Carl Fredrik HagenOppegårdSykling

Sikret bronse i NM

Reprise fra i fjor for Carl Fredrik Hagen

Carl Fredrik Hagen stod for en stor prestasjon da han gjentok fjorårets bragd og sikret seg bronsemedaljen i årets Norgesmesterskap på landevei. 

Oppegårds sykkelstjerne var skikkelig på hugget igjen etter en litt trøblete periode, der han har slitt med både varmen og magen da sesongen endelig startet med sykkelløp i Sør-Europa, blant annet under det harde 5-dagers rittet Criterium du Dauphine. Men de som kjenner Hagen, vet at formen er langt bedre enn han har fått vist til nå. Sykkelproffen har nemlig skjøttet treningen svært godt i vår og i sommer på hjemlige trakter, og motivasjonen er det ikke noe i veien med for 28-åringen.

I NM måtte Carl Fredrik i tillegg, som en ensom rytter fra Sagene IF Sykkel og Team Lotto Soudal, kjempe en innbitt kamp mot lag med over 10 ryttere, som lettere kan samarbeide, hjelpe hverandre og kjøre taktisk. 

–Det ble som ventet et taktisk løp med mange brudd underveis. Jeg var hele tiden fullt konsentrert og fokusert på god posisjon og ha oversikt over hva som skjedde i front. Jeg er fornøyd med hvordan jeg løste de taktiske disposisjonene som ensom ulv. Er ikke veldig lett når Uno-X er 17 mann, Coop med Kristoff og Bystrøm er over 10 mann. Samme med Joker. Men jeg vet at formen er bra og kjørte så billig som mulig til finalen, forteller Carl Fredrik til Oppegård Avis. 

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
STØTTEAPPARATET: Mor, far, søster med kjæreste og samboer var alle på plass i Hole.
Foto: Carl Fredrik Hagen

Calle var i samme situasjon i fjor, da NM gikk samme sted. Da rykket han i den siste langbakken og sprengte feltet, slik at kun tre mann kom samlet mot mål og skulle gjøre opp om medaljene i innspurten. 

Omtrent akkurat det samme skjedde i år. Calle beskriver avslutningen slik: 

–Jeg angrep en gang og da pulveriserte jeg feltet. Det ble samlet noen kilometer etterpå, men på siste runden stakk jeg i det avgjørende bruddet. Samme som i fjor, men ikke lett å få luke når det var sidevind/motvind i den lengste stigningen i løypen. Men jeg prøvde. Og ga alt jeg hadde! 

Carl Fredrik Hagen sin store styrke er bakkeklatringen, og aller helst lange stigninger over flere kilometer. De er det altfor få av i norske sykkelritt. Svakheten hans er spurtegenskapene. Så for å vinne sykkelløp, er nok Carl Fredrik enn så lenge avhengig av enten å komme alene til mål eller ha løyper med mål på toppen av en lang bakke. 

Nå var dette for så vidt en bakke som avsluttet NM, med målseglet øverst i det som mange løpere kjenner som «Pulsbakken» i det populære mosjonsløpet Hytteplanmila. Men en ting er at denne 200 meter lange bakken kjennes beinhard i innspurten av et 10 km gateløp. Noe helt annet er det for syklistene. Da blir den samme bakken som en liten kneik å regne. 

Likevel ble det så tett som det kunne bli i bakkespurten og kampen om gullet. Svein Erik Bystrøm fra UAE avgjorde til slutt med minst mulig målbare margin. Med ett tusendels sekund tok karen fra Sandnes sin første seier siden han ble U23-verdensmester helt tilbake i i 2014! Unge Jonas Hvideberg fra Fredrikstad SK og Uno-X Pro Cycling så ut til å stikke av med seieren etter at han hadde posisjonert seg for innspurten med en frekk manøver da han skled forbi Hagen inn i siste sving før spurtbakken, men det holdt altså bare nesten for unggutten, med Calle like bak duoen over målstreken. 

PALLEN NM LANDEVEI 2020: Svein Erik Bystrøm flankeres av Jonas Hvideberg og Carl Fredrik Hagen.
Foto: Cato Korbøl / NCF

Bronsemedalje i NM to år på rad for vår mann er jo strålende levert, selv om Carl Fredrik selvsagt hadde drømt om å kunne ikle seg mestertrøyen med de norske fargene det kommende året, slik kutymen er i sykkelsporten. 

Men som vanlig tenker Hagen langsiktig på hvordan han kan forbedre seg, og trekker frem det positive fra løpet: 

– Jeg mangler en god spurt. Men det er noe jeg må jobbe med på sikt også. Uansett, masse positivt å ta med seg. Magen funket igjen, noe den ikke gjorde i Frankrike. Og temperaturen var jo behagelig i går (det var den heller ikke i Frankrike, red.anm.). Selvfølgelig er jeg litt skuffet over å være så nærme den trøyen igjen. Men jeg viste nok en gang at jeg er en av de desidert sterkeste i feltet, og smart taktisk, avslutter Carl Fredrik.

Vi kan bare gratulere med strålende innsats og for nok en gang å ha satt Oppegård på sykkelkartet.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

.
Siste: Ingen Tour de France på Hagen

FØRE VAR: Carl Fredrik Hagen tok ingen smittesjanser før starten av NM-løpet.
Foto – og forsidebildet: Pål Westgaard

Carl Fredrik fikk tidligere i uken beskjed om å dra til Frankrike for å være klar til å steppe inn i årets Tour de France, som starter på lørdag, i tilfelle en av de uttatte lagkameratene skulle pådra seg koronasmitten. Han dro derfor til Nice på tirsdag, men bekrefter til Sportsmanden i dag at han reiser hjem igjen i morgen tidlig, da alle de uttatte rytterne hos Lotto Soudal er friske og fri for Covid-19.

Dermed kan Carl Fredrik i stedet konsentrere seg hundre prosent med forberedelsene til sitt første Giro d´Italia senere i høst.

– – –

Sportsmanden i Oppegård Avis

Sportsmanden skriver en side hver uke om det siste fra eliteutøvere og mosjonister fra Oppegård i Oppegård Avis. Om stort og smått fra den kondisjonerte verden, med lokale briller. 
Dette innlegget står på trykk denne uken.

 Se alle reportasjer fra Sportsmanden i Oppegård Avis her.

Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -