Berlin MarathonMaratonMaxpulseSportsmanden Sportsreiser

Varmt og tøft i Berlin Marathon

Endelig var det igjen mulig å løpe et av de store, internasjonale maratonløpene da Berlin Marathon ble arrangert for 47. gang søndag 26.september. I fjor ble løpet avlyst, og i år var det ganske andre forhold enn for to år siden. Med sol og opptil 25 grader, ble det varmt nok. Bemerkelsesverdig mange, både av mosjonistene og de aktive, slet også uvanlig mye fra omtrent halvmaraton og utover i løpet.

Beste norske ble Ebrahim Abdulaziz fra Strindheim IL. Han vant klasse M40 suverent på den sterke tiden 2.17.17, som også er norsk aldersrekord i klassen. Likevel brukte han over 5 minutter lengre tid på siste halvdel. Weldu Negash Gebretsadik fra BUL, den syvdoble Birkenvinneren, lå 40 sekunder foran Abdulaziz halvveis, men brøt. Alexander Kirkeberg og Fredrik Schwencke ble dermed nest best og tredje best av de totalt 346 norske som fullførte Berlin Marathon 2021, med henholdsvis 2.23.27 og 2.28.05. Andreas Huse med 2.29.47 var den fjerde og siste nordmannen som løp på under 2.30.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
SPENT: Andreas Beck Engebretsen på EXPO-en dagen før dagen.

Sterke veteraner

Tre veteraner kom på «pallen» i sine respektive klasser: I klasse M60 sikret Lars Harald Blikra seg andreplassen etter at han for første gang slo Andreas Beck Engebretsen, med fattige 7 sekunder, på tiden 2.54.22. Engebretsen har hatt et nesten umenneskelig program de siste ukene, med klare klasseseire først i Birkebeinerløpet og deretter på NM halvmaraton i Oslo så sent som 8 dager før Berlin Marathon, på knallsterke 1.18.30, ikke langt bak Henning Wibeto sin aldersrekord på 1.17.52 satt helt tilbake i 2007. Så med dette harde programmet i beina var Engebretsen selv spent på hvordan beina ville respondere. Allerede fra rundt 6 kilometer kjentes beina tunge, men selv om det gikk 8 minutter saktere på siste halvdel, kjempet 60-åringen seg i mål på imponerende vis med sluttid 2.54.27 og tredjeplass av 885 fullførende i klassen.

Den siste norske pallplassen gikk til superveteranen Håkon Høst fra Lyn Ski, som med 3.04.54 ble nummer to i klassen over, M65. Vi nevner også at Kondis sin lokalredaktør fra Møre og Romsdal Helge Fuglseth tok en strålende fjerdeplass i klasse M70 på 3.35.10.


Vera vant klassen med over 1 time!

Blant de norske kvinnene var det også noen strålende prestasjoner. Aller best tidsmessig var maratondebutanten Maria Sagnes Wågan som ble nummer 14 i løpet på gode 2.35.34. Marit Haslie perset med 2.50.05 som nest beste norske kvinne, mens Kristine Beate Walhovd fra BUL var tredje best med 3.01.22.

Best relativt sett var igjen superveteran Vera Nystad. 75-åringen vant klassen med over 1 time på imponerende 3.43.44. Trolig er det bare henne selv som har løpt raskere i klasse K75 noensinne, der Super-Vera jo har verdensrekorden på 3.39.51 fra det enda varmere Jølster Maraton i sommer. Nystad trener mye på Gran Canaria og er vant til å løpe i varmen, som hun takler bedre enn de fleste.

(Artikkelen fortsetter under annonsen)

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -


Mer om det her: Vera knuste sin egen verdensrekord i varmen

Men svært mange slet i Berlin. For første gang på mange år var vinnertidene heller ikke i nærheten av verdensrekord hverken for menn eller kvinner. Det ble etiopisk seier både for mennene og damene ved Guye Adola på 2.05.45 og Gotytom Gebreslase på 2.20.09.

Varmen spilte nok mange et puss. I tillegg var det merkelig nok stort sett bare vann på drikkestasjonene. Sportsmandens redaktør som også var reiseleder for en gruppe deltakere fra Maxpulse, så i likhet med de fleste andre i gruppen aldri annet enn vann og te på drikkestasjonene, selv om det visstnok var drikke fra Maurten på flere av stasjonene. Men siden flere av oss speidet aktivt etter sportsdrikke uten å finne noe, må de enten ha vært utrolig godt bortgjemt på tampen av «drikkefeltet», eller kanskje mer sannsynlig; at man var gått tom da den siste store startpuljen passerte. Uansett en litt uforståelig tabbe av et så stort maratonløp, som ellers ble arrangert på vanlig, prikkfri måte.

Men glasset med kald Erdinger – alkoholfri øl – smakte ekstra godt på gressplenen foran Riksdagsbygningen i nydelig sensommervær i år, på selveste valgdagen i Tyskland.

Alle resultater

Pre-run

Lange køer, men stort sett alt under kontroll på den gamle flyhangaren der EXPO-en er hvert år.
RACEDAY: Andreas Engebretsen er klar til avgang fra hotellet.
Bodøværingene Lill-Iren Wollvik og Anne-Grethe Fygle Hansen er klare.
Spent stemning hos gjengen fra Hønefossbedriften Sateba Norge, fra venstre Geir Olav Larsen, Alexander Nybakk, Lars Petter Lund, Dag-Erik Kristiansen og Vegard Bjørntvedt.
Nesten hele gruppen fra Maxpulse og Sportsmanden samlet på ett brett. Og selv om det var litt tøffe forhold, var det mange i gjengen som perset i Berlin.
Frode Thomassen jubler like godt FØR strart. Litt mer behersket jubel etterpå, siden målet om 4 timer viste seg vanskelig denne gangen. Siste halvdel ble tung.
Sportsmandens redaktør hadde samme erfaring. Lett forventningsfull før start her, men med en sjelden positiv splitt på over 12 minutter på siste del endte det på 3.28 – hele 15 minutter svakere enn for to år siden.
Foto: Frode Thomassen
Stemningsbilde fra startområdet.

After-run

Berlin Marathon forbindes også med dette!
Endelig i mål fikk vi først medaljen utlevert, deretter munnbind til alle!
Noen tullet seg ekstra godt inn i varmen.
Mens andre oppsøkte kilden til å slukke tørsten.
Selv om tidsmålet glapp, holdt 3.28.32 til 36.plass av 885 i klasse M60.
BRAGD: Kai Glenn Borgersen har fått igjen kreftene og kan juble for fullført maraton nummer 48. Med kun 4-6 prosent syn, er det en kjempeprestasjon å løpe på 4.50.13.
Borgersen hadde en superrutinert og engasjert ledsager i alltid blide Svein-Erik Bakke.
BRØT DRØMMEGRENSE: Ikke alle underpresterte i Berlin, som de to venninnene fra Team Sportsmanden, An-Magritt Eide og Stine Moesgaard. Eide (t.h.) perset og løp for første gang under 4 timer med 3.55.09. Moesgaard var ikke langt bak med 4.07.18.
Foto: Privat
PUSTER UT: Det ble folksomt på plenen etter hvert. Godt å slappe av litt her etter endt løp.
GAME OVER: Så var det å rusle hjemover, forbi Riksdagsbygningen på Tysklands valgdag. Nå var det slutt både for maratonløpet og for Angela Merkel.
BERLIN BY NIGHT: Men sommerkvelden var ikke over.
BANKETT er også en fin tradisjon når man har løpt Berlin Marathon. Og om noen synes det var litt for varmt under selve løpet, så var det deilig å kunne sitte ute til langt på kveld på den siste søndagen i september.
Foto: Frode Thomassen

Alle foto der annet ikke er nevnt: Frode Monsen / Sportsmanden.no

Les også om kontrastene fra 2019: Fort og fuktig i Berlin Marathon

Sportsmanden.no


Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -