FolloOppegårdVintertriatlon

Sjetteplass i NM-debuten

Vanskelige forhold da norgesmesterskapet i vintertriatlon ble arrangert for første gang på 6 år

Vintertriatlon er kanskje ikke så kjent for de fleste. Men utøvere fra Oppegård har hevdet seg med bravur i denne idrettsgrenen tidligere. Etter noen år i dvale, ble det igjen arrangert NM i vintertriatlon sist helg, med lokal deltakelse.

Av 122 påmeldte finner vi en spennende start i Jon Sæverås Breivold, som debuterte i denne øvelsen. NTNU-studenten hadde tatt turen sørover til et norgesmesterskap som ble arrangert under strenge smitteverntiltak på Heistadmoen skistadion ved Kongsberg.  

Etter en lengre periode med flott og kaldt vintervær slo været om i dagene før, og på selve konkurransedagen var det hele 6 plussgrader og svært vanskelige sykkelforhold. Flere valgte fatbike, som faktisk var lov å bruke, til stor diskusjon etterpå. Og når selv en så sterk syklist som Jon Breivold ikke klarte å holde seg på sykkelen, sier det vel det meste om de spesielle forholdene.

–Med litt for smale dekk og for mye luft i dekkene ble det umulig på syklingen. Jeg løp med sykkelen hele veien da jeg fant ut at dette gikk fortere enn å hoppe av og på sykkelen hele tiden, og var derfor 10-15 minutter bak de beste på sykkeldelen, forteller Breivold selv etter å ha brukt 50:47 på den 13,3 kilometer lange sykkelløypen. 

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -


–Ekstremt imponerende av Bjerkseth

Vintertriatlon starter med løping, og her hang vår mann greit med og kom inn til skiftesonen som tredjemann med 25:50 på de syv kilometerne. Etter syklingen var Breivold falt ned til 7.plass, men med nest beste tid på den avsluttende etappen med 10,4 km langrenn på 30:21 gikk han seg opp en plass og endte som sjettemann i eliteklassen med sammenlagttiden 1:50:53 i sin NM-debut.

–Jeg hadde ikke noen store forventninger på forhånd. Hadde egentlig ikke tenkte å stille, da jeg ikke følte jeg hadde bra nok utstyr. Fikk imidlertid lånt meg sykkel og ski, og valgte derfor å stille likevel, forteller Breivold.

Norgesmester ble Øivind Løining Bjerkseth fra Royal Sportsklubb, foran Norseman-vinner og verdensmester i Xtri fra 2019, Hans Christian Tungesvik og Kristian Grue, Ullensaker Cykleklubb. Gjøvikjenta Elisabeth Sveum tok gullet hos damene, foran Ine Skjellum og Emilie Klev Bergheim. 

–Det ble dessverre en litt «urettferdig» konkurranse da utstyret hadde veldig mye å si på syklingen. Det var blant annet flere som stilte med fatbike. Men det er vel en del av gamet i vintertriatlon. Øivind Bjerkseth kjørte på vanlig MTB, så det gikk an å kjøre fort på MTB med god teknikk og riktig dekktrykk og dekkbredde. Ekstremt imponerende av Bjerkseth, det må jeg si! forteller Breivold.

Gode tradisjoner i Oppegård

Vintertriatlon er en liten idrett, men utøvere fra Oppegård har faktisk satt sitt sterke preg på denne idretten tidligere, også internasjonalt.

Langhusgutten Arne Post, som representerte Oppegård IL i sin aktive og allsidige karriere, er tidenes beste norske vintertriatlet. Post er både verdensmester og europamester og har flere norgesmesterskap i vintertiatlon. 

Også nåværende proffsyklist Carl Fredrik Hagen prøvde seg med stort hell i vintertriatlon tidligere i idrettskarrieren, da han var terrengsyklist. Før det satset jo Carl Fredrik på langrenn, så han var godt rustet for denne spesielle kombinasjonen. Høydepunktet for Hagen i vintertriatlon var da han ble U23 verdensmester i 2013, og tok sølv i mix-stafett sammen med Arne Post, årets NM-vinner Elisabeth Sveum og syklist Ingrid Lorvik.

(Artikkelen fortsetter under annonsen)

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

.

TILBAKEBLIKK: Carl Fredrik Hagen på vei til NM-sølv for åtte år siden, med årets gullvinner Øivind Bjerkseth i rygg.
(Arkivfoto Sportsmanden.no)


De to treningskameratene fra Oppegård tok samme året gull og sølv i NM, med Post aller øverst på seierspallen! Så Oppegård har altså lange og ærefulle tradisjoner i vintertriatlon, noe også Breivold er kjent med.

–Veldig sant, jeg tror det er andre enn meg som må ta over stafettpinnen etter Arne Post og Carl Fredrik Hagen, sier Jon Breivold med et smil, sånn passe fornøyd med sin egen debut. 

Så 25-åringen fra Greverud har fortsatt et lite stykke opp, før han kan måle seg med tidligere vintertriatleter fra Oppegård. Men med sin ferske satsing på triatlon sommerstid, er nok dette fin inspirasjon og et lite steg i riktig retning.

Resultater NM Vintertriatlon 2021

HISTORISK DOBBELTSEIER: I NM i 2013 ble det gull og sølv til Arne Post og Carl Fredrik Hagen. Kristian Monsen tok bronsen.
(Arkivfoto Sportsmanden.no)

.

Les også: Jon Breivold drømmer om VM på Hawaii

– – –

Sportsmanden i Oppegård Avis

Sportsmanden skriver hver uke en side i Oppegård Avis om mosjonister og eliteutøvere fra Oppegård. 
Om stort og smått fra den kondisjonerte verden, med lokale briller. 
Denne artikkelen er førstesideoppslag i lokalavisen denne uken.

– – –

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -