MotbakkeløpSkeikampen

Supre forhold i Skeikampen Opp – oppdatert

-Et flott blodslit!  

Det var glimrende forhold da Øyvind Heiberg Sundby fra IK Tjalve og Marthe Mæhlum Johansen fra Østre Toten Skilag vant det 2,8km lange og knallharde motbakkeløpet Skeikampen Opp. De tidligere vinnerne Mattis Stenshagen fra Follebu SK og Per-Christian Lysaker Torgersrud fra Team Sportsmanden – samt Julie Hammer fra Ullensaker/Kisa og Hanne Mjøen Maridal fra Lillehammer IF tok de andre pallplassene. 

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
KLAR! Det «mennene først» i Skeikampen Opp, med start for menn fra 16-49 år. FOTO: GDF Media

Med noen plussgrader, tilnærmet vindstille selv på toppen og tørre, fine forhold, var det duket for gode tider da Skeikampen Opp ble arrangert for sjette gang med start nedenfor golfbanen og med mål på toppen av karakteristiske Skeikampen, etter at rundt 340 høydemeter var forsert i stadig brattere bakker. For mens starten er tilnærmet flat og snill langs golfbanen, kommer man raskt inn i hårnålssvingene i nedre del av løypen, før det blir færre svinger og enda brattere bakker jo nærmere man kommer toppen. Så, omsider, etter at man har kjempet seg opp steg for steg i bakker så bratte at kun de færreste klarer å holde beina i gang med noe som kan karakteriseres som løping, ser man plutselig målseglet i det terrenget slakker ut i det som kan ligne på en liten «spurtflate». 

Klar til start for kvinnefeltet. Foto: Frode Monsen / Sportsmanden

–Det var et blodslit, kunne Team Sportsmandens Dag Hjerpseth konstatere, mens kollega Hanne Wibe samtykket. Hun hadde også fått kjenne på blodsmaken.

–Det var supre forhold i dag, sa en som kjenner løpet bedre enn de fleste. Team Sportsmandens Per-Christian Torgersrud er alltid på pallen i Skeikampen opp. Etter årets tredjeplass står han bokført med den imponerende rekken to seire, tre andreplasser og en tredjeplass. At årets tredjeplass på 14.51 er løypepers for den lettbente karen fra Moelv som fyller 40 i høst, tilsier at han har sine ord i behold. 

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Vinnertiden til Øyvind Heiberg Sundby var på meget sterke 14.35, mens den lokale helt Mattis Stenshagen kunne loggføre 14.46. Løyperekord ble det imidlertid ikke, den har Sindre Buraas som er den eneste som har sett 13 tallet i dette løpets historie.

Marthe Mæhlum Johansen i rute til langrennssesongen

Den lovende langrennsløperen og fjorårets vinner av Birkebeinerlølpet Marthe Mæhlum Johansens vinnertid var på 17.12 – slått av 10 mannfolk – men hele to minutter foran langrennslandslagets Lotta Udnæs Weng, som var helt nede på 7.plass. 

Marthe Mæhlum Johansen tok teten allerede i det lettere partiet fra start. Hanne Mjøen Maridal, Julie Hammer og Mari Trønnes (5.plass) følger nærmest. Foto: Frode Monsen

Unge Julie Hammer på andreplass – som bare var 21 sekunder bak vinneren – imponerte stort i klasse 13-14 år, mens Hanne Mjøen Maridal slet med en lei forkjølelse og uttalte etterpå at hun hadde en tung dag. Ikke verst da å likevel bli nummer 3 på gode 18.14 – 11 sekunder foran kondisjonsfenomenet Anne Nevin, veteranen fra Strindheim IL som de siste årene både har vunnet Birkebeinertrippelen og Norseman Xtreme Triatlon – det siste for øvrig i debuten. Datteren Selma Nevin som løper i klasse 13-14 år var for øvrig under minuttet bak moren på en sterk 6.plass – foran langrennsesset Lotta Weng – så skal vi tippe at datteren slår moren allerede til neste år?

Og er det noen trøst for Maridal og andre som synes at dette var tungt – for Sportsmandens redaktør er også ordet blodslit det mest dekkende. Det er lenge siden vi har følt oss så tungpustet. Men når man først er opp og har fått igjen pust og fatning, så er det få ting som er deiligere enn å skue utover et fantastisk fjellandskap, før man tar turen nedover igjen – i et adskillig roligere tempo og med langt lavere puls.

Først yte – så nyte!

Med bakker i blikket: Anne Nevin ser konsentrert ut for bakkene som venter, og har allerede fått en liten luke til langrennsløper Lotta Udnæs Weng.
Mariss Stanger fra Eidsvoll «tauer» på Team Sportsmanden-duoen Monika Hjerpseth og Hanne Wibe.
Både her og på forsidebildet strekker feltet seg ut langs øvre del av golfbanen. Bakkene og Skeikampen venter!
Benjamin Dreyer fra Lyn Ski blir åttendemann til toppen på 17.08. FOTO: GDF Media
Snart i mål også for vinner Marthe Mæhlum Johansen. FOTO: GDF Media
Stor stemning og masse tilskuere på toppen da Marthe Mæhlum Johansen kliver opp de siste bakkene. FOTO: GDF Media
Mål i sikte! FOTO: GDF Media
Siste innspurt for Sportsmandens løpende journalist og redaktør. FOTO: Dag Hjerpseth
Hanne Wibe i fin spurt. FOTO: Dag Hjerpseth
Fine sjekker til medaljevinnerne etterpå under premieutdelingen ved Nystua.
Det var god stemning under premieutdelingen også.
På pallen hvert år! Frode Monsen kan gratulere Team Sportsmandens motbakke-ekspert. Per-Christian Torgersud har en imponerende rekke med seks pallplasser i Skeikampen Opp. FOTO: Dag Herpseth

Forsidebildet og andre bilder der ikke annet er spesifisert: Frode Monsen / Sportsmanden

Her er alle resultatene

 

Sportsmanden.no

Takk for at du leser Sportsmanden. Sportsmanden drives av idealisme og helt uten lønnskostnader eller sponsorer som et enkeltpersonforetak. For å kunne fortsette å produsere inspirerende reportasjer og bildeserier er vi avhengig av et minimum av inntekter og trenger all den støtte vi kan få. Alle bidrag monner! (mange bekker små…) Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -