Carl Fredrik HagenInternasjonaltOppegårdSykling

– En episk sykkelprestasjon!

Carl Fredrik Hagen skrev norsk sykkelhistorie i Spania 

Oppegårds proffsyklist Carl Fredrik Hagen klarte det! Åttendeplassen sammenlagt er den beste noensinne av en norsk syklist i de tre prestisjefylte Grand Tours; tre ukers rittene Tour de France, Giro d’Italia og Vuelta a España. 

Dette er noen av verdens hardeste idrettskonkurranser, og Spania Rundt står i så henseende ikke tilbake for Frankrike Rundt – snarere tvert i mot. For det er færre flate spurtetapper og enda flere fjelletapper i Vueltaen, noe som for øvrig passer vår lokale klatrespesialist godt. Og maken til sterk sykling som Carl Fredrik har vartet opp med i Spania, dag etter dag, over 21 etapper til sammen med kun to innlagte hviledager underveis! 

Vi har snakket med en sliten, men svært fornøyd syklist etter at han kom hjem til Oppegård, dagen etter avslutningsetappen i Madrid. Som alltid med beina godt plantet på jorda, bokstavelig talt: 

– Ja, jeg har landet, jeg. Tror det er andre som er mer oppstemt enn meg selv!

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Overgikk sine villeste fantasier

Men Carl Fredrik Hagen innrømmer glatt at han ikke i sine villeste fantasier hadde drømt om en topp 10-plassering i Spania Rundt. 

– Nei! Svaret kom kontant, før han legger til:

– Det har nok ikke gått helt opp for meg enda. Men jeg er veldig glad og litt lettet over at det har gått så bra i min første Grand Tour. Det er en deilig følelse. 

FJELLGEIT: Carl Fredrik graver dypt på en av de mange fjelletappene.
FOTO: E.F.Canteli

Carl Fredrik Hagen har lenge gått litt «under radaren» både blant konkurrentene og i de store mediehusene her hjemme. Flere sykkeleksperter har ikke helt trodd det de har sett de siste ukene, og etter hvert har flere og flere fått øynene opp og latt seg begeistre av den snart 28-årige førsteårsproffen fra Tårnåsen. Calle har virkelig satt Oppegård på kartet! 

Vi har også fått flere meldinger både underveis i Spania Rundt og etterpå, som sier litt om den økende interessen og om prestasjonen til Hagen:

– Jeg sitter klistret til tv-skjermen og følger Carl Fredrik Hagen. Plutselig er Vueltaen blitt mer interessant enn Tour de France, fortalte en ihuga sykkelsupporter. 

Og etter at den historiske åttendeplassen var sikret, har det tikket inn flere meldinger, som:

– En episk sykkelprestasjon som vil motivere norske syklister på alle nivå i årtier!

– Jeg setter utrolig pris på at folk synes det er gøy å følge med, sier hovedpersonen selv.  

En som kjenner Carl Fredrik godt er Harald Ringen fra Myrvoll og Oppegård IL, selv en meget god mosjonist sommer som vinter: 

– Dette vil jeg tro må være en av de største prestasjonene noensinne av en norsk utøver i en verdensidrett. Og ikke minst, kry over å kjenne denne fantastiske jordnære godgutten. Og faren hans Svein Hagen, som har mye av æren for tilretteleggingen i ungdomsårene. Gratulerer så mye til dere begge! 

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Dette er bare begynnelsen

Stein Paulsen, en av flere trenere i Rustad IL fra årene Carl Fredrik satset på langrenn, samtykker:

– Kan ikke være mer enig. Han gikk fra å være løper til å bli langrennsløper i Rustad, hvor jeg var en av mange som var i smøreteamet som hadde håpet, for den målbevisste guttungen. Han ville bli noe og det har han blitt på sykkelsetet. Herlig, spennende å følge med på! Og dette er bare begynnelsen.

Selv vil vi tilføye at prestasjonen i Spania Rundt er enda mer imponerende når vi vet at Carl Fredrik har klart seg så å si på egenhånd, uten særlig hjelp fra laget, og med tragedien som rammet den gode trenings- og lagkameraten Bjorg Lambrecht i Lotto Soudal i Polen Rundt bare uker før i friskt minne. 

Suksessen til Hagen er først og fremst et resultat av hard og målbevisst trening over tid, der treningsgleden og lærevilligheten har vært den største drivkraften, hele tiden – fra han så smått begynte med terrengsykling – med Erik Alexander Nordby som trener. 

STOR DEL AV ÆREN: Erik Alexander Nordby har vært Carl Fredrik sin trener helt fra han så smått startet med terrengsykling, og er det fortsatt, selv om Hagen nå sykler for det belgiske storlaget Lotto Soudal. 
– Veldig moro at hardt arbeid over mange år gir uttelling! sier Nordby til Sportsmanden.
(FOTO: Privat)

Les også om Hagen sitt høydepunkt som terrengsyklist: – Seier i Birken er stort!

– Jeg lærer noe hver dag, har Carl Fredrik sagt gang på gang i karrieren – også nå før og underveis i Vueltaen – han var i Spania først og fremst for å høste erfaring med et så langt ritt og for å lære. Derfor hadde han ikke hjelperyttere rundt seg som alle de andre i toppen, men for Calle var det en ære å få lov til å sykle for egne sjanser allerede som førsteårsproff, og ikke selv være hjelperytter. En fri rolle passet han utmerket, da kunne han sykle uten press og gå litt under radaren – lenge. Og han utnyttet det til å sykle smart, klistre seg til de virkelig store stjernene og bite seg fast, dag etter dag, opp fjell etter fjell, samtidig som han stort sett unngikk uhell underveis. 

Har lært mye om seg selv

Hva er du mest fornøyd med selv etter de tre ukene i Spania? 

– Det må være at jeg har klart å være såpass fokusert over tre uker. Jeg har lært mye om meg selv, om det å utfordre deg selv på flere måter, både fysisk og mentalt. 

Carl Fredrik forteller at det har gått i ett, også etter at løpene er over, gjerne med fire timers busstur hver eneste dag til neste by, samt middag, henvendelser fra media, lagmøter, massasje og masse annet. Det er mye som tar tid og krefter, utover selve syklingen, som om ikke den har vært tøff nok i seg selv. For noen såkalte lette etapper har knapt forekommet i årets Vuelta.

– Den siste uken har det vært bånn gass hver eneste dag, forteller han.

Av enkeltetappene er Carl Fredrik aller mest fornøyd med to av de knallharde fjelletappene forrige uke, den ene der han tok sin beste plassering med 6.plass, etter at han på slutten satt og tauet på sammenlagtvinneren for tre år siden, klatreeksperten Nairo Quintana – og en etappe som ble avsluttet med en 18 km lang motbakke! 

I FOKUS: Carl Fredrik Hagen satt seg i respekt og tråkket til i bakkene i Vueltaen! Her midt på bildet.
FOTO: E.F.Canteli

Dag Erik Pedersen sin 10.plass i Italia Rundt helt tilbake til 1984 var Norges til nå beste sammenlagtplassering i et av de tre store 3-ukers rittene. Tidligere sykkelstjerner som Knud Knudsen og Jostein Wilmann har begge 14.plass som sitt beste sammenlagtresultat.

Motiveres av sine svake sider

Hva så med fortsettelsen? Selv om Hagen ikke er noen ungdom lenger, er han fortsatt ung som syklist. Det er ikke mer enn fem år siden han syklet sitt aller første landeveisritt, og han er mer motivert og dedikert enn noen gang. Det sier mye, og gir håp om at dette bare er begynnelsen på en begivenhetsrik karriere. Husk at sykkellegenden Dag Otto Lauritzen, den første norske vinneren av en etappe i Tour de France, også startet sin sykkelkarriere sent, som 23-åring. 

Du får gjøre som du alltid har sagt og gjort; ta steg for steg og lære hele tiden?

Svaret er nok typisk for de som virkelig når langt, som viser at man hele tide søker å forbedre seg:

– Ja, jeg motiveres av mine svake sider.

Så uten at vi nå skal bidra til å spenne forventingsbuen for høyt og legge enda mer press på skuldrene til Carl Fredrik, er det lov å håpe på mye spenning og moro for Oppegårds og Norges nye sykkelstjerne i årene som kommer. Som han selv oppsummerer:

– Jeg fikk tatt ut alt jeg var god for i Vueltaen. Men jeg har ikke tatt ut hele mitt potensiale enda. 

Les også: Sportsportrettet – Carl Fredrik Hagen

– – –

BAKGRUNN:
Sportsmanden har fulgt Carl Fredrik Hagen i så og si hele sin karriere. Carl Fredrik har tidligere i karrieren også vært en av bloggerne på Sportsmanden.

Alle Sportsmanden sine saker om Carl Fredrik Hagen kan du lese her.


Sportsmanden skriver også en ukentlig side om kondisjonsidrett i lokalavisen Oppegård Avis, som distribueres til alle husstander i kommunen en gang i uken. En noe forkortet versjon av denne artikkelen står på trykk i Oppegård Avis torsdag 19. september 2019.

Alle reportasjene våre i Oppegård Avis kan du lese her. 

Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -