Carl Fredrik HagenOppegårdSyklingTrening

Ser fremover etter uåret 2021

Det ble et uvanlig år for Oppegårds store sykkelprofil. Nå ser 30-åringen fremover, og i denne julepraten med Sportsmanden åpner Carl Fredrik Hagen opp om både julevaner, om å gi litt tilbake til lokalmiljøet og om planer om fremtiden.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Av: Frode Monsen / Sportsmanden.no

2021 har vært et spesielt år for proffsyklist Carl Fredrik Hagen hvor det absolutte bunnpunktet var den stygge velten på en treningstur i mars med brukket skulder og påfølgende langvarig skadeavbrekk. Da fryktet han for at sykkelkarrieren kunne være over.

–Ja, jeg var redd for det i starten, da jeg ikke visste hvor alvorlig det var. Men det tok ikke veldig lang tid før jeg skjønte at det ville løse seg, forteller han selv.

– Nå går det sakte, men sikkert i riktig retning. Jeg har ikke hatt noen tilbakefall. Men nå når bevegeligheten er såpass bra, går fremgangen i små steg, utdyper han.

Nylig var imidlertid 30-åringen i Italia og testet tempo-posisjonen.

–Og det fungerte! ­­Et bra tegn! 

Bakgrunn: –Trodde jeg hadde mistet armen!

Et godt minne

De beste minnene for 2021 er definitivt de første turene ute på sykkelsetet i starten av juli.

(Artikkelen fortsetter under annonsen)

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -


–Det å få trent ute igjen etter så mange måneder inne med kjedelig trening var stort!

Carl Fredrik har lært mye dette året, både som idrettsutøver og som menneske. 

–Sportslig er det ikke alltid slik at planer eller mål man setter seg går som planlagt. Sykling og toppidrett er en berg-og-dalbane med oppturer og nedturer. På det menneskelige plan har jeg kommet veldig styrket ut av det i forhold til det å fokusere på det positive og det du faktisk kan gjøre noe med. Ikke fokusere på det negative. Skjedd er skjedd. Men man kan alltid få gjort noe med det som kommer. Dette har vært en drivkraft i min alternative trening. Jeg har hele tiden tenkt på muligheter og ikke begrensninger. 

Carl Fredrik mener at dette er hovedårsaken til at han kom rekordraskt tilbake på sykkelsetet etter en så omfattende skade, og stilte i det første rittet bare fire måneder etter ulykken. Nå har han blant annet fokus på å trene opp styrken i armer, skulderparti og overkroppen. Ikke akkurat det en lett klatrespesialist vanligvis prioriterer, men å gjenopprette generell styrke også i overkroppen etter skaden er viktig.

COMEBACK: Carl Fredrik Hagen puster ut etter Kroatia rundt i høst, etter comebacket.
 (Foto: Mario Stiehl)

–Fint å gi litt tilbake

Carl Fredrik har nettopp skrevet under en ny sponsoravtale med Autoria Kolbotn, og han har også et par andre lokale sponsorer.

Hva betyr det for deg å ha lokal støtte? 

–Å ha en lokal sponsor i ryggen betyr mye! Jeg er stolt av å være fra kommunen, altså Oppegård, og det er fint å kunne samarbeide og gi litt tilbake til lokalsamfunnet i form av noen aktiviteter med kunder og noen tilstelninger gjennom året, og å bli kjent med nye folk og skape nye kontakter.

Hagen trekker også frem Baker Nordby, som har vært en lokal sponsor enda lenger enn Autoria. Han har gode erfaringer med produktene og røper også at han her gjerne brukes litt i produktutviklingen til å fremme ernæringsmessig riktige og sunne produkter sett fra en idrettsutøvers side. 

Daglig leder Morten Andresen i Autoria Kolbotn er svært glad for å ha Carl Fredrik Hagen med på laget i minst ett år til. Gleden er gjensidig.

10 år igjen?

Hvordan ser han på fremtiden på sykkelsetet? Og hva er målet for 2022 og fremover? Calle, som han ofte kalles i sykkelkretser, gleder seg til fortsettelsen.

–Jeg har trent bra hittil i vinter, men skal fortsatt være tålmodig. Målet neste år er å få noen gode resultater i World Touren og å prestere bra i en Grand Tour – enten ved en etappeseier eller et godt sammenlagtresultat, forteller karen som har tidenes beste norske sammenlagtplassering i en av de tre store treukers rittene med sin sensasjonelle 8.plass fra Spania Rundt i 2019.


Tilbakeblikk: –En episk sykkelprestasjon!

Carl Fredrik Hagen har allerede fått beskjed fra laget sitt Israel Start-Up Nation om at han skal delta i Giro d´Italia til våren, men han håper på en enda større utfordring:

–Det hadde vært veldig, veldig moro å kjøre Tour de France! 

Vanligvis får man kun kjøre ett av disse to etapperittene samme år, da det ikke er så lang tid mellom dem. Men Carl Fredrik er offensiv også her:

–Hvis jeg er i flytsonen, så skal jeg klare begge deler!

Du er blitt 30 år og er ikke lenger ung og lovende. Men du startet sykkelkarrieren sent. Ser vi fortsatt Carl Fredrik Hagen på sykkelsetet om 10 år?  

–Godt spørsmål. Det er kanskje større sannsynlighet for at jeg ikke sykler når jeg er 40, men man skal aldri si aldri. 

For med så mye spennende som skjer i norsk sykkelsport om dagen, så utelukker ikke Hagen noen ting, og snur litt på flisa:

–Hvis spørsmålet hadde vært om jeg om 10 år har en vanlig A4 kontorjobb, så ville jeg sagt bestemt nei! 

I GODT SELSKAP: På besøk i Israel med laget. Carl Fredrik i midten, med firedobbelt Tour de France-vinner Chris Froome til høyre for seg. (Foto: ISN/Noa Arnon)

Takker mamma og pappa

Vi får omsider penslet samtalen inn på litt mer personlige temaer. Blant annet om hvem som har betydd mest for idrettskarrieren opp gjennom årene.

–Det er flere som har betydd mye, men jeg kommer ikke utenom to personer; mamma og pappa! Det er de som har formet meg. Det begynte allerede i barndommen, med å være mye ute. 

Carl Fredrik har alltid likt å være i aktivitet, aller helst utendørs, og han gikk lange skiturer på mange mil allerede tidlig i tenårene. Hagen trekker også frem Erik Nordby, som har vært treneren hans helt siden han startet med sykling, og som har fortsatt å være det selv etter at han ble proff. 
­
­Har du en juletradisjon du ikke kan være foruten? 

–Det må nesten være trening på julaften. Og å være med familien og stresse ned. 

Hva spiser du på julaften?

I familien Hagen er det vanligvis ribbe med medisterkaker og julepølser. Men jeg må innrømme at jeg ikke er så fan av noe av det, sier han med en latter. Og røper at det i år blir pinnekjøtt med familien til samboer Anikken Gjerde Alnæs. Før de begge drar til Sjusjøen i romjulen.

–Jeg skal sykle opp tidlig 1.juledag, forteller Carl Fredrik. Og selv om han er på det stedet som i flere år er blitt kåret til Norges beste langrennsdestinasjon, så blir det mest sykling også på Sjusjøen for Carl Fredrik, enten på rulle inne eller med piggdekk ute på veiene. På fatbike i skiløypene vil du ikke treffe på han, men kanskje med ski på beina. For det blir nok noen skiturer også, selv om han stort sett overlater det til kjæresten. 

VIKTIG TRENING: Trening på rulle eller på sykkelmølle er en viktig ingrediens. (Foto: Treningspartner/Abilica)


Du har en samboer som også er toppidrettsutøver, i en annen idrett. Hva betyr dere for hverandres karrierer? 

–Vi prøver å hjelpe hverandre og backe hverandre. Det er nok lettere å få forståelse fra den andre når man vet hva det går i. Men vi kan også lære av hverandre og komme med innspill til trening, sier Carl Fredrik. Anikken startet for øvrig langløpssesongen bra med en 11.plass i det første rennet i Sverige på søndag, etter å ha tatt den første innlagte spurtprisen. For det er absolutt likhetstrekk mellom de to idrettsgrenene. 

Hva er ditt største nyttårsønske for 2022?

–Å holde meg skadefri og å fortsette en bra sportslig utvikling. Hvis en ser litt dypere i verden for øvrig, så håper jeg vi kommer ett steg nærmere å få slutt på denne helsikens koronaen, avslutter Carl Fredrik Hagen.

La oss håpe at 2022 blir et bra år i begge henseender.

TØFF TRENING: Carl Fredrik liker seg aller best utendørs, året rundt, og mesteparten av vintertreningen foregår også utendørs på hjemlige trakter, eller på Sjusjøen. (Foto: Privat)Dette intervjuet er også publiset i Oppegård Avis i en litt forkortet versjon 23.12.2021

Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -