SyklingTriatlonVeldedighet

Satser på norgesrekord i Everesting


Jon Sæverås Breivold og Jahn Frederik Grue skal 1. mai forsøke å sette norgesrekord i såkalt Everesting.  

Uttrykket stammer fra verdens høyeste fjell og går ut på å sykle opp og ned den samme bakken helt til man har akkumulert til sammen 8.848 høydemeter, tilsvarende høyden på Mount Everest. De to kameratene nøyer seg ikke med å fullføre distansen, de skal forsøke å sykle raskere «til toppen» enn noen nordmann har gjort tidligere og samtidig samle inn penger til Aktiv mot kreft. 

Jon Breivold er tidligere syklist som nesten har gjort seg mer bemerket etter at han la elitesatsingen på hylla for et par år siden. Med en drøm om å få delta i Norseman Xtreme Triathlon, stilte han opp i Ironman Tallinn i fjor høst og overrasket med å gå helt til topps i debuten på en tid som vakte oppsikt i triatlonkretser. Som et resultat av dette vil nå også drømmen om Norseman gå i oppfyllelse, da Jon har fått plass på Team Zalaris sitt lag til høstens ekstremkonkurranse. 

–Laget består av både norske og internasjonale utøvere. Målet er at alle på laget samler inn 75 000 kroner hver til Aktiv mot kreft, forteller Breivold selv.

I kjølvannet av dette blir det nå altså et norgesrekordforsøk gjennom eventet som kalles Everest mot kreft, der målet er å samle inn 10 000 kroner, som en del av den større innsamlingen.

De to har opprettet en egen innsamlingsside der man kan gi et valgfritt beløp helt frem til 8.mai.

–Idéen om å prøve på norgesrekord i Everesting er noe jeg har tenkt på en stund, og da jeg ble tatt ut på #teamZalaris til Norseman kom idéen om å samle inn penger til Aktiv mot kreft i forbindelse med et norgesrekordforsøk. Det gjør det jo litt mer givende å gjøre noe sånt når man gjør det for en god sak. Pratet litt med Jahn Frederik om dette da vi syklet sammen, og han var gira på å bli med. Så da var vi plutselig to om det. Jeg har stor tro på at vi begge kan slå den gamle norgesrekorden, sier Breivold. 

Den er på 9 timer, 1 minutt og 47 sekunder og er satt av Kristian Rønning i Lynnebakken ved Gran i 2016. 

Rekordforsøket vil foregå lørdag 1.mai på Fosen utenfor Trondheim, der duoen har funnet en egnet bakke som er 720 meter lang og stiger med 87 høydemeter. Bakken må således sykles opp 103 ganger før de kan si at Mount Everest er «besteget». 

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
KLARE: Jon Sæverås Breivold (t.v.) og Jahn Frederik Grue gjorde sine siste forberedelser på søndag.
(FOTO: Privat)

I tillegg til at de to sykler sammen mot rekorden, blir det også en konkurranse dem imellom. 

– Planen er å starte i samme fart og sykle ved siden av hverandre uten å samarbeide. Så vil den sterkeste etter hvert kjøre fra og ta norgesrekorden. Sånn sett blir det jo en slags konkurranse om å ta norgesrekorden, men vi skal ikke samarbeide ved at vi bytter på å dra. Den gamle rekorden er satt alene, så vi føler det hadde blitt feil dersom vi hadde samarbeidet, forklarer Breivold til Sportsmanden. 

Mens 26-åringen fra Greverud i sin aktive karriere blant annet syklet for Team FixIt, har kameraten Jahn Frederik Grue tidligere syklet på Team Sparebanken Vest. Grue har doktorgrad i kardiologi og er ferdig utdannet lege, så de to vet nok hva de holder på med. 

 –Han er en sterk syklist og fast treningspartner her oppe i Trondheim, sier Jon Breivold, som selv studerer ved NTNU. 

Underveis vil det bli jevnlige oppdateringer på Breivold sin Instagramkonto, og du kan også følge rekordforsøket live via Garmin Live Track. 

Vil du støtte en god sak og gi et bidrag, kan du gjøre det her: Everest mot kreft

Da er det bare å ønske lykke til! Vi kommer selvsagt tilbake med en liten rapport om hvordan det gikk.

PS: Verdensrekorden i Everesting er på fantastiske 6:40:54 (rettet), satt så sent som 29.mars av Ronan McLaughlin på en spesialdesignet sykkel som var nøye konstruert til formålet og kun veide 5,55 kg. Sean Gardner var den første som brøt 7-timers grensen da han i oktober i fjor klatret de 8.848 høydemeterne på 6.59.38 og knuste tidligere toppsyklist Alberto Contador sin gamle rekord.

PS2: Jon Breivold er også medlem i Team Sportsmanden.
Er du nysgjerrig på hva Team Sportsmanden er og kanskje har lyst å bli med, kan du lese mer her.

ALLSIDIG: Jon Breivold debuterte i vintertriatlon under NM på Lygna i vinter.
(FOTO: Privat)

– – –

Sportsmanden i Oppegård Avis

Sportsmanden skriver hver uke en side i Oppegård Avis om lokale mosjonister og eliteutøvere – stort og smått fra den kondisjonerte verden, med lokale briller. Denne artikkelen står på trykk i lokalavisen denne uken.

– – –

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -