HåndballOppegårdSportsprofiler

Cupmesteren fra Kolbotn

Sportsportrettet: Jonas Burud

Rett før nyttår vant Elverum norgesmesterskapet i håndball. Sentral på laget var en 25-åring fra Kolbotn.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Tekst: Frode Monsen

Årets NM-finaler i håndball ble arrangert til stormende jubel i en smekkfull Oslo Spektrum i romjulen. Norges beste lag de siste årene, Elverum, kronet der en fantastisk sesong med å bli Norgesmestere, for første gang på ni år, etter å ha banket Halden med 30-22 i finalen. På vinnerlaget finner vi Kolbotn-gutten Jonas Burud.

25-åringen har vært med på et aldri så lite håndballeventyr i Elverum de siste årene, kronet med tidenes sesong i fjor, da klubben ikke bare vant cupgullet, men også sikret seg både seriegull og seier i sluttspillet. I tillegg satt laget også poengrekord for et norsk lag i Champions League denne høsten med å ta hele 13 poeng på 10 kamper, i den fjerde strake sesongen i den aller gjeveste klubbturneringen.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
Jonas Burud har god grunn til å smile etter suksessen på håndballbanen. Rett før nyttår ble han og Elverum norgesmestere. (Foto: Magnus Stenseth, klubbfotograf EHH)

Jonas Roseth Burud er altså Kolbotngutt god som noen og oppvokst her i kommunen. Det var da naturlig at han startet sin håndballkarriere i Kolbotn IL, som jo i storhetstiden var en toppklubb å regne med på håndballens øverste nivå. Unge Jonas begynte med håndball allerede i 10-års alderen da han gikk i 4.klasse og han spilte i KIL gjennom alle årene frem til han flyttet hjemmefra, året etter videregående skole. Da flyttet Jonas til Skogn for å gå et år på folkehøgskole, samtidig som han spilte for det lokale håndballaget i 2.divisjon. Mens han var der, ble Jonas oppringt av Follo HK som lurte på om han kunne spille NM G20 for dem. Han reiste da ned fra Trøndelag for å spille kampene i junior NM for Follo HK, men klubben røk ut i semifinalen.

Etter året på Folkehøgskolen i Skogn ble Burud hentet til Elverum av nåværende landslagssjef Christian Berge, mannen som på mange måter skapte en toppklubb av Elverum, først som spiller, deretter i flere år som trener i klubben.

I SKUDDET: Jonas Burud gir alt på banen. Her fra en Champions League-kamp i høst. (Foto: Magnus Stenseth)

–Jonas er en ydmyk og lærevillig unggutt som har tatt store steg på håndballbanen denne høsten. Han har spilt seg inn på ett av Norges beste lag, og dette har blitt belønnet med plass på rekruttlandslaget til Christian Berge, stod det å lese på klubbens hjemmeside etter den første sesongen hans i Elverum. Da imponerte Burud med sin store fart og nese for mål fra høyrekanten, men det på høyreback han spiller fast.

Jonas er nå inne i sin femte sesong i Elverum og trives svært godt i det som nærmest har blitt Norges håndballhovedstad, der han ved siden av håndballen jobber på kontoret til en av lagets største sponsorer. Burud har vært en del innom rekruttlandslaget, men har foreløpig ingen A-landskamper skrev før sesongen under en ny to-års kontrakt med Elverum.

– Gratulerer som fersk Norgesmester i håndball! Hvordan var det å vinne NM-finalen foran et fullsatt Oslo Spektrum?

– Tusen takk! Det var en fantastisk opplevelse. Utrolig kul ramme rundt kampen, god stemning blant begge lags publikum og en kamp der vi gjør sakene våres veldig bra. Dette var en tittel vi virkelig hadde lyst på, forteller Jonas.

CUPMESTERE: Jonas og resten av Elverum-laget kunne ta på gullhatten i Oslo Spektrum i romjulen da de sikret norgesmesterskapet i håndball. (Foto: Magnus Stenseth)

På lagets hjemmeside blir en av scoringene hans trukket frem som ett av årets mange høydepunkter:

– Jonas Burud vartet opp med et underarmsskudd av pur klasse i semifinalen mot Kolstad som kan ha vært prikken over i-en som sikret Elverum plass i Cupfinalen!

– Elverum vant jo rubbel og bit i fjorårets sesong med seriegull, NM-gull, sluttspillgull og poengrekord i Champions League. Hva var det gjeveste av alt dette?

– Vanskelig å si. Sliter med å velge mellom sluttspill og Champions League, da de er såpass forskjellige. Sluttspillet er jo det gjeveste man kan vinne i Norge og det som har gitt oss plass i Champions League. Det er stort å stå der med gullet rundt halsen og vite at du har vunnet det alle har lyst til å vinne. Champions League har vært et eventyr hvor vi har fått matchet oss mot europeiske storlag og levert gode resultater. Nesten så gode at vi klarte å komme oss videre. Hadde vi klart det hadde jeg nok sagt at Champions League var det gjeveste. Jeg må også si at å vinne NM-gull var spesielt. NM er noe jeg opplever står veldig sterkt i Norge uansett idrett og det var stort å klare og dra det i land, sier Burud, og legger til en forklaring:

– Det er forresten fordelt over to forskjellige sesonger, men i samme kalenderår. Håndballen følger skoleåret, så seriegullet og sluttspillgullet var 17/18 sesongen, mens Champions League og NM er i 18/19 sesongen.

JUBEL: Det har vært mye å juble for det siste året. (Foto: Magnus Stenseth)

I et tidligere intervju uttalte Burud at proffliv i Tyskland fristet. Det gjør det fortsatt. 

– Ja, jeg drømmer om å bli proff i utlandet. Da gjelder selvfølgelig også andre land enn Tyskland, men et proffliv i utlandet kommer eventuelt som et resultat av det man klarer å levere her hjemme. For øyeblikket ligger det der som en drøm. Nå jeg har fullt fokus på å utvikle meg og spille bra håndball i Elverum, samtidig som vi jobber mot å vinne flere kamper og titler i tiden fremover.

PROFFDRØM: Jonas Burud har fullt fokus på Elverum og trives kjempegodt i klubben, men drømmen om profflivet lever. (Foto: Magnus Stenseth)

De som betyr mest

Burud har svaret klart når han får spørsmål om hvem som har betydd mest for han til nå i karrieren. 

– Det er mamma og pappa som har betydd mest for meg. De har vært, og er, skikkelig flinke til å stille opp og legge forholdene til rette slik at jeg har hatt muligheten å drive med det jeg synes er det artigste i hele verden. Den troen de har på meg hjelper veldig og er godt å ha med seg. De er enkelt og greit fantastiske støttespillere. I Kolbotn IL er det Bjørn Kløvstad og Igor Koprivica som har vært de viktigste. Det var i tiden under Igor, fra 17-18-års klassen, jeg følte at jeg begynte å ta større steg som håndballspiller. Ellers har jeg lært masse håndball av Micke (Michael Apelgren) og Raymond (Hamar) som har vært trenerne mine i Elverum, og utviklet meg og opplevd mye i løpet av årene her oppe.

Hva er ditt beste minne fra tiden i KIL?

– Det beste er nok da vi vant Peter Wessel Cup som Gutter 18 i 2012.

Den ferske norgesmesteren utelukker ikke at det med tiden kan bli aktuelt å returnere til Kolbotn og KIL og eventuelt avslutte karrieren der den startet.

– Ja, om man en gang flytter hjem etter en forhåpentligvis lang og innholdsrik karriere kan det være aktuelt, avslutter han.

Med sine 25 år har nok Jonas Burud fortsatt mye ugjort på håndballbanen.

MESTER: – Dette var en tittel vi virkelig hadde lyst på, forteller Jonas Burud om det ferske norgesmesterskapet. 

 

BAKGRUNN: Sportsmanden skriver en ukentlig side om kondisjonsidrett i Oppegård Avis, en lokalavis som distribueres til alle husstander i kommunen en gang i uken.
I tillegg portretterer vi andre idrettsutøvere eller sportsprofiler med lokal forankring.
Tidligere har vi skrevet om Ada Stolsmo Hegerberg.

Sportsmanden.no

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -