BirkenLøpingTerrengløp

Blikk på Birkebeinerløpet i strålende solskinn

Endelig kunne Birkebeinerløpet arrangeres igjen på ordentlig. Med værgudene på sin side og rekordtørre forhold i terrenget, samt en liten forlengelse og omlegging av løypen, ble det en stor dag for over 3000 løpere.

Birkebeinerløpet kan nå også endelig klassifiseres som et halvmaraton, etter at løypen er forlenget med rundt en kilometer og nå viser i overkant av de påkrevde 21,1 kilometer. Dette skyldes en ekstra sløyfe nedom og gjennom vakre Maihaugen. Populært for tilskuere og mange løpere, mens noen synes det var i overkant tøft med en ekstra og lang motbakke på rundt 300 meter så sent i løpet.

–Det er mest de veldig godt trente som har klaget litt, fortalte Birkensjefen selv, Eirik Torbjørnsen, med et smil da vi traff på han dagen derpå.

To som forserte bakkene uten problemer var duoen Senay Fissehatsion og Weldu Negash Gebretsadik (forsidebildet).

De to kom side om side på grusen med en kilometer igjen og hadde fulgt hverandre som skygger i hele løpet. Senay er imidlertid den raskeste av de to og tok greit spurten til seier med tre sekunder på vinnertid 1.10.49. Dermed stoppet han også foreløpig Weldu sin rekke med hele syv seire i Birkebeinerløpet!

På en klar tredjeplass kom stilfulle Ådne Andersen fra Dimna IL, klubben til tidenes raskeste hekkeløper. Det er flere som kan løpe i Ulsteinvik, selv om Ådne med tiden 1.14.05 var langt bak duoen i tet.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
PÅ PALLEN: Ådne Andersen ble nummer 3. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)

Langrennsduo sterkest av kvinnene

På kvinnesiden ble det løpsstyrken til langrennsjentene som ble avgjørende.

Karoline Simpson-Larsen fra IL Vargar var offensiv fra første meter og ledet så og si hele veien, til seier på tiden 1.21.02, foran den tidligere langrennsstjernen Kristin Størmer Steira, som fikk 1.22.15 som sluttid i sin debut i Birkebeinerløpet. Hun fulgte Simpson-Larsen ganske lenge, men langrennsløperen som hadde sin styrke i bakkene, måtte til slutt slippe i en motbakke.

På den siste pallplassen kom friidrettsjenta Kristine Eikrem Engeset fra Tjalve med 1.24.23. Jenta som var en fryktet duo på løpebanen sammen med Karoline Bjerkeli Grøvdal, og et like stort talent som henne som junior, var brukbart fornøyd etterpå, selv om hun hadde håpet å yte langrennsduoen litt sterkere motstand.

–Langrennsjentene ble før tøffe i bakkene, men jeg hadde håpet å ta innpå på de lettere strekkene, fortalte Engeset til Sportsmanden etterpå.

Det var imidlertid lettere sagt enn gjort.

–Jeg fikk motivasjon av å henge på noen av gutta, men ga litt opp etterhvert, sa hun med et smil, bra fornøyd med å komme på pallen, tross alt.

VANT: Karoline Simpson-Larsen
TOER: Kristin Størmer Steira er tydeligvis i veldig god form fortsatt.
INSPIRERT AV GUTTA: Kristine Eikrem Engeset får her god pes på vei til tredjeplass.

Birken trygt i mål med rittet og løpet

Med Birkebeinerrittet helgen før, har Birken nå hatt to store arrangementer to helger på rad. Begge i strålende vær og med god og sterk fokus på smittevern og trygghet.

–For oss i Birken har det vært viktig å gjennomføre trygge arrangement, og skape gode opplevelser for våre deltakere. Tilbakemeldingene så langt viser at vi har lykkes med dette, sier Eirik Torbjørnsen til birkebeiner.no.

(Artikkelen fortsetter med mange bilder under annonsen)

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Se også artikkel med lokalt fokus her

Alle resultater

Flere bilder fra Birkebeinerløpet

FRA TARTAN TIL TERRENG: Sjur Haug fra Tartanmandag(!) biter tennene sammen og tar en knallsterk 4.plass.
STERK: Sebastian Conrad Håkansson fra Svorkmo NOI og Salomon, vinneren av Ultrabirken for to år siden, tar sjetteplassen på 1.15.08.
BEST OVER 40: Veteranen Ronny Losoa er nærmest for Birken-ekspert å regne. Han tar 10.plassen totalt og er best av alle over 40 år med 1.16.21.
BEST I TEAM SPORTSMANDEN: Pål Josten Petersen Onsrud hadde en intern Gjøvik-duell med August Hovde fra Gjøvik Skiklubb, som her er mer opptatt av å kikke seg bakover. De to fikk samme tid med 1.20.34 på 19. og 20.plass.
TOMMEL OPP: Henning Mortensen fra Lillehammer FIK var nest raskeste mann i Team Sportsmanden med 10.plass i M40-44 år på 1.27.08.
FIRER: Maren Lie fra Aurskog-Høland tar fjerdeplassen i kvinnenes Eliteklasse med 1.25.46.
BEST I FAMILIEN: Unge Selma Nevin har tatt over som familiens beste med knallsterk 5.plass….
…men jages av mamma Anne Nevin, som med 1.27.42 kommer en plass og 62 sekunder bak datteren i mål.
På 7.plass kommer det tidligere supertalentet fra Nesodden, Tina Knutsmoen, som blant annet gjorde seg bemerket med å vinne 5 km i Blomstermila i Drøbak tre ganger før fylte 15 år.
Julie Kvale Støstad (bakerst her), Asta Ellingvåg (t.v.) og Hanne Marte Lie blir nummer 8, 9 og 10. Det skilte kun 2 sekunder mellom dem i mål også.
Hilde Hoff Nordskar løper gjennom Olympiaparken på vei til 14.plass.
Marthe Katrine Myhre har en rekke pallplasser i Birken, senest 2.plassen etter et blodig fall for to år siden.
Nå ble det en for henne beskjeden 16.plass. –Jeg bygger meg sakte, men sikkert opp igjen, fortalte hun etterpå.
Kristine Fjeld fra MjøsSki blir nummer 25.
Trond Olav Berg fra Bøler IF og Team Sportsmanden har flere klasseseire i langenn. Her løper han halvskadet inn til 12.plass i M60-64 år.
Sør-Vekkom Lauparlag fra Gudbrandsdalen satte farge på løpet med sine flotte drakter.
Lars Braastad var en av 7 deltakere i Birkebeinerløpet, her i oppløpet på vei til gode 1.33.14 i M45-49 år.
LOKAL HELT: Ingulf Nordahl er fra Vesterålen, men bosatt på Lillehammer og er å se på svært mange steder der det løpes. Sist sett i Furusjøen Rundt, der han skadet seg. Nå var Ingulf skadefri igjen og humøret var som vanlig på topp.
TRADISJON: Morten Vestvik tar hvert år turen fra Haugesund til Lillehammer for å løpe Birkebeinerløpet.
Team Sportsmandens Linn Beate Petersen Onsrud spurter mot mål til 8.plass i K30-35 år på 1.41.40.
RÅSKINN: Andreas Engebretsen fra Overtoppen tok en klar seier i M60-64 år på knallsterke 1.24.24. Det hadde holdt til seier i klassen under også, til 3.plass i M50 og kun vært noen sekunder fra seier i M45-49 år! Faktisk var det kun 7 mann over 40 år som løp raskere enn Andreas, som om noen uker drar til Berlin Marathon med Sportsmanden.
SUPERVETERAN: Vidar Ellefsen i Team Sportsmandens flotte trøye var godt fornøyd med 7.plass i M60-64 år, særlig siden han slet med en vond hofte i nedoverbakkene. Det ble også 2.plass i Birkebeinertrippelen for trippelklassevinneren fra 2019.

Alle foto: Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no

Les også: Løpsfest i Birken med lokale briller

Se alle bildene fra Birkebeinerløpet her (kommer)

Se øvrige 100 artikler fra Birken på Sportsmanden her!

Sportsmanden.no
Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -