LangrennOppegårdTreningVasaloppet

Bedre rustet enn noen gang tidligere

Thomas Gifstad håper å kjempe om en plass på pallen i Vasaloppet

Thomas Giftstad fra Oppegård har i flere år satset på langløp og deltatt i Ski Classics, de siste årene for Team Rustad IL. Det store målet er alltid Vasaloppet, der Thomas drømmer om å gjøre det helt store. 

For tre år siden var det nære på. Da kjempet vår mann om pallplasser, heder og ære helt til målstreken, og 10.plassen var et definitivt gjennombrudd og høydepunkt i skikarrieren. Siden har det blitt mye stang ut, blant annet med skader og sykdom på ugunstige tidspunkt.  

Men selv om 28-åringen har fulle dager med skole og jobb på Atlet Fysio for tiden, satser han fortsatt friskt mot vinterens store mål, og gir følgende optimistiske svar når vi lurer på hvordan formen er:  

–Alt bra med meg, har endelig fått trent nesten som jeg skal og tror jeg er bedre rustet for sesongen enn noen gang tidligere! 

Dessverre fikk ikke Giftstad gått noen av de viktige seedingrennene i fjor på grunn av sykdom og skader.

–Derfor får jeg ikke gå NM eller Norgescup i år og alle renn jeg har vært påmeldt i år har blitt avlyst. Det er veldig kjedelig, men jeg må bare benytte muligheten til å trene, forteller han.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
SJELDEN KONKURRANSE: Thomas i aksjon Sjusjøen Skimarathon i fjor vinter, i en av sine siste konkurranser.
(Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)


Og Thomas har ikke ligget på latsiden, snarere tvert i mot. For en gang skyld har heller ikke sesongoppkjøringen vært preget av sykdom, skader eller uhell.

–Jeg har trent mengder i høst og i starten på vinteren som jeg aldri har gjort tidligere, som jeg håper skal bidra til å kunne stå løpene helt ut.

Men når det treningsmessige grunnlaget aldri har vært bedre, er det altså litt verre med konkurransetreningen. I tillegg besluttet Rustad ikke å sende noen av langløperne til rennene  i Mellom-Europa på grunn av koronasituasjonen. 
 
–Det ser ut som Vasaloppet blir første løp for meg i år, som også var sist gang jeg hadde startnummer på brystet. Så det viktigste nå er å holde seg frisk, og så får man ta de rennene man får, sier Thomas videre.


– Har tenkt på Vasaloppet hver dag siden i sommer!

Hvordan klarer du å motivere deg på egenhånd, hvis du må trene alene hele tiden også? 

–Motivasjonen går selvfølgelig opp og ned, men det viktigste er å sette seg ett mål. Jeg har tenkt på Vasaloppet hver dag siden i sommer, og det hjelper veldig. Ellers har jeg lagt en god plan før hver uke starter, sånn at jeg vet nøyaktig hva jeg skal gjøre og stiller godt forberedt på hver økt. Løsningen for meg har vært å gå på mye ski i marka, og da i Hurdal de gangene Regjeringen har tillatt det. Runder på golfbanen blir fort kjedelig, forklarer han. Og røper et hemmelig våpen.

(Artikkelen fortsetter under annonsen)

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

.

– Ellers er det skierg inne hvor jeg ser på en ipad med skirenn og serier. Mitt hemmelig våpen på rolige langturer er podcaster på øret og noe godt i beltet. Da flyr tiden fort. Så mitt tips for å komme seg ut å trene er å ha et mål, en plan og velge fine omgivelser å trene i. Og er du alene, så flyter det bedre med en interessant podcast på øret, som for eksempel «I det lange løp» eller «Skipodden». Og er det ekstra seigt å komme seg ut en dag, så ser jeg på tre-fire YouTube-klipp av for eksempel glansdagene til Northug!

GRUNNLAGET LEGGES: Fra en skitur i vinter fra Hurdal til Torsætra påTotenåsen.
–I år er det så mye snø der at de kjører løyper jeg aldri har hatt muligheter til å gå før.
(Foto: Henrik Gifstad)
 

Thomas Gifstad gjorde sitt til nå livs beste løp til da han hang på de aller beste i Vasaloppet for tre år siden. Inn på den lange oppløpssiden i gruppen som skulle gjøre opp om seieren var Thomas en av de aller første, og i mål var han kun 2,5 sekunder bak pallen og seks sekunder bak vinneren Andreas Nygård. Thomas endte på en imponerende 10.plass og stod på podiet ved siden av langløpslegendene Anders Aukland og Tord Asle Gjerdalen. Alle tre hadde samme tid. Likevel var han skuffet like etterpå. Han var jo så nære det helt store, og hadde troen på en plass på seierspallen da oppløpet startet. Det sier jo mye om den offensive innstillingen Thomas har. 

Tror du det er mulig å kopiere Vasa-bragden fra tre år siden og kjempe helt i tetkampen, selv uten noen tidligere renn i år?

–Absolutt! Jeg har aldri trent så bra som i år og jeg vet at jeg er i mye bedre fysisk form enn i 2018-sesongen. Da slet jeg mye med formen og det løsnet faktisk ikke før dagen før rennet, samtlige dager de siste 2 ukene var jeg sliten. Men på renndagen på Vasan stemte alt! I år er mitt bunnivå mye høyere enn i 2018, så hvis jeg treffer med dagsformen og ski, så håper jeg å kjempe om pallplasseringer, sier en alltid optimistisk Gifstad. 

Han later heller ikke til å være nevneverdig affisert av det faktum at han ikke har fått konkurrert noe på et helt år. 

–Selvfølgelig er det dumt å ikke ha konkurrert på forhånd, men kun for å få en bekreftelse på form og for å venne seg til å gå i felt. For formen sin del så er det godt nok kun å ha trent før jeg står på start, avslutter Thomas Giftstad. 

Vasaloppet arrangeres i år søndag 7.mars for eliten, og uten publikum. Det blir heller ingen vanlig massemønstring i år, men det er mulig for mosjonister å gå de klassiske 90 kilometerne fra Sälen til Mora i Vasaåket i løpet av 24 dager i perioden 12. februar til 7.mars.

STOLT ØYTEBLIKK: Thomas Gifstad gratuleres av Anders Aukland på podiet etter 10.plassen i Vasaloppet i 2018. Tord Asle Gjerdalen står mellom dem. 
(Foto: Forever Living Products Scandinavia)

– – –

Sportsmanden i Oppegård Avis

Sportsmanden skriver hver uke en side i Oppegård Avis om mosjonister og eliteutøvere fra Oppegård. 
Om stort og smått fra den kondisjonerte verden, med lokale briller. 
Denne artikkelen står på trykk i lokalavisen denne uken.

– – –

Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -