BirkenOppegårdTriatlon

Superbirkebeiner og norseman fra Oppegård

Sportsmanden skriver i Oppegård Avis 

Sportsmanden vil fremover ha en side i lokalavisen Oppegård Avis, en gratisavis som distribueres til alle kommunens husstander hver torsdag. Noe av stoffet legges også ut elektronisk på oavis.no, samt selvsagt her på sportsmanden.no. Sportsmanden har også tidligere hatt et lignende samarbeid med lokalavisen og vi er glade for å gjenoppta dette samarbeidet. Artiklene vil naturlig nok ha et lokalt preg og omhandle folk som bor i eller er fra Oppegård. I den første utgaven kan du lese om Birkebeinerrittet og superbirkebeiner og norseman Charles Granquist, og litt om langrennsløperen Thomas Gifstad:

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Superbirkebeiner for 8. gang!

Birkebeinerrittet gikk av stabelen sist lørdag, med mange fra Oppegård på startstreken.
En av dem var Charles Granquist, som i en årrekke har vært en ivrig og allsidig mosjonist som har deltatt både i løp, langrenn sykkelritt og triatlon.

Lørdag syklet han den 86 km lange Birken på knallsterke 2.59.09 – like under drømmegrensen på 3 timer. Det holdt selvsagt til «merket» – og 48-åringen som til daglig jobber i DNB ble nummer 42 i klasse 45-49 år fra sin start i pulje 2.

Etter tidligere i år å ha gjennomført Birkebeinerrennet på 3.36.45 og Birkebeinerløpet på 1.29.46, endte Charles opp med totaltiden 8 timer, 5 minutter og 40 sekunder i Birkebeinertrippelen. Det holdt til en sterk 7.plass i klassen i trippelkonkurransen.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
SUPERBIRKEBEINER: I Birkebeinerløpet i 2017. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)

Øving gjør mester

For 8. gang kan Charles Granquist dermed kalle seg for «superbirkebeiner» – en tittel som kun de som har klart det berømte merket i alle tre disiplinene i Birken i ett og samme kalenderår kan smykke seg med. Granquist er også en av bare 13 som har fullført Birkebeinertrippelen i alle 20 årene det har vært mulig, siden det første året Birkebeinerløpet ble arrangert i 1999. Granquist har altså vært med på samtlige 20 Birkebeinerløp.

-2012 fikk jeg faktisk merket i fire grener. De arrangerte Landeveisbriken også det året,sier Granquist, som også forteller at han de første årene ikke fikk merket i noen grener, men at han jobbet seg sakte opp til å få merket først i sykling, så løping og til slutt også i langrenn.

Årets tid i Birkebeinerrittet er for øvrig ikke personlig rekord for Graquist. I 2014 overasket han seg selv med å sykle på 2.56.25.

-Det hadde jeg aldri trodd var mulig,sa han den gangen. Nå har han altså igjen brutt denne drømmegrensen i Birken.

Drømmen om Norseman

En meget sterk prestasjon av Skigutten som representerer Kolbotn SK og Team Sportsmanden, og som i sommer også endelig fikk oppfylt drømmen om å delta i det som omtales som verdens hardeste triatlon; Norseman Xtreme Triathlon.

Også det gikk meget bra, med en sluttid på vel 12 ½ time – etter å ha svømt 3800 meter i Hardangerfjorden inn til Eidfjord på 1 time og 11 minutter, syklet 180 km opp Måbødalen og over Hardangervidda på drøye 6 timer og til slutt løpt en full maratondistanse på 42,2 km med mål på Gaustatoppen! Maratontiden på 5.09 var imidlertid den godeste Granquist ikke helt fornøyd med.

– Svømming og sykling gikk bra, men løpingen var dessverre godt under pari, så jeg har meldt meg på Amsterdam Marathon i oktober for å bevise at jeg også kan løpe! uttalte Charles noe spøkefullt etterpå.

 

Må bevise at jeg kan løpe også! (Charles Granquist etter Norseman)
 

HARDT: Charles underveis i årets Norseman, oppildnet av støtteapparatet. (Foto: Privat)
NORSEMAN! I den sorte finisher-trøyen som kun de som får lov til å løpe helt til Gaustatoppen får som synlig bevis for bragden. (Foto: Privat)

Andre fra Oppegård i Birkebeinerrittet

Charles Granquist var ikke den raskeste fra Oppegård i Birkebeinerrittet. Ved søk på Kolbotn og Oppegård finner vi de tre Kolbotn SK-syklistene Stein Mostrøen (2.55.01 og nummer 22 i klasse M45-49 år ), Øivind Bystrøm (2.58.37 og nummer 22 i klasse M35-39 år) og Anders Sønsthagen (2.58.51 og nummer 32 i klasse M45-49 år) foran Granquist, som de fire som klarte drømmegrensen på tre timer.

Hele 14 mann fra Kolbotn SK syklet årets ritt, i tillegg til to fra Oppegård IL og 31 fra Follo/Follo SK, der Bent Granby var raskest som enestemann under 3 timer. Med tiden 2.55.03 kom han på plassen bak Stein Mostrøen i samme klasse med to fattige sekunder, så her har det nok vært en tøff innbyrdes fight om å bli best i distriktet!

Kun fire av de til sammen 47 navnene i søkene var kvinner, med veteranen Karin Johansen fra Follo SK som raskest på tiden 4.09.39 i klasse K50-54 år. Det kan selvsagt være at vi ikke har fått med oss alle fra kommunen på resultatsøkene, det være seg menn eller kvinner.

Vår store sykkelstjerne Carl Fredrik Hagen, som vant Birkebeinerrittet i 2015, deltok ikke i år. 

Langrenn:

Thomas Gifstad satser videre i ny klubb

Thomas Gifstad i aksjon i Birkebeinerrennet i år. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)

Oppegårds beste langrennsløper Thomas Giftstad, stilte lørdag på startstreken i verdens største rulleskirenn, Alliansloppet i Trollhättan i Sverige.

Løpet er på 42 km klassisk og ble direktesendt på svensk tv og på Sportskanalen, og Oppegårdgutten hadde på forhånd friske ambisjoner om å være med å kjempe om seieren. Men etter å ha vist muskler ved å ta teten opp den aller første bakken, endte det til slutt med en 29.plass i rennet, som samlet nesten hele verdenseliten i langløping, samt en del meget gode langrennsløpere. Tiden ble 1.44.39.

Thomas Gifstad, som i fjor deltok i langløpscupen Visma Ski Classics for Skigo XC Team, fikk foran årets sesong tilbud om å bli med i fjorårets nysatsing i langløpssirkuset, Team Oslo Sportslager Rustad IL. Dermed måtte han også bytte moderklubb fra Oppegård IL til Rustad IL, selv om han fortsatt er Oppegård- og OI-gutt i sitt hjerte.

 

 

 

 

Sportsmanden.no

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -