FotballOppegårdSportsprofiler

Eventyret startet i Oppegård

Sportsportrettet: Ada Stolsmo Hegerberg

Lørdag 21.mai 2022 spilles den hittil største fotballkampen for kvinner noensinne, da Lyon møter Barcelona i Champions League-finalen i Torino. To norske stjerner blir svært sentrale på hvert sitt lag; Caroline Graham Hansen for Barcelona og Ada Stolsmo Hegerberg for Lyon. Her kan du lese hvordan det hele startet for Ada Hegerberg, som vant den aller første Gullballen for kvinner i 2018, men som har vært ute med skade i over 600 dager fra januar 2020 til oktober 2021 – og som endelig også har meldt seg til tjeneste for det norske landslaget igjen.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Artikkelen er først publisert 20.12.2018.  

– – –

Familien flyttet til Oppegård for at jentene skulle bli bedre fotballspillere. I dag er Ada Stolsmo Hegerberg verdens beste kvinnelige fotballspiller.

Tekst: Frode Monsen

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Forrige mandag ble det skrevet fotballhistorie. For første gang skulle verdens beste kvinnelige spiller få den prestisjefulle Gullballen, delt ut av fotballbladet France Football siden 1956 da legendariske Stanley Matthews fra Blackpool ble den aller første vinneren. De siste ti årene, før kroaten Luca Modric vant i år, har Christiano Ronaldo og Lionel Messi vunnet fem ganger hver.

Ingen kvinner har noen gang vunnet Gullballen. Prisen har ikke vært utdelt til kvinnelige fotballspillere. Inntil i år, da den kanskje aller gjeveste prisen for aller første gang også ble delt ut til verdens beste kvinnelige fotballspiller. Og som de fleste nok har fått med seg, hun er norsk og heter Ada Stolsmo Hegerberg.

Men det var her i kommunen fotballkarrieren egentlig startet for jenta fra Sunndalsøra som har vært i verdens sports-rampelys de siste dagene. Ada har nemlig spilt både i Oppegård IL og i Kolbotn IL!

STARTEN: Allerede da Ada Hegerberg var i Oppegård IL var hun midtpunktet. (Foto – og forsidebildet: Fra Oppegård IL)

Den sportsinteresserte og engasjerte familien med mor Gerd Stolsmo og far Stein Erik Hegerberg har nemlig lagt mye til rette for at døtrene Ada og Andrine skulle få utvikle seg som fotballspillere. Allerede da Ada bare var 11 år gammel ble egentlig kursen staket opp. I hvert fall flyttet familien fra Sunndalsøra til Oppegård for at søstrene skulle kunne utvikle seg som fotballspillere og spille for Kolbotn! Selv om det altså ble et par sesonger i Oppegård IL aller først for Ada, mens to år eldre Andrine begynte i KIL med en gang.

–Egentlig så har vi jo tatt valg i forhold til hvor vi bor, i forhold til reiseveier. På en måte så har vi jo innrettet oss mot en jobbing mot noe, sa mor Gerd Stolsmo i Sportsrevyen, da de oppsummerte datterens eventyrlige reise så langt, som altså foreløpig kulminerte med Gullballen i en alder av bare 23 år.

Ada selv legger ikke skjul på hva familiens støtte og valg har betydd for hennes karriere:

– For meg å kunne vokse opp i en familie som alltid har gitt meg en stemme, som har latt meg ha troen på meg selv – å ønske å drømme stort, men å kunne jobbe for det, har hatt alt å si for mine bragder så langt, uttalte hun i intervju med NRK.

Ada Hegerberg har jo egentlig bare så vidt startet karrieren, men hun har vært særdeles målbevisst og utålmodig på sin vei mot toppen. I hvert fall ble hun ikke så lenge her i kommunen som nok mange hadde håpet. Etter to sesonger i KIL var det slutt, ferden gikk videre til Stabæk, der sesongen ble kronet med cupgull etter hat-trick av Ada i finalen.

BRONSELAGET: Lagbilde tatt på Gardermoen etter at KIL vant bronse i Toppserien i 2011 og ble møtt av fansen. Ada i midten foran med medalje. (Foto: Hege Jørgensen)

Året etter startet proffeventyret i utlandet, først til den tyske eliteserieklubben Turbine Potsdam i 2013. Søstrene dro altså utenlands sammen da de bare var 17 og 19 år gamle.

–Mange diskuterte når det er rett å dra. Vår tanke er vel å gjøre det når du kan, det er det viktigste valget det faktisk, å slippe dem ut, supplerte pappa Stein Erik Hegerberg i intervjuet.

Datteren tenker på samme måten:

– Jeg tenker at livet og karrieren er for kort til ikke å ta de valgene som er bra. Og det er viktig for meg også, sa hun til statskanalen.

Og at jentene var klare for sitt store fotballeventyr, tyder følgende melding til foreldrene da de stod på Gardermoen og var klare til å dra utenlands:

–Uansett hvordan det går, så kommer vi ikke hjem på tre år!

Allerede i juli 2014 gikk ferden videre for Ada, da hun signerte for den franske storklubben Lyon – eller Olympique lyonnais, som er det fulle navnet. Da skilte også de to søstrenes karrierevei for første gang.

Det første året vant Lyon «the double» – seier både i serien og cupen. Året etter ble enda bedre. Da tok laget «the treble» etter også å ha slått tyske Wolfsburg i en dramatisk Mesterligafinale, der Ada scoret Lyons mål i 1-1 oppgjøret, før hun brente sin straffe i straffesparkkonkurransen. Heldigvis for den norske stjernen ble straffemissen ikke avgjørende og Lyon seiret til slutt. Ada ble også kåret til Lyons beste spiller det året etter at hun hadde blitt toppscorer i den franske serien med hele 33 mål på sine 21 kamper, i tillegg til at hun banket inn hele 13 mål i Mesterligaen! Og som prikken over i-en ble Ada Stolsmo Hegerberg kåret til Europas beste fotballspiller av sportsjournalister fra UEFAs 55 medlemsland, for øvrig sammen med Ronaldo.

Året etter, i sesongen 2016/17, gjentok laget sin trippeltriumf, selv om både den franske cupfinalen og Mesterligafinalen igjen ble vunnet med knappest mulig margin – på straffesparkkonkurranse – begge mot Paris Saint-Germain!

Og i 2018 ble det nok en gang seier både i hjemlig liga og i Mesterligaen, der Ada med sin scoring i 4-1-seieren etter ekstraomganger i finalen mot Wolfsburg ble historisk som den første kvinnelige spilleren som scoret 15 mål i en mesterligasesong.

Det hele toppet seg altså sist mandag, da Ada Stolsmo Heberberg ble kåret til tidenes første kvinnelige vinner av Gullballen – Ballon d`Or Féminin.

PÅ BESØK I LYON: Ada sammen med to av jentene som tok NM-gull i år for KIL i J16, Andrea Mjøsund (t.v.) og Emma Østvold. (Foto. Hege Jørgensen)

Men ikke alt har vært like rosenrødt. Etter et svakt EM-sluttspill både av Norge og av Ada i 2017 kom sjokkmeldingen om at lagets største stjerne Ada Hegerberg trakk seg fra videre spill på det norske landslaget. Vi skal ikke gå nærmere inn på denne konflikten her, bare konstatere at Ada står fast ved beslutningen, til tross for en rekke forsøk på dialog og overtalelser. Om det som har vært karrierens til nå vanskeligste valg, uttalte hovedpersonen selv følgende til NRK denne uken:

–Det er kanskje ekkelt der og da, men det leder til noe positivt i fremtiden igjen.

Og om fremtiden, var målene klare:

–Det handler om å vinne! Jeg er i Lyon og her handler alt om å vinne alle trofeer hvert år. Og hvis jeg kan vinne så mange Champions League trofeer som mulig, så skal jeg pokker gå for det!

Så gjenstår det å se om det også leder til noe positivt for Norge på et senere tidspunkt. Og hvem vet, selv om sannsynligheten neppe er særlig stor; kanskje avslutter Ada Stolsmo Hegerberg karrieren der det hele startet for verdens beste fotballspiller, i Kolbotn IL.

«Raus utenfor banen – rå på banen»

Hege Jørgensen om Ada Hegerberg:

Hege Jørgensen var daglig leder for Kolbotn Fotball Kvinner i mange år, og hun var også en kort periode trener for juniorlaget da Ada Hegerberg kom til klubben. Hun kjenner Ada og familien meget godt og har holdt kontakten med dem i alle årene etter at de flyttet fra kommunen. I fjor sommer var hun å besøkte Ada i Frankrike sammen med datteren Emma – fersk norsk juniormester for KIL i klasse J16 år – og senest i sommer traff hun hele familien.

Jørgensen beskriver Ada Hegerberg som et ekstraordinært talent, som kombinert med en sin spesielle mentalitet og gode fysikk gir en eksplosiv kombinasjon.

– Første gang jeg så Ada husker jeg at jeg tenkte: Oj, hun kommer til å bli bra!

Ada var vel da 11 år og hadde akkurat flyttet til kommunen. På den tiden var imidlertid den to år eldre søsteren Andrine enda bedre. Andrine begynte i Kolbotn IL, mens hadde Ada to sesonger i Oppegård IL før også hun meldte overgang til KIL da hun var 14 år. Hun kom raskt med på juniorlaget, og allerede som 15-åring ble hun tatt opp i A-stallen, året etter Andrine. Der viste hun tidlig det som ifølge Jørgensen kanskje kjennetegner henne aller best, nemlig mentaliteten.

–Ada krevde å få plass på A-laget, 15 år gammel!

Og i to sesonger spilte unge Ada på Kolbotn i Toppserien og utviklet seg som fotballspiller og målscorer, mens den to år eldre Andrine var playmakeren og tilretteleggeren som foret Ada med gjennomspill. De to søstrene hadde en helt spesiell kjemi på banen.

SPESIELL KJEMI: Andrine og Ada viser stolt frem bronsemedaljene sine i garderoben. Søstrene vant bronse i Toppserien med KIL både i 2010 og 2011. (Foto: Hege Jørgensen)

– Andrine var mye mer teknisk skolert enn Ada, men Ada hadde evnen til å score mål og har virkelig fått dyrket spisskompetansen sin, forteller Hege.

Jørgensen beskriver Hegerberg som et «fysisk vidunder» med en naturlig fysikk. «Hun var en maskin fra hun var ganske ung.» Men hun beskriver også en særdeles hardtarbeidende jente, og familie, som terpet og terpet på detaljer og avslutninger.

–De har lagt ned utrolig mange timer på egenhånd, utenom de faste treningene, forteller Jørgensen, som samtidig roser familien for å tenke litt annerledes enn mange andre, illustrert av følgende eksempel: Da Ada gikk på Wang Toppidrettsgymnas kolliderte avsluttende eksamener med en fotballturnering. Mor Gerd uttalte da at «eksamen er ikke så farlig – det kan hun ta igjen senere». Ikke mange mødre hadde sagt det samme. Ada fullførte da også videregående, men det var fotballen som kom først, da som nå.

–Hele familien er en fantastisk ressurs, understreker Jørgensen, noe de også viste senest i sommer da de arrangerte en treningscamp for yngre jenter på Ekeberg.

For noe av det som kjennetegner både Ada og familien, er kombinasjonen av hardt arbeid, profesjonalitet og tøffe krav til seg selv og til omgivelsene når det gjelder det sportslige – og  rausheten og omsorgen de viser utenfor banen.

– Du finner ikke et bedre menneske, mer inkluderende, raus og omfavnende utenfor banen enn det Ada er, hevder Jørgensen.

RAUS: Ada Hegerberg tok seg god tid til å fortelle om både med- og motgang til de to unge Kolbotn-talentene Emma og Andrea. (Foto: Hege Jørgensen)

I sin nåværende stilling som daglig leder for Toppfotball Kvinner (tidligere Serieforeningen for Kvinnefotball), er Jørgensen også opptatt av hva Ada Hegerberg og Gullballen betyr for norsk fotball.

–Det har enormt stor verdi og Ada er en stor rollemodell. Å ha en sånn type som rollemodell er fantastisk og gir seriøsitet rundt produktet vårt.

Jørgensen vil naturlig nok ikke gå nærmere inn på konflikten med landslaget, men legger ikke skjul på hva hun håper på:

– Det er ingenting jeg ønsker meg mer enn Ada tilbake på landslaget.

Fortsatt har nok Ada Hegerberg mye ugjort som utenlandsproff, men Jørgensen har også en drøm om at Ada en gang kommer tilbake igjen til Norge.

– Jeg håper hun en dag kommer tilbake til Norge og kan følge hjertet og drømmene sine om å være med å utvikle kommende generasjoner fotballspillere, avslutter hun.

FORBILDER: Søstrene arrangerte egen fotballskole i sommer på Ekeberg med 22 jenter fra hele landet. Her er det Emma Østvold som står mellom Ada og Andrine, med stjernespilleren Shanice van de Sanden fra Lyon, som vant Fotball-EM med Nederland i 2017 til venstre. (Foto: Hege Jørgensen)

Solveig Guldbrandsen om Ada Hegerberg:

Solveig Gulbrandsen er Kolbotn sin mest meritterte fotballspiller. Hun har hele 147 landskamper for Norge, scoret 47 mål og var med på laget som tok gull under OL 2000.

– Jeg spilte ikke med Ada i Kolbotn, men på landslaget. Det som kjennetegner henne og familien er jo at de er målrettet og dedikerte. Jobber knallhardt. De flyttet jo til Oppegård på grunn av Kolbotn og fotball, forteller «Sola».

Om betydningen for norsk fotball at Ada vant Gullballen, sier TV2 sin ekspertkommentator følgende:

– Det er utrolig viktig at den ble delt ut til en kvinne. Det handler om anerkjennelse av vår idrett! Det at en norsk jente fikk den er jo utrolig stort. Håper dette gjør at flere jenter tør å satse på fotball. At flere ser at det er muligheter!

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -