MotbakkeløpOppegård

Høstferie og tid for tøffe motbakkeløp

Fra ukens Sportsmanden-side i Oppegård Avis – uke 41 – 2018

Forrige uke var det høstferie i Oppegård, og mange benyttet anledningen til å ta seg noen dager til fjells. Høstferietid er også blitt høysesong for motbakkeløp, en konkurranseform som har bredt om seg og blitt stadig mer populært det siste tiåret.

Uken ble innledet med landets største motbakkeløp i Oslos Bratteste forrige helg, der hele 3.355 deltakere fullførte 2,7 kilometer fra nederst i Wyllerløypa i Sørkedalen til målgang ved Tryvannstårnet 407 meter lenger oppe, etter en gjennomsnittlig stigning på hele 15 %. Det er bratt!

Løpet har en stor klasse for aktive, men er ikke minst en massemønstring for mosjonistene. Og mens tidligere Europamester Johan Bugge vant løpet på knallsterke 14.24, bare noen sekunder bak løyperekorden, finner vi unge Sondre Haneberg fra Oppegård IL på en flott 20.plass på den gode tiden 17.23. Det holdt også til pallen med 3.plass i klasse M18-19 år.

Per-Christian Torgersrud fra Team Sportsmanden i farta i vinterlige forhold i Hafjell Opp, der skovalget holdt på å koste han seieren. Helgen etter ble det tredjeplass i Skeikampen Opp. (Foto: Arrangør)

I Hafjell Opp, som ble arrangert for fjerde gang samme dag, finner vi en annen junior fra Oppegård IL, Oskar Axelsson, på en sterk 7.plass. Løypen er 7,8 kilometer fra start nederst i Hafjellbakken til mål ved Pellestova 860 meter høyere oppe, men da har man allerede passert løypens høyeste punkt, Hafjellstoppen, som er 1065 moh. Axelsson løp på gode 47.01 på et ganske krevende føre med snø i øverste halvdel av løypa, i løpet som ble vunnet av Team Sportsmandens Per-Christian Torgersrud på 43.36.

Sist helg var det enda flere motbakkeløp å velge i. Sportsmandens redaktør valgte selv å prøve seg i de bratte bakkene i Skeikampen Opp, 2,8 kilometer med en stigning på rundt 340 meter, der 315 stilte til start, inkludert trimklassen uten tidtaking. De fem deltakerne fra Team Sportsmanden var alle enige i at det hadde vært et blodslit, men desto bedre følelse etterpå når en kan skue utover fjellheimen fra toppen.

Les mer om det her: Supre forhold i Skeikampen Opp – et flott blodslit!

Familiefokus i Monsterbakken Opp

Enda flere deltok i lørdagens løpsfest på Sjusjøen, der hele 430 stilte til start med liv og lyst i Monsterbakken Opp. Langrennsstjernen Martin Johnsrud Sundby, som har hytte like ved bakken, er trekkplaster og har selv en aktiv rolle som motivator og inspirator særlig for de yngre løperne, der han løper opp og ned langs løypen og heier ungdommen opp og fram.

Mange hytteeiere og tilreisende benyttet denne anledningen til å få seg en skikkelig test i løpet som starter på toppen av den gamle alpinbakken Birkebeinerbakken, før kursen settes nedover gjennom hyttefeltet mot eller til bunnen av bakken, med selve motbakkeløpet til slutt, i litt ulik lengde for de ulike aldersgruppene.

Karl-Olaf Høntorp gir alt i innspurten. Foto: Privat

Dette er først og fremst et fint familiearrangement, og av deltakerne som var med – og som også hevdet seg godt – finner vi familien Høntorp fra Oppegård. Pappa Karl-Olaf kapret 20.plassen totalt på tiden 16.41 i konkurranse med langt yngre seniorer og alle over 22 år i den lengste løypen på 3,5 km.

Det er nok mange som kjenner Karl-Olaf som en dyktig trener i Oppegård IL Friidrett, men han er selv også en meget habil løper som hvert år deltar på flere mosjonsløp.

– Jeg prøver å være med på noen løp i året ja, greit å ha noen treningsmål. Om jeg skal trekke frem ett løp, blir det SkiLøpets 5km. Ellers er jo Sentrumsløpet alltid en fin start på sesongen, forteller Karl-Olaf.

SkiLøpets 5km gikk unna på sterke 18.24 første helgen i september til seier i klasse M45-49 år, mens 10km i Sentrumsløpet ble løpt på 38.50 i april i år.

Fikk medaljen av Martin

Men Monsterbakken Opp – som også arrangeres påskeaften hvert år med ski på beina – er aller mest for den yngre garde. Og jammen kom ikke begge døtrene også på «første side» av resultatlistene. Yngstejenta Malin Høntorp løp i klasse Jenter 12-13 år og var her syvende best, mens storesøster Hedda ble nummer ni i klassen over, Jenter 14-15 år. De løp begge en sløyfe på 2,3 kilometer. Hedda løp på 11.09 og lillesøsteren var bare 12 sekunder bak på 11.21.

Begge jentene driver med både friidrett og langrenn, så det var sikkert stor stas at de sammen med mange andre ivrige barn etterpå fikk sine velfortjente medaljer lagt over halsen av selveste Martin Johnsrud Sundby. Her var alle vinnere. Og to av Oppegård ILs mange talenter fikk nok litt ekstra motivasjon på Sjusjøen på lørdag.

Hedda Høntorp holder stilen helt opp bakken. Foto: Privat
Malin Høntorp er ikke langt bak storesøster. Foto: Privat

Løp Skåbu Fjellmaraton 14 dager etter Oslo Maraton

Christoffer Ladstein fra Sofiemyr er en aktiv kar som liker å løpe langt. Bare 14 dager etter at han løp Oslo Maraton på gode 3.25.06, stilte den blide rogalendingen til start i det flotte, men krevende Skåbu Fjellmaraton ved inngangsporten til Jotunheimen. Løpet går i vakre omgivelser, men med en spesiell avslutning med et «innlagt» motbakkeløp med egen resultatliste på de siste 2,5 kilometerne. Ladstein løp maratonløpet på 3.45.38 og ble andremann i klasse Menn 40-49 år.

Det var et eget «motbakkeløp» som avslutning på Skåbu Fjellmaraton. Her er Christoffer Ladstein midt i den beryktede Kamfossbakken med 10 % snittstigning i 2,5km. (Foto: Arrangøren)

Les mer fra Skåbu Fjellmaraton her: Stakk fra start og holdt unna helt til mål

Bakgrunn: Sportsmanden skriver i Oppegård Avis

Sportsmanden har hver uke en egen side i lokalavisen Oppegård Avis, en gratisavis som distribueres til alle kommunens husstander hver torsdag. Noe av stoffet legges også ut elektronisk på oavis.no, samt her på sportsmanden.no. Artiklene vil naturlig nok ha et lokalt preg og primært omhandle folk som bor i eller er fra Oppegård.