Triatlon

Rapport fra Lofoten Xtreme Triathlon i ekstremvær

Racerapport fra Charles Granquist

Charles Granquist fra Kolbotn Triatlon og Team Sportsmanden valgte Lofoten Triathlon Extreme som årets fulldistanse triatlon. Og ekstremt ble det, på flere måter. Her er hans rapport:

«Jeg pleier å gjennomføre en Ironman fulldistanse hvert år. Når coronaen begynte, så ble alle konkurranser kansellert. Jeg så etter noen norske konkurranser med få deltagere (under 200) som var innenfor smittevernanbefalingene.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Lofoten Extreme Triathlon var et arrangement jeg hadde sett på før og vurdert å delta på, så jeg kontaktet arrangøren for å få bekreftet at det ville bli arrangert.  I juni meldte jeg meg på.

4 km svømming i Lofoten’s kalde vann, 200 km sykling samt 45 km løping hvor siste 20 km var opp og ned Lofoten’s mange fjell.

Jeg sjekket tidligere resultater og så at tidligere Norseman vinner Allan Hovda brukte et par timer mer enn Norseman tiden.  Jeg fullførte Norseman for to år siden og brukte 12.5 timer, så forventingene ble satt til 14-16 timer.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

.
Bekymringen min var 4 km i kaldt vann. Jeg er en svak svømmer og genererer lite varme når jeg svømmer.  I tillegg hadde det blitt lite svømmetrening, siden Sofiemyrhallen hadde vært stengt for oppussing det meste av året.

Sykkeldelen var jeg ikke bekymret for, kun været.  Jeg er ikke komfortabel med å sykle temposykkel i mye vind, så jeg tok med både tempo- og racersykkel for å kunne velge når værvarselet var mer sikkert.

Konkurransedagen

15 grader, regn og 16 m/s vind

Kl 03:30 Leverer sykkel og utstyr i skiftesonen

Kl 03:45-04:15  Spiser frokost

Start kl 05:00 I Svolvær havnebasseng  

Svømmingen

Merker med en gang at jeg er ukomfortabel, jeg sliter med å puste normalt i det kalde vannet.  Etter 15 minutter føler jeg at det går bedre og klarer å svømme OK i 1 time, så begynner jeg å kjenne at jeg er kald i hele kroppen og jeg har fortsatt 30 minutter igjen å svømme. Jeg er blant de siste ut av vannet og begynner å skjelve og hakke tenner ukontrollert.  Mine konkurrenter har skiftet i løpet av 5 minutter og er i gang med syklingen.  Jeg skjelver fortsatt ukontrollert etter 15 minutter og sliter med å skifte.  Etter 25 minutter er jeg på sykkelen.  Har valgt racersykkelen som jeg føler meg mer trygg på i dette været.  Taper ca 15 minutter mot temposykkelen, men brukte jeg den kunne jeg endt i grøfta.

Svømmingen ble en kald affære.

Syklingen

Jeg bruker en del tid å ta igjen første konkurrent, da de hadde et godt forsprang på meg. Føler at jeg har fått varmen tilbake i kroppen etter en time og nå er alt som det skal være. Vinden over den største broen var såpass kraftig at jeg vurderte å gå av sykkelen og trille over, men jeg klarte å holde meg på sykkelen.  Følte meg bra første 4 timene på sykkelen, men så kom en lang streking med motvind (16 m/s). Jeg syklet hardt, men det gikk ikke fort og etter 45 minutter begynte jeg å merke det i bena og ble bekymret for løpedelen hvis bena var helt ødelagt av denne syklingen mot vinden. 

Jeg roet ned i siste del ned mot Henningsvær og videre til Svolvær og kom frem til skiftesonen i Svolær sentrum med relativt OK ben. Fikk i meg litt ekstra mat i skiftesonen og var klar for siste del, løpingen. 

Syklingen gikk bra, men vær og vind var krevende.

Løpingen

Mentalt hadde jeg delt løpingen opp i to deler. Første del på 25 km var relativt flat. Andre del var fjelletappen og jeg ville kunne stoppe å skifte til terrengsko for å løpe siste del i fjellet.  De første 25 km gikk overraskende bra. Jeg holdt meg godt under 5min/km, og løp her kun 2 min saktere enn vinneren.  Fjellpartiene gikk bra oppover, men nedover og på toppene var det verre. 

På toppene blåste det mye, og det var kaldt – jeg løp med lue og skihansker i tillegg til ekstra vindtett plagg på overkroppen. Nedover fant jeg ut at jeg ikke kunne løpe, heller ikke småjogge, skoene min var altfor glatte på de våte og sleipe steinene og fjellet. Så etter jeg hadde sklidd et par ganger, fant jeg ut at du går nedover, og noen steder var det så glatt at jeg faktisk krabbet ned. 

Kreftene fikk jeg heller bruke på det flate og stigningspartiene. Etter en dårlig start på konkurransen med svømmingen hadde jeg sakte og sikkert tatt igjen mange konkurrenter, noe som ga god motivasjon, og jeg smilte og var i godt humør hele dagen. Jeg kom i mål klokken 20, etter 15 timer, på en 9. plass. I år var det kun 20 som fullførte, hvor flere hadde kastet inn håndkleet enten før start eller i løpet av konkurransen.

Noe av det viktigste er å ta til seg nok næring underveis, som her på løpedelen.

Refleksjoner

I ettertid synes jeg at det er bra at når man melder jeg på noe som heter extreme triathlon, så er alt ekstremt. Så det var mer passende å få ekstremvær også under konkurransen, enn pent vær! Jeg var i perioder bekymret for at konkurransen kunne bli endret eller forkortet pga av været, noe som hadde vært en nedtur. Jeg var heldig og hadde en «god» dag. På en dårlig dag ville denne konkurransen vært umulig.»

I mål etter 15 timer!

Alle bilder: Jannicke Trumpy Granquist

– – –

Lofoten Xtreme Triathlon – som er en del av The Arctic Triple – ble vunnet av Rowan Vorster fra Sør-Afrika med sammenlagttiden 12:42:59. Rune Haraldsen på andreplass var beste norske på 13:20:14.

Kvinneklassen ble vunnet av Kaja Bergwitz-Larsen fra Oslofjord Triatlon / Team Superba Krill på 14:09:51.

Charles Granquist fra Kolbotn Triatlon ble nummer 9 totalt og nummer 7 av mennene på 15:00:34.

Resultater

Hjemmeside

Tidligere på Sportsmanden: Superbirkebeiner og norseman fra Oppegård

.

Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -