BirkenOppegårdTerrengløp

Tidenes våteste i Birkebeinerløpet

Lokale helter i aksjon i Birken

Det var strålende sol og varmt, fint sommervær da klassikeren Birkebeinerløpet ble arrangert på lørdag. Men de store nedbørsmengdene den siste tiden hadde gjort løypen temmelig våt og gjørmete flere steder. 

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

–Det var de klart våteste forholdene noensinne, sa en som har løpt samtlige 22 år løpet har eksistert. 

Men de nærmere 7000 som startet på en av de syv distansene fikk en fin dag i fjellet. Klart flest med 4185 startende løp Birkebeinerløpet på 21 km, men det er også både lengre og kortere distanser. 

Harald Ringen fra Myrvoll har løpt Birkebeinerløpet en rekke ganger. Friskusen sliter med arvelig revmatisme, noe som setter han utenfor i lengre perioder. Lørdag var han gledelig nok tilbake i et av favorittløpene sine, der han kan se tilbake på både 1., 2., 3. og 4.plass fra tidligere år i klassen sin, og han fornektet seg ikke denne gangen heller.

LETTBENT: Harald Ringen behersker terrenget i Birkebeinerløpet bedre enn de fleste.
FOTO: Frode Monsen / Sportsmanden.no

Med årets relativt spinkle grunnlag imponerte 56-åringen med nok et sterkt løp i de kuperte og krevende 21 kilometerne, som ble forsert på under halvannen time. Med tiden 1.29.30 ble det en sterk 9.plass av 219 startende i klasse M55-59 år.

Familien Ringen har hytte på Sjusjøen og Harald hadde tatt turen til fjells sammen med kameraten Svein Hagen fra Tårnåsen. Hagen løp også meget bra på 1.34.44 til 32.plass av 322 i klasse M50-54 år. Begge var nok inspirert av sønnen Carl Fredrik sin strålende innsats i sykkelrittet Criterium du Dauphine, så de måtte skynde seg tilbake for å rekke tv-sendingen fra nest siste etappe!

–Det er hardt!, kom det fra Hagen da han passerte fotografen med rundt fire kilometer til mål. 

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
LØP FOR LIVET: Svein Hagen ga det han hadde for å rekke tv-sendingen fra sykkelrittet Criterium du Dauphine, der sønnen Carl Fredrik hadde en av hovedrollene.
FOTO: Frode Monsen / Sportsmanden.no

Og det er en tøff løype, med start på Birkebeineren Skistadion på Lillehammer, der løpet går i de harde OL-løypene fra 1994, deretter vekselvis på sti, kjerrevei, bløte partier og krevende nedoverbakker på ujevnt underlag, før de siste kilometerne er på grusvei i deler av Maihaugenløypen, med mål ved Håkons Hall. Da har du tilbakelagt 337 meter med stigning og 569 meter nedover. 

– Veldig moro å være litt tilbake i løpemiljøet. Topp dag med en veldig god opplevelse og godfølelse uten å gå totalt i kjelleren. Rolig start og god flyt gjennom løpet. Og best av alt, ingen problemer med revmatismen. Så for dere som sliter med revmatisme, kjør på. Det er bevegelse vi trenger, forteller Harald Ringen etter sitt 13. Birkebeinerløp, alle gangene med det prestisjefulle merket som belønning.

Charles Granquist fra Oppegård er også en ihuga birkebeiner. Ja, en av de aller ivrigste, som en av bare 12 som har fullført den såkalte Birkebeinertrippelen hvert eneste av de 22 årene den har vært arrangert. Foruten Birkebeinerløpet deltar man da også på Birkebeinerrennet og Birkebeinerrittet.  

BLID: Charles Granquist tar seg tid til et smil og tommel opp da han passerer fotografen. Like etterpå var det full konsentrasjon da han kom inn i et av flere gjørmete partier (forsidebildet).
FOTO: Frode Monsen / Sportsmanden.no

I mål kom Charles i år også, til 1.34.15 og 46.plass i klasse M45-49 år og sitt 12. merke i løpet, med over 10 minutters margin til merkekravet.

Se andre reportasjer fra Birken Løpefestival på Sportsmanden her

Stor aktivitet på løpsfronten

Det har også vært løpt flere andre steder lokalt. Oppegårdmila er omtalt i egen sak og i forrige onsdags Follotrimmen fra Sofiemyr kom Myrvollgutten Eivind Bjørhei på andreplass, da det ble dramatisk før start da veien plutselig var stengt ved Fløisbonn gård. Du kan lese mer om det her.

– – –

BAKGRUNN:
Sportsmanden skriver en ukentlig side om kondisjonsidrett i lokalavisen Oppegård Avis, som distribueres til alle husstander i kommunen en gang i uken. I tillegg portretterer vi enkelte idrettsutøvere eller sportsprofiler med lokal forankring.

Denne artikkelen stod (noe forkortet) på trykk i Oppegård Avis torsdag 20.juni 2019.

Alle reportasjene våre i Oppegård Avis kan du lese her. 


Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -