BirkenUltraløp

Sebastian Håkansson imponerte i UltraBirken

Vant på ny rekord og spurtslo vinneren av Birkebeinerløpet på oppløpet etter 60 km!

Årets UltraBirken løp ble en svært tøff, våt og varm affære, der debutanten Sebastian Conrad Håkansson og Ida Børset Westad vant det 60 km lange løpet med start på Sjusjøen og mål ved Håkons Hall på Lillehammer.

Håkansson var selv en smule skeptisk og spent før sitt livs lengste løp. Men drammenseren er langt fra ukjent med lange distanser. I 2015 sjokkerte han Jack Waitz med å bli nummer 2 i Oslo Maraton på 2.28 – før han etterpå løp halvmaraton og 10 for Grete til seier i den første utgaven av Oslotrippelen. En prestasjon han gjentok i fjor etter tidenes drama i Oslotrippelen, der Sebastian hentet inn hele 2 1/2 minutt på den avsluttende 10 kilometeren.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Gjenopplev dramaet i Oslotrippelen her

Og showmannen Håkansson, som er en av Europas beste i såkalte hinderløp – fornektet seg ikke denne gangen heller. For etter å ha løpt relativt kontrollert inn mot det som til slutt ble en klar seier på sterke 4.32.37 – ny rekord etter at løypen ble forlenget til 60 km i 2014 – så oppstod en artig og spesiell situasjon i innspurten. For når bestemann i ultraløpet innhentes like før mål av bestemann i Birkebeinerløpets 21 km – selveste Birken-kongen Weldu Negash Gebretsadik, skulle en liten prestisjeduell i spurten være enkel seier for sistnevnte. Men dengang ei. Aldri har vel noen sett en raskere siste 50 meter av en ultrabirker enn det publikum var vitne til foran Håkons Hall på lørdag. Weldu må ha lurt på hva som skjedde da Sebastian svarte opp i et forrykende spurtoppgjør, og jammen var ikke Håkansson såvidt foran over målstreken!

Sebastian Håkansson imponerte med seier i UltraBirken som ble avsluttet med en fantomspurt. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)

– Så du spurten? spurte en oppglødd og glad ultravinner etterpå. Det gjorde vi ikke, men vi har sett videosnutten til arrangøren og latt oss imponere.

Håkansson fortalte ellers at selve løpet gikk over all forventning, men at han ikke ville gå helt i kjelleren med tanke på EM i spartan race (hinderløp) i Dolomittene i Italia om 14 dager.

Sebastian Håkansson har i flere år bodd i Spania og deltatt med bravur i spartan hinderløp i Sør-Europa. I forårets EM ble det 5.plass. Nå har han flyttet til Romsdal der han trives godt, får trent så mye som han ønsker og kan forberede seg til EM i fine omgivelser.

– Spartan race er ikke så kjent i Norge, men nedover i Europa og i Amerika begynner det å bli veldig stort. Drømmen er seier, men nivået er veldig høyt så alt må isåfall klaffe, forteller Sebastian til Sportsmanden.

To vinnere passerer hverandre

På vår vei innover i skogen for å finne et egnet sted for fotografering, slo vi helt tilfeldig følge med en kar som viste seg å være fjorårsvinner av UltraBirken, Kjartan Helland! Seierstiden hans da var på 4.46.48. Og akkurat mens vi tok et bilde av fjorårets vinner, så kom jaggu årets vinner dampende forbi! Et pussig sammentreff, men dermed klarte vi å unngå Håkansson der han kom dampende gjennom skogen som førstemann!

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Bildene: Fjorårsvinner Kjartan Helland (t.v.), bare sekunder før årets vinner Sebastian Conrad Håkansson (t.h.) dukker opp litt for raskt for fotografen!

Nest best i år ble svenske Julius Strømberg med 4.42.10, mens velkjente Øystein Pettersen tok den siste pallplassen i sin debut som ultraløper. Det kostet mer enn han hadde trodd, men «Pølsa» lar seg ikke skremme så lett og lovet etterpå at han stiller til start på det nye ultraløpet Jotunheimvegløpet som inngår i Skåbu Fjellmaraton.

Hvis du vil løpe Jotunheimvegløpet eller Skåbu Fjellmaraton, kan du bli med Sportsmanden på løpshelg til vakre Skåbu i høst. Mer om det her!

Med tiden 4.53.39 klarte Øystein Pettersen målet om å løpe på under fem timer. Han har lagt ut en racerapport etter løpet, der han blant annet sier følgende:

– Det gikk jo som det måtte gå. Det var helt totalhavari muskulært, men herregud hvor moro det var, det var helt rått! Taktikken var jo å spare krefter. Det droppa jeg, så jeg løp egentlig det jeg kunne!

– Det er langt unna min sterkeste sportslige prestasjon, men jeg er helt ærlig på at jeg tror aldri jeg har gravd dypere altså, for å komme meg til mål i noe som helst! Det var en kamp for tilværelsen altså! Farmen kan bare gå og legge seg. Det jeg holdt på med fra Mesnasaga og hjem, det var ikke stor idrett altså, men jeg jobba godt med meg sjøl og jeg sa til et par av folka at det ser ut som jeg ikke tar i, men jeg løper alt jeg kan!

-JEG LØPER ALT JEG KAN! Øystein Pettersen synes synd på seg selv de siste kilometerne, men berget tredjeplassen.

Skotske Paul Raistrick var like bak Pettersen og kom også under 5 timer med 4.56.14, mens Luke Campbell og Terje Sandness var like over 5-timers streken.

Terje Sandness fullførte UltraBirken på tiden 5:09:36 til 6.plass.
Vegard Triseth løp på tiden 5:28:09. 
Erik Sollien på haugen før mål, der han ble klokket inn på tiden 5:31:57.
Sjur Ferkingstad hadde tatt turen fra Haugesund. Han åpnet friskt, og ble nummer 12 til slutt på 5:30:00.
PALLEN: 1. Sebastian Håkansson, 2. Julius Z.Strømberg (t.h.) og 3. Øystein Pettersen.

Hjemmesier til Ida Børset Westad hos kvinnene

Vinner av kvinnenes UltraBirken ble Lillehammer IFs Ida Børset Westad, som brukte 5.24.42 over fjellene på de 60 kilometerne sine. Hun var drøye 10 minutter foran Gina Elisabeth Mathisen fra MBUIL, som avgjorde en tøff duell med Skreia ILs Silje Eklund om andreplassen. I mål var Mathisen 3 minutter og 20 sekunder foran Eklund, mens også Stine Holager og Anine Meadows Elieson løp UltraBirken på under 6 timer.

Totalt fullførte 28 kvinner og 134 menn årets våte og varme utgave av UltraBirken.

Cecilie L orsa Tveit fullførte UltraBirken løp 2019 på tiden 7:10:10.
Martin Brørby Kolstad løp på 7:09:58. 
Anniken Sletta ned siste bakken til sluttid 7:14:35.

Birken Fjellmaraton

Sjur Prestsæter imponerte med sterke 2.54.49 og tok en soleklar seier i Birken Fjellmaraton som eneste under 3 timer, med Eirik johannessen, TFIK, (3.11.17) og Torkel Ristebråten (3.21.27) på de andre pallplassene.

Russiske Olga Baranova vant kvinnenes Fjellmaraton på 3.43.55, foran Kristine Fjeld fra Mjøssski som debuterte på maraton med andreplass på 3.47.58 og Marit Wold, Vik IL, på 3.49.51.

2 X FJELLMARATON: Terje Furuseth fra Hamar IL mot mål i Birken Fjellmaraton, 14 dager etter at han løp Fjellmaraton på Beitostølen.
Kristin Isachsen vant klasse K60-69 år i Fjellmaraton 2019 på tiden 5:15:44.
Tone Ramstad fullførte Fjell maraton 2019 på 5:15:52.

Alle resultater

Les også om tidligere reportasjer fra UltraBirken på Sportsmanden:

Overrasket vinner visste ikke at han ledet i «gjørmebonanza» (2017)

Vant tøff UltraBirken med isvann til livet (2015)

Fantastisk flott i UltraBirken (2014)

Glimt fra UltraBirken med overraskende vinnere (2013)

Alle bilder: Frode Monsen / Sportsmanden.no

© Sportsmanden.noSpre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -