl Fredrik Hagen gjorde en imponerende innsats i sin debut i Norges farger. FOTO: Svein Hagen

Uansett viste Carl Fredrik Hagen at han ikke bare kan kjempe mot de beste i nasjonale etapperitt. Han kan også hevde seg blant verdenseliten i denne typen sykkelløp.

Som tidligere VM-vinner Thor Hushovd – mannen som ga Calle tillitt da han startet landeveiskarrieren sin i Team Sparebanken Sør for bare fire år siden – sa til TV2:

– Han bare beviser at han fortjener den plassen blant de store lagene i proffene neste år, så det var gøy å se!

Hagen skal som kjent neste år skal sykle for det belgiske profflaget Lotto Soudal.

Dag Otto Lauritsen fulgte opp med følgende omtale:

– Hvis du ser de navnene – store klatrenavn og store potensielle favoritter for å vinne i dag – som datt av lenge før Carl Fredrik Hagen, så det er bra!

Carl Fredrik selv tenker også positivt og ser fremover etter en VM-og landslagsdebut som ga mersmak:

– Jeg tar med meg alt det positive fra søndagen, tross alt mitt første VM, lengste ritt noen gang med 260 km og flest høydemeter (4.650 hm). Jeg vet jeg har WorldTour-nivået inne nå og gleder meg til å ta fatt på treningen mot 2019 med Lotto Soudal. Også satser jeg med OL i Tokyo 2020 som et langsiktig mål, avslutter vår lokale sykkelstjerne, som har tatt enda et steg videre i sin spennende karriere.

Og selv om Calle fylte 27 år for bare noen dager siden, så viste årets vinner at man kan holde på svært lenge i dette gamet. Den ferske verdensmester Valverde er nemlig 38 år.

Norges VM-lag i det rekordtøffe VM-løpet i 2018: Fra venstre Vegard Stake Laengen (som lå i brudd store deler av dagen med en ledelse på over 19 minutter på det meste til hovedfeltet), Edvald Boasson Hagen (som fikk det tøft og etter hvert stod av), Carl Fredrik Hagen, Svein Erik Bystrøm (som også ga seg underveis), Odd Christian Eiking (som endte som Norges beste med 30.plass) og Markus Hoelgaard (lagets andre debutant og kontinentalrytter fra Team Joker Icopal, som var med hovedfeltet lenge, helt til han måtte over ende sammen med flere andre ryttere i en sving). FOTO: Norges Cykleforbund

– – – 

Sportsmanden samarbeider med Oppegård Avis og har en egen siden i lokalavisen som utkommer ukentlig til alle husstander i kommunen. En noe forkortet versjon av denne artikkelen kommer på trykk i Oppegård Avis i morgen, torsdag 4.oktober. 

– – – 

Sportsmanden.no

Takk for at du leser Sportsmanden. Sportsmanden drives av idealisme og helt uten lønnskostnader eller sponsorer som et enkeltpersonforetak. For å kunne fortsette å produsere inspirerende reportasjer og bildeserier er vi avhengig av et minimum av inntekter og trenger all den støtte vi kan få. Alle bidrag monner! (mange bekker små…) Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -