FolloLøping

Løyperekord i 90-års jubilanten Årungen rundt

Andreas Myhre Sjurseth og Heidi Pharo imponerte igjen

Årungen rundt ble arrangert første gang allerede i 1928 – for hele 90 år siden! Løpet har riktignok ikke vært arrangert alle disse årene, men ble gjenopplivet for snart 10 år siden etter mange år i dvale. Årets jubileumsutgave ble vunnet av de sterke løperne Andreas Myhre Sjurseth og Heidi Pharo på meget gode tider. Sjurseth forbedret sin tid fra to år tilbake med 20 sekunder og var bare 7 sekunder unna løyperekorden med vinnertiden 33.13, mens Pharo tok en suveren seier hos kvinnene på ny løyperekord med 37,17 i den 10,5 km lange, kuperte og fine asfaltløypen rundt innsjøen Årungen i Ås kommune. 

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
Andreas Myhre Sjurseth jakter på løyperekorden i ensom majestet.
Heidi Pharo slo sin egen løyperekord rundt innsjøen Årungen, som sees i bakgrunnen.

Pharo i rekordfart

Heidi Pharo er i storform om dagen. Etter seier, men uten fullklaff, på 10km i Drammensmaraton, slo hun til med med ny pers på halvmaraton i København forrige helg på 1.15.57. Og i Årungen rundt forbedret hun sin egen løyperekord fra to år tilbake med 21 sekunder. Dermed har hun de to beste kvinnetidene i dette tradisjonsrike løpet.

Adelskalenderen toppes av Jonas Lurås Hammer, som i 2016 slo dagens vinner Andreas Myhre Sjurseth og vant på 33.06, en tid Sjurseth jaktet på nå. Til slutt manglet det bare syv små sekunder, men løpene alene hele veien ble det akkurat litt for tøft for den sterke SK Vidar-løperen.

-Men det var en fin trening inn mot maraton i Frankfurt, fortalte vinneren til Sportsmanden etterpå. Målet da er å slette persen, som er på meget sterke 2.19, satt samme sted. 

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Sjurseth har vist kjempeform i det siste, med seier på 1.08.55 på halvmaraton i Drammen etter et sololøp, en tid han forbedret til 1.06.45 da han var beste norske på 49.plass i det knallsterke feltet i København halvmaraton forrige søndag.

Dagens vinner var også veldig godt fornøyd med å forbedre tiden sin fra to år tilbake med 20 sekunder, og Myhre Sjurseth har nå to av de tre beste tidene på adelskalenderen. Kanskje kommer han tilbake neste år for å ta bestetiden også. 

Adelskalenderen i Årungen rundt (før årets løp)

Sen sesongstart for ringreven Håvard Solberg, som ble en god toer i Årungen rundt.

Sen sesongstart for Solberg

Ringreven Håvard Solberg, som har vunnet Årungen rundt tidligere, ble en god toer på 34.59. En solid opptur for Skigutten som løp aktivt for Ås IL for en del år siden etter å ha knust alle løyperekordene i Follotrimmen da han gikk over fra fotball til løping. De siste årene har det blitt lite konkurranser og årets sesong har vært skadeplaget, så Solberg var en smule skeptisk før start, men var strålende fornøyd etterpå med at leggen holdt og tiden ble så god som 34.59. Foruten hans egen bestetid på 34.15 her, er det kun fire mann som løpt raskere i Årungen rundt sin 90-årige historie enn årets tid for veteranen. På adelskalenderens 7.plass  finner vi for øvrig Reidar Næss med 35.25, satt helt tilbake i 1956! Den løyperekorden ble først slått av Håvard Solberg da han vant i 2014. 

På tredjeplass i årets løp kom OSIs Geir Gjessing, bare uken etter at han løp meget sterkt på 42,2km i Oslo Maraton, mens Pål Onsrud fra Team Sportsmanden ble nummer 4.  Deretter kom unge Nils Tveite, og tar vi ikke mye feil, er dette sønn til Ås-legenden Håvard Tveite, som selv var med i arrangementskomiteen i målområdet. Unge Nils løp i hvert fall på impåomerende 37.05 og vant klasse gutter 15-16 år med over fire minutter.

Også veteranen Ole Kristian Sørland fra NMBU og unge Erik Støa kom under 40 minutter, etter et rivende spurtoppgjør der eldstemann avgjorde med ett sekund til 38.56 og seier i klasse M50-59 år, mens Støa vant klasse 17-20 år. 

Geir Gjessing ble nummer tre, bare åtte dager etter at han løp Oslo Maraton på 2.45.30.
Pål Onsrud var godt fornøyd med løypepers og fjerdeplass totalt. Også han løp Oslo Maraton forrige helg, på 2.57.
Etter drøye 9 km har Erik Støa en god luke på karen som jager bak…
Men veteranen Ole Kristian Sørland har skumle hensikter og slår Støa i spurten.

Gledelig comeback av Holth

Bak suverene Pharo i kvinneklassen kom en som er godt kjent i løypene her etter flere seire. Marit Haslie var drøye 3 1/2 minutt bak vinneren til en god tid på 40.54, og det var også gledelig å se Christina Holth tilbake på startstreken etter noen sesonger preget av mye skadetrøbbel og sykling, med tredjeplass og klasseseier i den utvidete K35-49-årsklassen på 42.50. 

Her graves det dypt. Marit Haslie er inne i NMBU-parken og har bare noen hundre meter til mål.
Christina Holth holdt god fart hele veien til mål.

Tradisjonene videreføres

Årungen rundt er trolig Norges eldtste mosjonsløp som fortsatt er «i drift». Fra løpets historie leser vi:

«Årungen Rundt har blitt arrangert av studentidrettslaget på Ås (NLHI, nå NMBUI) siden lenge før 2. verdenskrig. I 1928 ble løpet i alle fall arrangert under studentidretten sitt system. Det fortelles at Hilmar Hansen, hedersmann og seig løper fra Ås IL, kom tidlig/først i mål flere ganger. Men Hilmar måtte løpe utenfor konkurranse da han ikke hadde Examen Artium (skulle bare mangle).

Det var ikke løp de første åra etter krigen; men det ble tatt opp igjen i 1953 med stor deltagelse. Løpet ble vunnet av Oddvar Roaldkvam på 39.20. Nr. 2 ble Kjell Steinsholt med tida 39.33.2 og nr. 3 Per Vabø to tiendedeler etter. Etter det en kan se fra Tuntreets spalter (Organ for Studentersamfunnet ved NMBU), ble løpet så arrangert fram til og med 1960. Etter at det meste av biltrafikken ble flyttet til ny E6 lenger vest for Årungen, kunne løpet gjenoppstå i 2010 – nå i regi av Ås IL.» 

På det første bildet under ser du Kjell Steinsholt (t.h.) som løper hånd i hånd over mål med Rune Bruflot til delt andreplass i 1955.  

På det neste bildet er barnebarnet Halvor Steinsholt i aksjon i gårsdagens løp. Halvor forteller at farfaren var litt av en idrettsmann, med 70 idrettsmerker, fortjenestemedalje i gull, foruten at han var nord-trøndersk mester i sjakk! Men Kjell Steinsholt, som var idrettsinteressert helt til han gikk bort i sommer i en alder av 89 år, var også professor i ernæring og lagde faktisk oppskriften til Hennig Olsen sin vaniljeis! 

HISTORISK SUS: Kjell Steinsholt (t.h.) og Rune Bruflot løper sammen over mål til delt andreplass i 1955. (Foto: Fra arrangøren sin hjemmeside)
Barnebarnet til Kjell Steinsholt, Halvor Steinsholt, holder tradisjonene ved like og deltar på en rekke løp land og strand rundt. Han har nylig løpt et ultraløp på Færøyene og var selvsagt på plass på hjemmebane i Årungen rundt.

Flere bilder

Det jobbes hardt gjennom parken, snart mål i sikte!
Johannes Hjelmstad tar andreplassen i klasse M35-49 år på 40.38.
Helene Christine Groth fra SK Kraft blir fjerde beste kvinne.
Fine omgivelser med NMBU i bakgrunnen.
Frisk spurt!
Fra målområdet.
Over målstreken!
Idyllisk.
Synkronløping.
Hele familien er engasjert!
Fire unge klassevinnere på den kortere distansen over 5,5km.
Andreas Myhre Sjurseth på toppen av pallen.
Så er det Heidi Pharo sin tur til å stige opp på øverste trinn av seierspallen.
Klassevinnere kvinner for Årungen rundt 2018.
Klassevinnere menn Årungen rundt 2018.

 

Alle bilder: Frode Monsen / Sportsmanden

Fant du ikke et bilde av deg selv? Se stort album med 97 bilder på Facebook og følg Sportsmanden der også!

Her er resultatene

 

Sportsmanden.no

 

Takk for at du leser Sportsmanden. Sportsmanden drives av idealisme og helt uten lønnskostnader eller sponsorer som et enkeltpersonforetak. For å kunne fortsette å produsere inspirerende reportasjer og bildeserier er vi avhengig av et minimum av inntekter og trenger all den støtte vi kan få. Alle bidrag monner! (mange bekker små…) Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -