Trening

Kom deg ut – det er vår!

Med påsken er også skisesongen over for de aller fleste. Nå er det vår, og for mange mosjonister er det gryende løpetid. Stadig flere sees gatelangs i joggesko, eller på tur i skogsområdene som også i ferd med å åpne for sesongen. Men det er også andre måter å trimme på. Her er et par gode tips for hvordan man kan holde motivasjonen og aktivitetsnivået oppe – også når samfunnet fortsatt er delvis nedstengt med restriksjoner i det organiserte treningstilbudet. 

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
1. Jogging

Den enkleste måten å trene på, som heldigvis har vært både lovlig og anbefalt gjennom hele koronaperioden, er å snøre på seg joggeskoene og komme seg ut. Det er utallige muligheter gatelangs, og vil du komme deg vekk fra asfalten, er det bare å legge turen ut i ett av de mange skogsområdene våre, slik som gjengen i Joggekameratene har gjort (forsidebildet, foto: Frode Monsen). Den siste tiden har sola og mildværet tørket opp stiene og liksom åpnet dørene for terrengsesongen. Men som med covid-19, så er også været lunefullt med stadige tilbakeslag, så dagen etter at vi selv hadde årets første, flotte løpetur over et tørt og fint Grønliåsen, så slo Kong Vinter tilbake med en siste krampetrekning. Når dette leses er forhåpentligvis stiene igjen bare og fine og klare til å ta imot turgåere og joggere.


2. Kjentmannsposter

En annen fin aktivitet som kanskje er ukjent for de fleste, er de såkalte Kjentmannsposter. Kjentmannshåndboka er en turguide laget av Skiforeningen i Oslo som leder deg til 50 spennende poster i Oslo-området. På Skiforeningens hjemmesider er gitt følgende forklaring:

–Hensikten med denne populære turkameraten er å gi inspirasjon til varierte turer i Marka både sommer og vinter. Det er også et ønske om å bringe turgåere ut av de mest brukte veiene, stiene og løypene. Kjentmannspostene gir deg bakgrunnskunnskap som øker opplevelsen, jo mer du vet om området du går i, desto mer interessant blir turen.

En som anbefaler konseptet er Svein Hagen fra Tårnåsen. I helgen la han lørdagstreningen til Hurumlandet, der et nytt kjentmannsmerke med sin egen historie ble utforsket. 

(Artikkelen fortsetter under annonsen)

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

.

–Det er særlig spennende med det historiske perspektivet, og at man kommer seg litt utenfor allfarvei, forteller Hagen, som beskriver disse turene som litt mer krevende enn den populære «stolpejakten», og ofte må man på blåsti eller gå utenom de vanligste stiene for å finne frem. Postene står ute i tre år om gangen, før de erstattes av nye. Du kan samle på poster ved ett klipp i håndboken på hvert sted, og kan løse inn Kjentmannsmerket i gull, sølv eller bronse etter henholdsvis 40, 25 eller 15 klipp i løpet av perioden.   

En fin måte å oppleve nye steder og historiske plasser på, både om du vil ta det som en tur eller treningsøkt, sier Hagen, som også bruker de lokale stiene flittig om dagen. 

I TERRENGET: Svein Hagen la lørdagsturen til nye Kjentmannsposter i Hurum og søndagens treningstur til Grønliåsen.  
(FOTO: Frode Monsen) 

3. Stolpejakten

Den langt mer kjente og enklere Stolpejakten åpnet siste uken i mars opp for en ny sesong. Dette går ut på å finne sentralt plasserte stolper rundt omkring i kommuner over store deler av landet. Man kan registrere stolpene på ulike måter via en egen app eller på hjemmesiden, og formålet er å aktivisere folk i alle aldre, uavhengig av form og uansett funksjonsevne. Det lages løpende resultatlister der man kan se hvordan man ligger an i forhold til andre. Flere arrangører av Stolpejakten har nå også tilbud om turorientering. 

4. Orientering

Nettopp turorientering eller orientering er også en fin måte å komme seg ut i naturen og samtidig få trent. Orientering er en glimrende mosjonsidrett for folk i alle aldre som også egner seg godt for hele familien, og det finnes vel knapt en mer «koronavennlig» idrett! 

5.Sykling

Å ta seg en sykkeltur er også god trening og lett tilgjengelig for de fleste. Gang- og sykkelveiene har akkurat fått sin vårrengjøring og ligger der innbydende og venter. Så det er bare å finne frem sykkelen, dersom den har vært stuet bort i vinter. Gjør for eksempel som Dag Spilde fra Kolbotn, som begir seg ut på små og store oppdagelsesturer.

– Jeg kaller det måfåturer. Jeg tar på meg joggesko, ski eller setter meg på sykkelen, alt etter vær og årstid. Så drar jeg av gårde i en retning og ser hvor jeg havner. I går syklet jeg gamle Mossevei mot Vinterbro og videre utover. Kom etter hvert til Årungen. Nydelig sted. Dette er en fin måte å oppdage nye steder på. Jeg har på dette viset oppdaget mange nye perler det siste året, forteller den opprinnelige vossingen.

PÅ «MÅFÅTUR»: Mens Dag Spilde valgte sykkelen på lørdagens utflukt. (FOTO: Frode Monsen)

.

Så selv om skiene nå er satt bort for de fleste, er det ingen grunn til å bli inaktive. Ta frem tursko, joggesko eller sykkelen og kom deg ut.

God tur!

– – –

Sportsmanden har et samarbeid med Oppegård Avis. Denne artikkelen stod på trykk i avisen i uke 15.

– – –

Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -