HalvmaratonOppegårdSkåbu FjellmaratonTeam Sportsmanden

På tokt til Skåbu Fjellmaraton

Fire spreke damer fra Oppegård var i helgen på tur med Sportsmanden til Skåbu, der den sjette utgaven av Skåbu Fjellmaraton ble arrangert lørdag 2.oktober. Det ble stor suksess både for arrangementet og for våre lokale deltakere. Og etter flere dager med mye regnvær, forbarmet værgudene seg over Skåbu med oppholdsvær og til dels sol på løpsdagen. 

Skåbu skal være Nord-Europas høyestliggende fjellgrend, en liten bygd med 3-400 fastboende i Jotunheimens forgård. Minst like mange stilte til start på en av distansene i helgen, der 390 deltok enten på Jotunheimvegen Ultra på 57 kilometer, på fjellmaraton, halvmaraton eller et 7,5 kilometer langt terrengløp. 

Venninnene Gry Pladsen, Marit Lundanes, Inger Anne Pedersen og Hege Bakken var med for første gang. De løp alle halvmaraton, som er den største distansen under Skåbu Fjellmaraton. 

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
SPREKT FIRKLVER FRA OPPEGÅRD: Marit Lundanes, Inger Anne Pedersen, Gry Pladsen og Hege Bakken.

Start og mål for løpet er i sentrum, det vil si i Skåbuveien like utenfor Skåbu Fjellhotell der våre løpere bodde. Aldri før har de hatt kortere avstand til start og mål. Men selve halvmaratonløpet er ikke av de letteste, med en avslutning som nok er av Norges aller tøffeste! 

Men før man kommer dit, så løpes det først relativt flatt og småkupert på asfalt og grus bortover og nedover til vannet Olstappen. Man løper så rundt store deler av dette idylliske vannet på grus- og kjerreveier, og føler at det aldri tar slutt. Og når man omsider kommer ut på asfaltveien fra Espedalen, så er det bare å mobilisere til den store «finalen» opp den fryktede Kamfossbakken. Den er 2,5 kilometer lang og har en gjennomsnittlig stigning på hele 10 prosent. Det er temmelig bratt! Deretter gjenstår kun 500 meter flatt til mål.

I selve løpet var det Inger Anne Pedersen som startet friskest av firkløveret. Hun har lang fartstid i Oppegård IL Langrenn, og er nå også, i likhet med de tre andre, blitt medlem av Team Sportsmanden. Ved første mellomstasjon etter om lag en tredel av løpet lå hun drøye halvminuttet foran Marit Lundanes. De to er jevngamle og har gått på samme skoler opp gjennom ungdomsårene i Oppegård. Langs vannet og inn mot bakken hadde imidlertid Marit tatt over føringen, med Gry Pladsen like bak, mens Hege Bakken også hadde innhentet Inger Anne. 

PÅ TOKT: Inger Anne Pedersen koser seg i Skåbu Fjellmaraton.
LØPEGLEDE: Marit Lundanes og Gry Pladsen
LETT: Foreløpig går det veldig lett...
I FIN FLYT: Hege Bakken har funnet en fin åpningsfart og stod distansen meget godt.

Dominerte

Etter å ha slitt seg opp brattbakken, var det Marit Lundanes som var først av våre over målstreken, som vinner av klasse K50 på tiden 1.54.57. Gry Pladsen var like bak og også hun kunne juble for klasseseier, i K40-49 år på 1.55.15. Som om ikke det var nok; Inger Anne Pedersen sikret dobbeltseier i K50 med 1.57.41, med Hege Bakken bare to sekunder bak i mål til fin sjetteplass i K30-39 år, etter at de to hadde pushet hverandre opp Kamfossbakken. Det samme gode Marit og Gry. Etterpå var jentene enige i at det var en kjempefin løype, med en svært brutal avslutning, der Gry hadde funnet sin egen rytme med å løpe i to minutter og gå i ett minutt i bakken. 

Om de tok skrekken av den knallharde avslutningen? Neida, alle fire var skjønt enige om at dette hadde de lyst å gjenta til neste år.

–Skåbu var en fin opplevelse! Masse hyggelige løpefolk, og et flott arrangement. Jeg likte spesielt godt grusveien rundt Olstappen – klarte å finne en fin flyt der. Men flyten ble fort borte i bunn av Kamfossbakken, og jeg måtte gå nesten hele bakken før Gry heldigvis tok meg igjen og jeg hang meg på henne siste delen, forteller Marit Lundanes dagen derpå. 

Og Gry Pladsen supplerer: 

–Kjempefint arrangement, og veldig bra at man kan velge mellom så mange distanser. Ekstra hyggelig at man har starten «rett utenfor døra» for oss som kommer langveis fra, så det ga helt klart mersmak.

PUSTER UT: Inger Anne, Hege og Gry får i seg litt drikke og næring etter løpet.
SPENTE: Blir det noen premier, mon tro? Gry, Marit og Inger Anne (bak t.h.) venter spent.
PÅ PALLEN: Jada, det ble klasseseier til Gry Pladsen i K40-49 år.
STOLT KLASSEVINNER: Foruten de tre beste totalt, var det kun klassevinnerne som fikk seg en tur på seierspallen.
ENDA EN STOLT KLASSEVINNER: Marit Lundanes kan like etterpå juble for seier i klasse K50-59 år.
Vi får nesten ta med at Sportsmandens reporter og fotograf også fikk seg en overraskende tur på pallen etter sitt 7,5 km terrengløp. Men Berlin Marathon satt fortsatt i beina…
(Foto: Sebastian Conrad Håkansson)
BRA GJENG! Alle 5 fra Oppegård og 8 av de 11 deltakerne fra Team Sportsmanden samlet på ett brett.
(Foto: tilfeldig deltaker)

Foto (der annet ikke er nevnt): Frode Monsen / Sportsmanden.no

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Resultater Skåbu Fjellmaraton


Les også våre to hovedreportasjer fra årets arrangement:


Skåbu Fjellmaraton hadde værgudene på sin side

Magnus Warvik og Silje Mjerskaug vant Jotunheimvegen Ultra

VANT ULTRALØPET: Silje Mjerskaug fra Ski imponerte med seier i kvinnenes Jotunheimvegen Ultra på 57 km.

Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -