BirkenSportsprofilerTerrengløp

Kappløpet mot 100 Birken-merker!

Tore Bjerkrheim og Ranghild Bolstad er kongen og dronningen av Birken

Mange av oss drømmer om å klare det forgjettede merket i Birken, om enn bare en eneste gang. Eller kanskje noen få ganger. For Ragnhild Bolstad og Tore Bjerkrheim ligger listen litt høyere. De to har en utrolig «track record» i Birken-sammenheng.

Ragnhild har nå klart merket utrolige 74 ganger på like mange forsøk i Birkebeinerløpet, Birkebeinerrittet og Birkebeinerrennet! Fortsetter hun slik, vil 100 merker nås om under 9 år. Det er ennå et godt stykke frem og minimum 26 konkurranser til hun er der, men Birken-dronningen er fortsatt bare i midten av 50-årene og har sånn sett god tid på seg.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
BIRKENDRONNING: Ragnhild Bolstad, Birken-legende som ønsker å bli først til 100 merker.
FOTO: Frode Monsen / Sportsmanden.no

Men hun kan ikke hvile på laurbærene, stå over en eneste konkurranse eller tillatte seg et eneste lite feilskjær dersom hun skal bli først til 100 merker. For like bak jager Birken-kongen Tore Bjerkrheim med sine 73 merker på like mange starter!

Begge drømmer de om å bli først til 100…

I Birkebeinerløpet på lørdag var de selvsagt på plass begge to, og selvfølgelig ble det et nytt merke til begge. Skjønt det så litt mørkt ut for Tore bare noen uker tidligere, etter at en langvarig muskelskade som han pådro seg da han tok bronse i veteran-VM i langrenn på Beitostølen i vinter truet med å ødelegge statistikken! Birkebeinerløpet hang lenge i en tynn tråd, men heldigvis ordnet det seg og Tore klinket til med 13.plass i klasse M55-59 år.

BIRKENKONGE: Tore Bjerkrheim, Birken-legende som ønsker å bli først til 100 merker.
FOTO: Frode Monsen / Sportsmanden.no

Klassen ble for øvrig vunnet av en annen Birken-legende – Kristen Aaby – som med utrolige 1.19.06 ble nummer 30 totalt og vant klassen. Det var Aaby sin 15.klasseseier i Birkebeinerløpet! Her er det nok Kristen som er best, selv om han selv karakteriserer Tore Bjerkrheim som «kongen».

SKOGENS KONGE: Kristen Aaby på vei til klasseseier nummer 15 i Birkebeinerløpet! Han har også mange klasseseire i Birkebeinerrennet og er de siste fire årene kåret til Årets veteranløper i Norge av Kondis.
FOTO: Frode Monsen / Sportsmanden.no

Jevngamle duellanter

Tore Bjerkrheim er 55 år og fra Høland, men har i mange år bodd i Nesbyen og representerer Nesbyen IL, samt Team Sportsmanden.

Jevngamle Ragnhild Bolstad er fra Rena der hun bor og jobber.

– Jeg liker vel langrenn best, men er glad i alle tre grenene, forteller hun.

Bolstad har hatt mye problemer med beina de siste årene, blant annet med «Haglunds hæl» og andre ting som gjør at hun etter eget utsagn sliter med å løpe fort i motbakker.

Men alt er relativt. I Birkebeinerløpet var hun knusende overlegen da hun vant klasse K55-59 år med nesten 14 minutter på den sterke tiden 1.33.53! Ikke langt bak Tore Bjerkrheims tid på 1.32.23.

Også i antall klasseseire er Ragnhild godt foran.

– Tja, jeg har vel 13-14 kanskje til sammen, forteller hun.

Det skal bli spennende å følge begge to videre på ferden mot utrolige 100 merker. Det er ennå langt igjen og mye kan skje. Det er jo også ganske utrolig at ingen av dem har hatt noen uhell av betydning enda. Det nærmeste var da Ragnhild Bolstad, av alle, fikk 15 minutters tidsstraff etter Birkebeinerrittet i 2011, fordi hun ikke hadde langermet jakke i sekken, bare en kortermet. Den ellers så sindige og blide Rena-kvinnen var ikke like blid akkurat da:

Raser mot Birken etter tabbe (Østlendingen)

Men selv om hun mistet klasseseieren den gangen på grunn av tidsstraffen, så ble heldigvis ikke merke-statiskikken ødelagt.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Tore Bjerkrheim er for øvrig beæret med egen omtale i Thor Gotaas sitt praktverk om Birken. Tore er også kanskje den eneste i landet som har tatovert Birken-emblemet på sin høyre skulder, og han ga også den yngste sønnen navnet Birk!

EKTE BIRKEBEINER: Ingen tvil om at Tore Bjerkrheim er Birken-fan!
FOTO: Randi Bolstad / Birken

Sportsmanden har tidligere omtalt superbirkebeineren fra Høland:

Tore spå sporet etter enda flere Birken-merker

Det er bare å følge med videre på dette langvarige kappløpet. Kongen og dronningen av Birken kommer nok til å holde på i minst 9 år til!


Sportsmanden.noSpre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -