IronmanOppegårdTeam SportsmandenTriatlon

Sensasjonell seier på kjempetid i IRONMAN Tallinn av Jon Breivold

Vant i triatlondebuten etter start i siste pulje!

Den tidligere syklisten Jon Sæverås Breivold har nesten helt ubemerket skrevet et lite stykke triatlonhistorie. I sin aller første triatlonkonkurranse gikk Breivold like godt helt til topps i IRONMAN Tallinn i Estland i helgen, på en av de beste norske tidene noensinne.

Fra sin start i siste pulje vant 25-åringen fra Oppegård IRONMAN Tallinn etter sensasjonelle 8 timer, 27 minutter og 44 sekunder. Ikke mange norske fullblods triatleter har bedre tid enn Breivold, som på første forsøk allerede er helt i Norgestoppen på fulldistanse triatlon med 3,8 km svømming, 180 km sykling og 42,2 km løping.

Prestasjonen er ikke nevnt hverken på Triatlonforbundets hjemmesider eller andre steder. Men den norske ambassaden i Tallinn la ut gratulasjon på sin Facebookside 7.september, med forsidebildet, som er tatt av Gertrud Alatare/IRONMAN Estonia.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
Sakset fra Facebooksiden til den norske ambassaden i Tallinn, Estland

Startet i siste pulje i svømmingen!

Takk skal du ha! Veldig gøy å starte triatlonkarrieren med seier der, svarer Jon Breivold selv da Sportsmanden gratulerer med en fantastisk debut som triatlet.

Siden Breivold ikke hadde noen triatlonmeritter å vise til, måtte han faktisk starte i siste pulje, en halvtime etter de antatt beste! Svømmingen, som er hans svakeste gren, ble derfor ekstra krevende.

– Jeg tapte en del på svømmingen som antatt ja, var helt sist ut i vannet da jeg ble plassert i siste pulje, så måtte svømme rundt og forbi mange. Men var egentlig fornøyd med svømmingen, målet var under 1.15.

Avanserte voldsomt med bestetid på syklingen

Som tidligere syklist med en fortid blant annet i Team FixIt, er syklingen hans sterkeste gren. Her hadde han også den klart beste tiden.

– Jeg var på 2. plass etter syklingen, så plukket relativt mange der. Men det var fortsatt mange foran meg i løypa på løpingen, for de første startet 30 minutter før meg. Så jeg var ikke den første til å krysse målstreken, forteller han.

Klar for favorittdisiplinen sykling!

Førstemann som passerte målstreken trodde trolig at han hadde vunnet. Men vel 25 minutter senere passerte Jon Breivold målstreken – som totalvinner!

Selv om Breivold fikk sekunderinger underveis, var han ikke helt sikker på at han hadde vunnet da han passerte målstreken.

– Jeg turte ikke å slippe jubelen løs over målstreken, men kunne trygt ha gjort det uten at det så rart ut. Omtrent alle andre jublet som om de hadde vunnet da de passerte målstreken!

Med Breivold sin sensasjonelle debut tok han nok også arrangøren litt på senga. Så han fikk ikke gleden av å passere målsteken og seiersbåndet som førstemann.

– Jeg fikk sekunderinger underveis på at jeg ledet, men kan likevel ikke være helt sikker, da det var litt tull med GPS-en underveis. Arrangøren var nok litt overrasket de også, for jeg fikk ikke bånd på målstreken sånn som de som vinner pleier å få, forteller han.

(Artikkelen fortsetter under annonsen)

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Les også:

Jon Breivold – fra Norgeseliten på sykkel til løping i Team Sportsmanden!

ØYEBLIKKET! Over målstreken til seier på sin debut i triatlon!

Kjempedebut også på maraton

Breivold debuterte ikke bare på triatlon og fulldistanse. Han hadde heller aldri løpt maraton før.

Jon Breivold debuterte på halvmaraton så sent som i juli med sterke 1.11.29 i Perseløpet.

Likevel smeller han til med 2:53:24 på den avsluttende maratondistansen!

– Løpebeina var bra til å begynne med, jeg synes overgangen gikk veldig bra og lå på 4.01-pace etter 15 km. Etter det begynte imidlertid leggene å stivne, og det ble bare verre og verre utover. Etter hvert var det direkte smertefullt i leggene for hvert steg. Måtte kjempe for å holde farten, og den gikk også litt ned på slutten. Men jeg holdt heldigvis høyere fart enn han som ble nummer 2, så tok han igjen etter 30 km. Alt i alt var jeg egentlig veldig fornøyd med løpingen, målet var å komme under 3 timer på maratonet. Det gikk jo med god margin, forteller debutanten.

Bra driv på maratonløpet – til strålende debut der også!

Drømmen om Norseman innenfor rekkevidde!

Da vi intervjuet Jon Breivold etter at han hadde vunnet årets virtuelle utgave av det lokale løpet Oppegårdmila i sommer, røpet Breivold at han ønsket å satse litt på triatlon fremover, og at drømmen var å delta i Norseman Xtreme Triathlon. Men han var usikker på om han fikk være med!

– Hovedmålet er en topplassering i Norseman, det er noe jeg har drømt om lenge. Utfordringen er at det er vanskelig å komme med, siden det er avlyst i år og at de som i utgangspunktet hadde plass i år er blitt tilbudt plass neste år. Håper på at det er mulig å kvalifisere seg eller skaffe seg sponsorplass. Jeg jobber med saken, sa han da.

En bedre søknad kunne neppe Jon Breivold lagt inn!

Syklisten Jon Breivold suveren i Oppegårdmila – drømmer om Norseman

Resultater og oppsummering

Jon Breivolds vinnertid var 8:27:44 etter følgende split-tider:

Svømming, 3,8 km: 1:13:04 – 228.plass
T1 (skiftesone): 5:14 – 259.plass
Sykling, 180 km: 4:12:19 – 1.plass
T2: (skiftesone): 3:41 – 253.plass
Løping, 42,2 km: 2:53:24 – 2.plass

De 7 første plassene i Ironman Tallinn ble for øvrig besatt av utøvere fra ulike nasjoner!

På Norges Triatlonforbund sin Facebookside – der det ikke står noe om Breivolds resultat – opplyses at den norske rekorden på Ironman-distansen innehas av Allan Hovda, da han i 2019 gjennomførte Ironman Barcelona på 8:13:20 og tok tilbake rekorden som Mikal Iden hadde tatt etter sitt løp på 8:19:54 fra Tallinn i fjor. I 2014 satt også Gudmund Snilstveit rekord da han noterte seg for 8:26:20 i Barcelona. Jon Breivolds debutløp er bare drøye minuttet bak den tiden som for ikke mange år siden var norsk rekord, trolig som den fjerde raskeste nordmann på Ironman-distansen noensinne! Verdt å merke seg er det også at Breivold som fersk triatlet brukte veldig lang tid i skiftesonene. Litt raskere der og han hadde debutert på en tid som inntil i fjor høst ville vært norsk rekord!

Resultater IRONMAN Tallinn 2020

Foto: Alle bilder unntatt forsidebildet er tatt av Ine Skjellum


Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -