Carl Fredrik HagenOppegårdSportsprofilerSykling

Proffdebuterer med bravur i Australia

Carl Fredrik Hagen imponerer i tropeheten 

Tour Down Under er starten på sykkelsesongen for mange av profflagene. Vår ferske proff Carl Fredrik Hagen har i disse dager sin ilddåp som fersk proff for Lotto Soudal, og imponerer stort i Australia. Portrettet under er skrevet før selve etapperittet startet og står på trykk i en noe forkortet versjon i dagens Oppegård Avis. Siden artikkelen ble skrevet, er Tour Down under halvveis. Og Hagen imponerer voldsomt. Etter å ha ligget i teten av hovedfeltet for å taue inn utbryterne i utallige mil på 1.etappe i over 40 graders varme, har 27-åringen fra Tårnåsen vært med feltet inn alle tre dagene. Hjelperytteren er dermed lagets beste sammenlagt etter tre etapper, kun 15 sekunder bak Patrick Bevin som litt overraskende leder, ett sekund foran dagens etappevinner, selveste Peter Sagan.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Oppdatert: Her kan du lese hvordan det gikk i Tour Down Under.

Sportsportrettet: Carl Fredrik Hagen

Vanligvis går han mil etter mil på ski på denne årstiden. Men denne uken sykler Carl Fredrik Hagen etapperittet Tour Down Under i Australia i 40 varmegrader!

Tekst: Frode Monsen

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Treningsiveren og allsidigheten er kanskje Carl Fredrik Hagen sin største styrke. 27 år gammel debuterer Oppegårdgutten i proffsirkuset på landevei for storlaget Lotto Soudal.

SPENT: Carl Feredrik Hagen er spent før proffdebuten. (FOTO: Team Lotto Soudal Cycling Team Fanpage)

Carl Fredrik Hagen startet sin idrettskarriere som gutter flest gjerne gjør, på fotballbanen, i Kolbotn IL. Men tidlig i tenårene skjønte han at det ikke var her talentet hans lå. Guttungen likte imidlertid å være fysisk aktiv og han kunne gå lange turer på ski alene, eller sammen med faren. Som 16-åring gikk han alene på ski fra Lygnaseter til Vestmarksetra, en distanse på 120 km!

18 år gammel stilte han opp i et av de aller lengste skirennene, tradisjonsrike Grenaderen over 90 harde kilometer i Nordmarka. Og ble nummer to, etter nesten fem og en halv times slit i kulde, sterk vind og snødrev! Det var kanskje da han virkelig skjønte at han hadde et spesielt talent for utholdenhetsidrett. Og minst like viktig; Calle er også et treningstalent. Han elsker å trene og er trolig en av idrettsutøverne i Norge som legger ned flest timer i løpet av et år.

Først var det imidlertid løper han ville bli. Som 16-åring debuterte han i Follotrimmens kuperte løp fra Sofiemyr – og ble nummer to. Et par år senere gjorde han et av sine beste løp da han ble femmer i Birkebeinerløpet, kun slått av en nordmann og tre afrikandere. Han vant også halvmaraton i Jessheim Vintermaraton samme året på 1.13.23 på vinterføre, iført shorts og singlet.

Men løpskarrieren skulle bli kortvarig. Tretthetsbrudd og skader satte en tidlig stopper for det som kunne blitt en lovende karriere – der også.

BIRKEBEINER: Carl Fredrik Hagen imponerte i Birkebeinerløpt i 2010 med 5.plass og seier i Birkebeinertrippelen i klasse M18-19 år. Du kan lese hans egen rapport fra det løpet HER. (Foto: Per Inge Østmoen / Kondis, hentet fra SportsBloggen)

Carl Fredrik ga seg imidlertid ikke – treningen var allerede blitt en livsstil. Han satset nå på langrenn et par år, men det var opptreningen etter skadeavbrekk som gjorde at han etter hvert gikk over til sykling. På veien var han også innom duatlon – en kombinasjon av løping og sykling – og ble andremann i NM tre år på rad! Kanskje var det erfaringen av å sykle rett fra utholdenhetsfenomenet Anders Aukland i en lang motbakke som gjorde at Calle skjønte at dette var idretten hans.

De første årene på sykkelsetet var det terrengsykling som gjaldt, med bratt læringskurve og stor fremgang. Etter et par år kom den første seieren i et Norgescupritt i terreng maraton i Molde i 2013. Samme året vant han Norgescupen sammenlagt, en bedrift han gjentok i 2014, da han også ble Norgesmester.

Før 2015-sesongen fikk Hagen tilbud om landslagsplass i terreng rundbane – men takket nei! Dette begrunnet han den gang slik til Sportsmanden:

–Grunnen til at jeg takket nei til en landslagsplass, er at jeg ønsker å gå over til landevei på sikt og har som mål å bli proff der. Jeg har sammen med min trener og andre med erfaring kommet frem til at jeg på sikt har større potensiale i lengre ritt som maratonritt og tøffe landeveisritt, også etapperitt.

ALLSIDIG: Carl Fredrik satset på langrenn et par år. Her er han i 15 km fristil under NM på Gåsbu i 2013. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)

Hagen fikk plass i Thor Hushovd sitt lag Team Sparebanken Sør og det første året som landeveissyklist fikk han også sin største triumf som terrengsyklist, da han vant Birkebeinerrittet.

Etter to år skiftet han til Norges beste lag, Joker Icopal, og også der bemerket han seg med sterk sykling flere ganger i de store norske etapperittene Tour of Norway, Tour des Fjords og Arctic Race of Norway, foruten i flere enkeltløp.

I fjor gjorde Calle sitt kanskje beste løp direkte på tv-skjermen under «Kongeetappen» av Tour of Norway. Hagen kjørte rett fra feltet i de knallharde stigningene bak hoppbakkene på Lillehammer og lå i brudd med to andre. De tre holdt unna et jagende felt helt til mål. Tredjeplassen på etappen og fjerdeplass sammenlagt var et definitivt gjennombrudd fra å være lovende til den ypperste Norgeseliten. Belønningen fikk han i form av VM-uttak, der han var en av to kontinentalryttere i Norges stjernespekkede lag. Førstereisgutten Hagen imponerte kolossalt i en knallhard løype, helt til en punktering på verst tenkelige tidspunkt ødela for det som kunne blitt en sensasjonell VM-debut i Wien.

Men Carl Fredrik var blitt lagt merke til. Ikke mange ukene senere skrev han under proffkontrakt med det belgiske storlaget Lotto Soudal. Og i helgen debuterte han i World Tour-sammenheng, som den eldste rytteren som har fått proffkontrakt på det aller øverste nivå denne sesongen – i Australia.

Down Under Classic er et kriteriumsritt i Adelaide, før det braker løs med seks-dagers rittet Tour Down Under. Lagkaptein og lagets nye stjerne er australske Caleb Ewan. Og debuten til både Ewan og Hagen kunne knapt vært bedre, da hjemmeyndlingen spurtbeseiret den tredoble verdensmester Peter Sagan til seier i det timeslange rittet der en rundløype på 1,7 kilometer ble syklet 30 ganger.

Carl Fredrik sin rolle var å taue inn eventuelle utbrytere, aldri la de få mer enn 40 sekunders forsprang, slik at spurtsterke Ewan var i posisjon før avslutningen. Og sammen med svært rutinerte Thomas De Gendt gjorde Hagen jobben sin. Etterpå vanket det godord fra kapteinen selv på lagets hjemmeside:

–Hagen og De Gendt gjorde en glimrende jobb med å kontrollere det tidlige bruddet og de andre fire Lotto Soudal rytterne holdt meg i god posisjon i fronten av feltet, sa Ewan.

PÅ PODIET: Fra lagpresentasjonen før Tour Down der. Hagen i midten, mens Lotto Soudals kaptein Caleb Ewan intervjues helt til høyre. (FOTO: Team Lotto Soudal Cycling Team Fanpage)

–Ja, det ble en bra start, samtykker Carl Fredrik på telefon fra Australia.

Særlig siden han tidligere har hatt litt problemer med å få nok fart på beina i denne typen ritt der det er bånn gass i en time. Nå gikk det over all forventning, til tross for at Hagen beskriver nivået som ekstremt høyt. Men:

–Jeg føler ikke at jeg henger noe etter.

Selve Tour Down Under avsluttes på søndag og alle etappene sendes på TV2 Sport2, både direkte og i opptak, for de som vil følge med.

Sykling er en lagidrett, og som førstereisgutt er Hagen sin jobb å være hjelperytter. Lagets mål er å få minst en etappeseier ved Caleb Ewan på en av de flate etappene, før det hele avsluttes med en knallhard etappe med en tøff stigning. Kanskje kan Carl Fredrik, som har sin styrke i bakkene, få en mulighet til å kjøre litt for egne sjanser allerede da, selv om dette ikke er veldig sannsynlig.

–Min oppgave er å «ta vind», hente drikke og mat og støtte laget med andre ting, sier Calle, som har ord på seg for å være en særdeles lojal og hardtarbeidende rytter.

–Men har jeg bein og nok energi skal jeg prøve hvis jeg får lov (å kjøre for egne sjanser, journ.anm.), legger han til, men presiserer samtidig at det nok er altfor tidlig og ikke noe som har vært diskutert.

Hagen trives allerede godt i Lotto Soudal.

–Jeg har blitt godt mottatt. Det er en hyggelig gjeng både av ryttere og i støtteapparatet.

I høst var han med hele laget på en veldig bra to-ukers samling på Rafa Nadal Sports Centre på Mallorca, der de også fikk hilse på tennislegenden selv. Og i skrivende stund har Carl Fredrik allerede vært et par uker i Australia. Han skal også sykle to ritt utenfor Melbourne uken etter Tour Down Under, så når han omsider setter kursen hjemover mot Tårnåsen – der han fortsatt skal bo – har han vært på farten i en hel måned.

–Det er digg med 25-30 grader og skyfritt hver dag, forteller han, men synes det var i overkant varmt med 37 grader under søndagens ritt.

Målet om å bli proff er nådd og nå starter selve proffeventyret for den sympatiske karen. Det skal det bli spennende å følge Tårnåsen sin ferske sykkelproff i debutsesongen sin på det aller ypperste nivået innen sykkelsporten.  

Du kan følge resultatene i Tour Down under her. 

TRENING: Laget til Carl Fredrik Hagen har ligget 14 dager i Australia før årets Tour Down Under. (FOTO/forsidebildet: Team Lotto Soudal Cycling Team Fanpage)

FOTO: Bildene fra Australia er hentet fra Team Lotto Soudal Cycling Team Fanpage og publisert med tillatelse fra lagets communication offiser. 

Et utvalg av Hagens meritter så langt i karrieren

Landeveissykling:
Sammenlagtseier Tour du Jura (2018)
4.plass sammenlagt i Tour of Norway 2018. 3.plass på siste etappe
2.plass sammenlagt og etappeseier i Tour Alsace (2017)
Diverse deltakelser i Tour of Norway, Tour des Fjords og Arctic Race of Norway – vinner av klatretrøyen i flere ritt

Terrengsykling:
1.plass NorgesCupen maraton sammenlagt 2013 og 2014
Seier i Birkebeinerrittet (2015)
Norgesmester i terreng, maraton (2015)

Vintertriatlon: U23 verdensmester 2013, sølv i NM i 2014 og 2013
Duatlon: 3 x sølv i NM i 2011-13

Langrenn: 2.plass Grenaderen, 90 km i 2010 (18 år)

Løping:
5.plass i Birkebeinerløpet 2010
1.plass Jessheim Vintermaraton, 21,1 km på 1.13.23 (2010)

Tidligere reportasjer fra Carl Fredik Hagen sin karriere her.

– – – 

BAKGRUNN: Sportsmanden skriver en ukentlig side om kondisjonsidrett i Oppegård Avis, en lokalavis som distribueres til alle husstander i kommunen en gang i uken.
I tillegg portretterer vi andre idrettsutøvere eller sportsprofiler med lokal forankring.
Tidligere har vi skrevet om Ada Stolsmo Hegerberg
 og Jonas Burud.


Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -