LøpingØstfoldRomerike

Norgesløpet – «med skråblikk sett fra plass nr 59»

Det er liten tvil om at Norgesløpet på Jessheim har blitt et av de virkelige fine løpene på Østlandet, for de av oss som liker flate asfalt gateløp med mulighet for å oppnå en god tid. Sportsmandens løpende reporter var aldri i tvil om at 10 km i Norgesløpet skulle stå på løpsmenyen i 2021.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

I år var vi en liten gjeng fra Indre Østfold kommune som dro oppover til Jessheim, med håp og tro på gode tider etter et solid treningsår. Dette kommer vi tilbake til senere i reportasjen.  

Ida Eides Minneløp

Da vi ankom Jesssheim var feltet på Ida Eides Minneløp på 5 km på vei til mål. Eliten er behørig dekket av andre medier, det viktigste var å få med seg noen kjente og kjære slitere litt lenger ned på listen. Skjønt sliter er vel ikke den rette betegnelsen på unge Fredrik Hesjedal Tronstad fra Spydeberg. Han var den første i feltet som vekket interesse for undertegnede. Fredrik (født 2007) har hatt en imponerende utvikling det siste året, og han har dominert voldsomt på felles-/intervalltreningene vi har hver tirsdag. Denne gangen løp han i mål på 16:39 uten å være helt 100 prosent, vi kan ikke annet enn å være imponert. Storebror, Herman, var pga skade forhindret til å stille til start, men pappa Egil Tronstad var med. Egil løp inn til 17:53 på 5 km og var sånn passelig fornøyd med det. Forhåpentligvis er alle tre «fit for fight» til Slitusprinten 24.oktober, da kan det forventes svært gode tider av alle tre.

I målområdet møtte vi en gammel kjenning i Morten Gammelsæter fra Team Sportsmanden. Morten kunne fortelle at dette var hans første konkurranse siden 2018, og vi håper det ga mersmak. Alltid hyggelig å treffe Morten, og tiden hans ble meget respektable 20:23.

(Artikkelen fortsetter under annonsen)

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Egil Tronstad 350m før mål
Fredrik Hesjedal Tronstad med medaljen etter målgang.
Morten Gammelsæter puster ut etter sitt første løp på 3 år.

Norgesløpet 10 km

Norgesløpet 10 km var altså det Sportsmandens løpende reporter kom for, og endelig var det flere løpere fra hjemkommunen som skulle være med også. Jeg legger ikke skjul på det faktum at høstens løp har vært en stor skuffelse hva angår antall deltagere. Vet ikke hva dette skyldes, men ettersom undertegnede har deltatt i gateløp omtrent hver helg denne sommeren og høsten så har man et visst grunnlag å uttale seg på. Tendens har vært lik uansett om man har stilt opp i Trøndelag eller i byene på Østlandet, deltakelsen har vært merkbart lavere.

Nå som samfunnet er gjenåpnet er det lov til å håpe på bedre tider, og denne oktober lørdagen på Jessheim viste at det har blitt bedre. Endelig var det duket for fellesstart, og endelig var det mange kjente (og ukjente) løpere å konkurrere med igjen. Før 10 km møtte vi på Steinar Lien, som «alltid» er på plass. Steinar stilte seg opp pent bakerst i 40 minutters-feltet og gjennomførte selve løpet på 43:57.

Konkurranseglade Steinar Lien fra Team Sportsmanden var som vanlig på plass.

Det mest interessante sett med Indre Østfold øyne var at Vegard Vikshåland Kne og Ørjan Johansen endelig stilte til start i et 10 km gateløp. Begge har hatt to meget gode treningsår nå med god kvalitet, mye mengde, uten skader og med solid framgang. Vegard så vi sist på startstreken i Terrengløpet i Spydeberg, hvor han ble nr 3 totalt og slo gode løpere som Marius Borger og nevnte Fredrik H. Tronstad. I tillegg stilte vår egen Roger Thompson til start sammen med Spydeberg-guttene Marius Borger, Espen Rygge og undertegnede.

Espen Rygge i oppvarming til venstre. Vegard Vikshåland Kne i midten og Ørjan Johansen (til høyre) sjekker begge klokkene under oppvarmingen.
Roger Thompson ser litt blek, men fattet ut under oppvarmingen. Et godt tegn!

Marius Borger med høstens tredje pers på 10 km

For Roger og Marius ble det en liten reprise fra Sentrumsløpet i august. De løp sammen nå som da, men kom til mål i ulik rekkefølge. I Oslos gater var det Marius som var de nødvendige sekundene foran Roger. Denne gangen kom de sammen inn på stadion, hvor Rogers avslutning på de siste 300m på tartandekket ble for tøft for Marius. Roger fikk tiden 33:58 og Marius 34:02, med det ble de totalt sett nr 25 og 27 på 10km. I tillegg må det nevnes at dette var ca halvminuttet bedre enn de løp i Sentrumløpet. For Marius ble det også solid ny pers, hans tredje på 10 km i høst etter å ha løpt +/- 34:30 i Totenvikaløpet, Sentrumsløpet og Drammenmaraton. Roger viste nok en gang at han er i solid form, så gjenstår det å se om han kan være enda nærmere sin PB på 33:28 i et av høstløpene som gjenstår. 

Av Vegard Kne og Ørjan Johansen ble det løpt jevnt og godt. Planen var å ligge rett i overkant av 3.30 fart og avslutte sterkt til en sluttid på sub 35. De lykkes ganske greit med planen, men slapp noen sekunder for mye pr km og lå for langt bak skjemaet til å nå målet. Ved passering 8,5 km kjørte Vegard på med en solid finish, og noterte seg til slutt for meget gode 35:13. Ørjan holdt hele veien inn, men manglet det siste lille denne lørdag og noterte seg for 35:31. Begge oppnådde nye personlige rekorder med dette. Meget bra med tanke på at de langt i fra hadde sin beste dag, så dermed kan Sportsmandens løpende reporter allerede nå melde om at disse tidene blir knust i løpet av oktober. Det vil skje i Hytteplanmila 16.oktober og/eller i det nye løpet Slitusprinten 24.oktober.

Espen Rygge og undertegnede lå litt mer beskjedent plassert i feltet, men der hadde vi det veldig fint i ryggen på en gruppe ledet av Jessica Gunnarsson. Espen lå lenge meget godt an til et sub 37 løp, men som han selv sa «gikk på en Brink» etter drøye 5 km. Espen fullførte dog med en viss stil og kranglet seg inn til 37:35. For undertegenede ble det 11 sekunder bedre tid enn i fjorårets utgave, årsbeste på 36:33 etter 18:18 halvveis. Målet er å løpe sub 36 i år, og med så gode forhold som vi hadde denne lørdagen burde man ha vært nærmere målet. 

Ull/Kisa leverte nok en gang et strålende arrangement, og værgudene var igjen med oss på Jessheim. Regnet stoppet opp før 10km, og vinden var stort sett fraværende, alt i alt en meget hyggelig løpsdag.      

En fornøyd Roger Thompson etter løpet.
RASKE MENN: Løpende journalist og fotograf Roar Tomter (3280) med Vegard V. Kne bak i sort trøye. Marius Borger gir to tomler opp etter ny pers, Espen Rygge er delvis skjult bak Marius og Ørjan Johansen til høyre med caps.

Tekst og foto: Roar Tomter / Sportsmanden.no

Resultater

Norgesløpet 10 km ble vunnet av Ferdinand Kvan Edman på 28:56 – tangering av persen – og av Pernilla Epland med 34:12.

Ida Eides Minneløp ble vunnet av Sigurd Ruud Skjeseth med 14:24 og Ingeborg Østgård med 16:10.

Mens halvmaraton ble vunnet av Jon Fiva på 1:13:59 og av Karoline Næss med 1:24:32.


Alle resultater Norgesløpet 2021  
       

Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -