NorsemanOppegårdTriatlon

Drømmen gikk i oppfyllelse

Jon Sæverås Breivold er den tidligere syklisten som drømte om å få prøve seg i Norseman Xtreme Triathlon. På lørdag oppfylte han drømmen sin. For 26-åringen fra Oppegård overgikk forventingene og vant like godt hele konkurransen!

Norseman er heller ikke en helt vanlig konkurranse. Det regnes som verdens kanskje tøffeste triatlon. Først skal du svømme 3,8 kilometer  i Hardangerfjorden, før du setter deg på sykkelen og sykler opp Måbødalen, videre over Hardangervidden og helt til Tinnsjøen, der du etter 180 kilometer på sykkelsetet begir deg ut på det avsluttende maratonløpet, 42,2 kilometer mot Rjukan, og med en brutal avslutning opp de stupbratte fjellsidene med mål på Gaustatoppen. Og førstemann opp dit var altså Jon fra Greverud!

Historien om Jon Breivold er like fascinerende som den er imponerende. Han er riktignok en aktiv karriere bak seg. Breivold satset på landeveissykling i flere år og var nære den helt store NM-sensasjonen i landeveisrittet så sent som for to år siden, da han lenge var med i det avgjørende bruddet. 

–Ta bakhjulet mitt når jeg støter i neste bakke, tipset den litt mer meritterte sambygding Carl Fredrik Hagen, som like etterpå sprengte den lille åttemannsgruppen i fillebiter. Hagen sikret seg bronsen, mens det ble akkurat litt for tøft for Breivold, som da syklet for Bygdø IL. Til tross for den strålende NM-innsatsen, fikk han ikke kontrakt med noen av kontinentallagene og valgte å legge sykkelskoene på hyllen etter 2019-sesongen. Nå var det studier på NTNU og andre ting som skulle prioriteres. Som nybakt mosjonist, meldte Jon seg inn i Team Sportsmanden, og vi har tidligere skrevet om drømmen hans om Norseman. Men først måtte han jo prøve seg i triatlon da, noe han aldri hadde gjort før. Så sent som i fjor sommer uttalte imidlertid en offensiv Breivold følgende til Sportsmanden:

– Hovedmålet er en topplassering i Norseman, det er noe jeg har drømt om lenge. Utfordringen er at det er vanskelig å komme med, siden det er avlyst i år og at de som i utgangspunktet hadde plass i år er blitt tilbudt plass neste år. Håper på at det er mulig å kvalifisere seg eller skaffe seg sponsorplass. Jeg jobber med saken! 

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
DRØMMEN: Jon Breivold har drømt om å se Gaustatoppen i mange år! Foto: Sebastian Torgersen


Etter en vår med mye løping, der han viste særdeles gode takter, debuterte Jon Breivold i triatlon i fjor høst, like godt på den lengste og gjeveste distansen i Ironman Tallinn. Under koronapandemien var det puljestarter, og som et helt ubeskrevet blad måtte Jon pent stille til start i siste pulje. Så overraskelsen var nok stor for karen som løp over målstreken først og trodde at han hadde vunnet, for litt senere å oppdage at en ukjent kar fra Norge ikke bare fullførte sin aller første triatlonkonkurranse; Jon Breivold gikk like godt helt til topps i debuten!

Tiden var også sensasjonelt god, faktisk en av de beste en nordmann hadde gjort på denne ikoniske distansen; 8:27:44. 

Sportsmanden var en av de første som omtalte bragden, som etter hvert ga gjenlyd i triatlon-Norge. Nå begynte snøballen å rulle og dører åpnet seg. Jon søkte om plass på Norseman-arrangøren sitt eget internasjonale lag- Team Zalaris – og kom med som en av fem på laget. Drømmen skulle bli en realitet!

Som oppkjøring mot Norseman satt Jon Breivold også norsk rekord i Everesting i mai, og han debuterte i proffklassen i Ironman 70.3 i Andorra i sommer (halv Ironman-distanse) med fjerdeplass på den sterke tiden 4.27.23.

Så forberedelsene var gode. Og på lørdag ble altså et nytt kapittel skrevet. Jon Breivold slo garvede triatleter i den aller tøffeste løypen og vant igjen i debuten! Og det under svært vanskelige forhold, muligens de tøffeste noensinne, så konkurransen levde virkelig opp til navnet sitt i år. Meritterte Allan Hovda, tre ganger Norseman-vinner og treer i år, kalte løpet til Jon for tidenes sterkeste! Det sier det meste. Vinnertiden var 10 timer, 21 minutter og 47 sekunder. Etter svømmingen lå Jon nesten kvarteret bak lederen Kristian Grue. Forspranget var innhentet helt på slutten av sykkeletappen og de to løp så å si likt ut på maratondistansen. Der var Jon Breivold suveren. Med tiden 3.41,02 slo han Grue, som hadde nest beste løpstid og også endte som nummer to, med over 23 minutter. 

STERK: Jon Breivold er i ferd med å koble seiersgrepet, og får en luke til Kristian Grue tidlig på maratonløpet. Foto: Jørund Vala


Hvordan er det mulig? Vi måtte selvsagt høre med hovedpersonen selv.

Gratulerer med en fantastisk seier! Norseman var jo drømmen din. Det må føles utrolig godt ikke bare å få delta, men faktisk å vinne i første forsøk. Trodde du det var mulig før start?

– Helt ubeskrivelig følelse å ta seieren i Norseman i debuten. Det ville vært å lyve å si at jeg ikke hadde troen på seier før start. Jeg har hatt en veldig god sesong så langt og var en av favorittene på forhånd, men det skal fortsatt gjøres. Måtte grave langt ned i kjelleren og forbi, og det var mye lidelse den siste biten. Kombinasjonen av at det var en såpass utmattende konkurranse, enorm støtte fra støtteapparat, publikum og venner underveis og at jeg har drømt om det her siden jeg var en liten gutt gjorde det veldig følelsesladet å krysse målstreken. Har aldri hatt en sånn følelse etter å ha kommet i mål etter en konkurranse, forteller en glad vinner til Sportsmanden.

(Artikkelen fortsetter under annonsen)

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Tidenes tøffeste Norseman

Forholdene var nemlig svært krevende, med store bølger i svømmingen og sterk motvind med storm i vindkastene under syklingen og løpingen. På toppen av fjellet der arrangører og noen andre hardhauser ventet i spenning, var samtlige kledd i vinterjakker med hetter godt tredd ned over ørene, og det var vanskelig å holde seg oppreist i de verste stormkastene.

Vinden tok heftig i vimplene da Jon Breivold som førstemann kom ut av tåken. Han rakk å strekke hendene over hodet med et seiersbrøl, før han formelig segnet om på en steinbenk og ble liggende lenge, med armene i været. Så kunne han endelig reise seg og ta imot seiersklemmen fra kjæresten og gratulasjoner fra andre, før et første seiersintervju fra arrangøren på direkten. De spurte om hvordan dette var sammenlignet med Ironman Tallinn. Jon fortalte at dette var noe helt annet, «det desidert hardeste jeg har vært med på!» Forholdene var mye tøffere, og ikke minst var det mentalt tøft å være alene i løypen nesten hele veien. Etter 35 km av maratonløpet var han fullstendig tom for krefter. Derfra og inn gikk det på ren og skjær vilje, en gedigen kraftanstrengelse, fortalte han.

JAAA!!! Glad, og helt utslått. Jon kan juble og puste ut som nummer 1 på Gaustatoppen. Foto: Sebastian Trorgersen


Forholdene så temmelig tøffe ut. Hva var det verste? 

–For min del var det verste helt klart svømmingen. Det var røff sjø med høye bølger som kom inn fra den siden jeg pleier å puste mot. De sterkeste konkurrentene forsvant fort av gårde, og jeg følte at jeg virkelig måtte kjempe med elementene. Tapte litt mer enn ventet på svømmingen, sannsynligvis på grunn av de store bølgene.

Du har jo lang erfaring som syklist. Og åpenbart et talent for løping. Men hvordan klarer du å ta svømmingen så raskt også?

–Svømmingen er noe jeg har jobbet veldig hardt med helt siden jeg bestemte meg for å satse skikkelig etter seieren i Ironman Tallinn i fjor. Har svømt 5-6 ganger i uka siden det og fått hjelp til å bedre teknikken, men jeg føler fortsatt at svømming ikke er noe jeg tar så veldig lett. Har ikke svømmetalent, men har kommet dit jeg er nå med hardt arbeid. Det kunne de aller fleste klart. Jeg er fortsatt milevis bak de aller beste, så jeg er nødt til å ta tak i svømmingen om jeg skal klare å nå målene jeg har satt meg i fremtiden. Det å ta ytterliggere steg nå vil bli enda vanskeligere, har merket at fremgangen ikke er like god nå som den var i starten. Med god veiledning og hardt arbeid håper jeg å begrense tidstapet ytterliggere på svøm fremover, forteller 26-åringen.

PÅ HJEMNMEBANE: Det går unna over Hardangervidda for den tidligere syklisten Foto: Jørund Vala
SISTE KREFTER: Det går ikke like raskt her, der Jon kjemper seg opp de siste bakkene til toppen. Foto: Sebastian Torgersen


Så hva nå, lurte vi på til slutt. Du fortsetter altså med satsingen på triatlon? 

–Å vinne Norseman var det store målet og grunnen til at jeg begynte med triatlon etter sykkelkarrieren, men jeg har forstått at det finnes langdistansetriatlon som er større å vinne enn Norseman. Målet jeg har satt meg nå er å kvalifisere meg til VM i Ironman på Hawaii og VM i Ironman 70.3 (halvdistanse) i proffklassen. Det blir ikke i år, men har et håp om å klare å kvalifisere meg til neste års VM-konkurranser. Der møter man de aller beste langdistansetriatletene i verden, så det ville vært utrolig stort. Ingen nordmenn har kjørt der før, men i år skal både OL-vinner Kristian Blummenfelt og Gustav Iden kjøre. Blir veldig spennende å se hvordan de klarer seg der!

Vi kan bare gratulere med en helt fenomenal prestasjon! Og ønske lykke til mot nye, hårete mål. For Jon Breivold er tydeligvis det meste mulig.

Flere bilder fra Norseman-bragden

Jakter på teten. Foto: Jørund Vala
I tempobøylen. Foto: Jørund Vala
Endelig mål i sikte! Foto: Sebastian Torgersen
Ikke langt igjen nå! Foto: Sebastian Torgersen
JADA!! Det blir seier! Foto: Jørund Vala
JEG KLARTE DET! Fotografene og kjæresten står klare. Foto: Jørund Vala
Kjæresten kan endelig gratulere med seieren! Foto: Sebastian Torgersen
DAGEN DERPÅ. Jon Sæverås Breivold i den gjeve sorte trøyen hjemme på Greverud i Oppegård. Foto: Privat
Resultater NXTRI 2021

Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -