HalvmaratonLøpingMaratonOslo MaratonUltraløp

Sol og sommervarme i tidenes Oslo Maraton

Løpsfest og folkefest hele dagen i hovedstaden

Det var en fantastisk dag i hovedstaden da Oslo Maraton ble arrangert for 36. gang med sol, sommervarme og nesten vindstille forhold. Rundt 25.000 løpere var påmeldt totalt på alle distansene. Det eneste noen hadde å utsette på festen var at det faktisk var for varmt, selv om vi skriver 19.september!

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
SAMSUNG CSC
Tidenes Oslo Maraton? Stemningen var i hvert all upåklagelig, for både løpere og tilskuere.

Selve maratondistansen innledet maratondagen i hovedstaden, og det ble tidlig klart at fjorårsvinner Taye Babeker Tirfea var ganske overlegen. Han vant til slutt på gode 2.20.49, litt bedre enn vinnertiden i fjor. Langt mer spennende var det om de neste plassene, der Sebastian Håkansson imponerte alle med å ta andreplassen på ny pers på 2.29, og det til tross for at Håkansson var påmeldt den nye Oslotrippelen og faktisk også løp både halvmaraton og 10 for Grete etterpå – til sammenlagseier!

SAMSUNG CSC
Taye Babeker Tirfea i grønne sko, men tid til å vente på grønt lys hadde han ikke, på vei mot sin andre strake seier i Oslo Maraton.

En annen kar som er glad i å løpe langt, John Henry Strupstad, en av Norges beste ultraløpere og alltid med i toppen i Oslo Maraton. Så også i år, og etter et jevnt løp avanserte han til tredjeplass i mål.

Hilde Aders fra Tromsø Løpeklubb vant kvinnenes maraton forn Ann Kristin Mosbron, som lenge lå innenfor minuttet bak, men som tapte litt på slutten og endte drøye tre minutter bak på 2.55.47. De to var de eneste som kom under tre timer, mens Elise Hay Opsahl fra GTI Stavanger kapret bronsemedaljen.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
SAMSUNG CSC
Hilde Aders foran Barcode, på vei mot seier på maratondistansen mens arrangørens «ledebil» kommer motsatt vei.
SAMSUNG CSC
Ann Kristin Mosbron var nest raskeste maratonkvinne, og hun fikk god pes underveis av den sterke veteranen Tore Bjerkrheim.

Norgesmesterskap på halvmaraton

Halvmaraton er og blir imidlertid den største øvelsen i Oslo Maraton og i år var det i tillegg Norgesmesterskap. Heidi Pharo og Sondre Norstad Moen kan nå smykke seg med norgesmestertittelen, selv om de ikke var først over mål. Bonface Kirui fra Kenya og Eleanor Davies fra Storbritannia kunne nemlig krysse mållinjen aller først på vinnertidene 1.03.24 og 1.15.45.

SAMSUNG CSC
Starten er gått foran Rådhuset for pulje 1 i den største distansen i antall deltakere; halvmaraton.

– Jeg er godt fornøyd med løpet, men det var tøft, sa den kenyanske vinneren Kirui, som var i Norge for første gang til banespeakeren etterpå, og lovet å komme tilbake til neste år. Da blir det ikke lett for de norske å ta seieren, selv om Sondre Norstad Moen sin seierstid og løyperekord fra i fjor var bedre enn årets vinnertid.

SAMSUNG CSC
De to beste på halvmaraton i tet rundt halvveis.

En annen som var særdeles godt fornøyd etter å ha satt ny personlig rekord, var den ferske norgesmesteren Heidi Pharo.

– Jeg hadde absolutt et håp om å kunne kjempe om NM-gullet, men skulle gjerne ha vunnet selve løpet også, sa en strålende fornøyd Heidi Pharo til Sportsmanden like etter målgang. Bølerløperen forsvarte dermed seieren på samme distanse fra i fjor.

SAMSUNG CSC
Norgesmester på halvmaraton 2015: Heidi Pharo

Det gjorde altså ikke Sondre Norstad Moen, som måtte nøye seg med fjerdeplass etter å ha blitt slått knepent i spurten av Sinay Fissehatsion, som i likhet med Obimichael Fissehatsion løper for Tjalve. De to som er fra Eritrea, er også begge juniorer, og dermed ble det likevel NM-gull for til trønderen Sondre Norstad Moen. Urige Buta, som vant her for to år siden, tok sølvet på 1.05.47, mens Ørjan Grønnevig knep bronsen i NM på 1.07.33 etter en hard fight med Eirik Gramstad og Asbjørn Ellefsen Persen, som kom henholdsvis 3 og 12 sekunder bak i mål.

SAMSUNG CSC
Hard kamp om tredjeplassen på halvmaraton mellom Sinay Fissehatsion og Sondre Norstad Moen.
SAMSUNG CSC
Sølv og bronse i seniorenes NM: Urige Buta og Ørjan Grønnevig.

Unge Elise Selvikvåg Molvik og Ida Bergsløkken tok sølv og bronse i damenes NM, mens den ferske norgesmesteren på maraton, Marthe Katrine Myhre også måtte se Rebecca Hilland foran seg på en tung dag.

– Jeg hadde blytunge bein fra første meter. Dette var tredje forsøk på å konkurrere 14 dager etter en maraton og det går like dårlig hver gang, uttalte hun etterpå.

SAMSUNG CSC
Mange sterke løpere på dette bildet, med Norges beste veteranløper Kristen Aaby midt i bildet.
SAMSUNG CSC
Løpesfest i Oslo.

 

Grøvdal sesongavsluttet med stil i 10 for Grete

På 10 for Grete var det nok knyttet størst spenning til Karoline Bjerkeli Grøvdal sin start. Hun vant i fjor og løp strålende i Sentrumsløpet i vår. I varmen i Oslo ble det ikke like god vinnertid som i Sentrumsløpet, men likevel klar seier og ny løyperekord på løperen fra Åndalsnes som nettopp avsluttet banesesongen med å sette perser både på 3000 meter og på 800 meter.

Live Solheimdal og Ida Gjermundhaug Pedersen tok de to andre pallplassene.

SAMSUNG CSC
Karoline Bjerkeli Grøvdal med ny seier og løyperekord.

Aller raskest på 10 kilometeren var lovende Stian Bekkevold fra Kristiansand Løpeklubb, som er født i 1995. Unggutten vant på meget sterke 31.17 og var drøye minuttet foran Even Brøndbo Dahl og Kristian Ulriksen, som tok andre- og tredjeplassen på avslutningsdistansen.

SAMSUNG CSC
Stian Bekkevold spurter i mål med stil som vinner av 10 for Grete.

Mens 10 for Grete startet klokken 16.15, begynte maratonløpet allerede kl 09.30. Det var dermed en lang dag i hovedstaden for de som skulle ha med seg alle distansene som tilskuer eller som del av arrangørkorpset. Og etter at to mann løp alle tre distensene i fjorårets Oslo Maraton til inntekt for veldedige organisasjoner, så var interessen vekket for den nye øvelsen Oslotrippelen, som faktisk ble fulltegnet!

Suksess for nyvinningen OsloTrippelen

Tidligere omtalte Sebastian Håkansson holdt helt til mål og vant tidenes første Trippel sammenlagt. Men det var ingen tvil om hva han satte høyest.

– Det er kult med Trippelen, men det er størst presisje med maraton og det var den distansen jeg satset mest på, fortalte en sliten Håkansson til Sportmanden etter fullført halvmaraton.

SAMSUNG CSC
Dobbeltseier i trippelen: Sebastian Håkansson (t.h.) var aller best, med Gjermund Sørstad som en god nummer to.

At det ble ny pers på hoveddistansen, for første gang under 2.30 og til andreplass totalt, gjorde nok dagen fullkommen for norske, men svenskfødte Håkansson, som vant Trippelen med sammenlagttiden 4.35.41. Gjermund Sørstad og Odd Arne Engesæter kom også under fem timer sammenlagt på andre- og tredjeplass.

Aud Elisabeth Suhr var best av de seks kvinnene som også fullførte tidenes første Oslotrippelen.

I tidenes Oslo Maraton.

– Vi er veldig godt fornøyd, sa en glad og lettet løypesjef Tim Bennett i arrangørklubben SK Vidar til Sportsmanden.

Alle resultater

SAMSUNG CSC
Flere skulle heiet like entusiastisk som vår tidligere verdensstjerne Ingrid Kristiansen!
SAMSUNG CSC
Glede: En Bolt-variant.
SAMSUNG CSC
Jubel for fullført maraton.
SAMSUNG CSC
Mer ekte idrettsglede!
SAMSUNG CSC
Det var de rene sambataktene i årets utgave av Oslo Maraton.

Alle bilder: Frode Monsen / Sportsmanden.no

Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -