HalvmaratonOslo Maraton

Kristen Aaby med beste prestasjon i Oslo?

Verdensklasse over veteranens halvmaraton på 1.11.52

Som vanlig var det halvmaratondistansen som var den største under Oslo Maraton. Tilsammen 8.762 løpere fullførte distansen, hvorav 4991 menn (57 %) og 3.771 kvinner (43 %). Når det i år også var innlagt Norgesmesterskap for både seniorer og veteraner, så var nok konkurransen og prestisjen vel så høy her som på den doble distansen som gir arrangementet dets navn. Og aller beste prestasjon, i hvert fall hvis vi tar hensyn til aldersjustering ut fra den anerkjente WAVA-tabellen, var nok Sigdals store sønn, Kristen Aaby. Veteranen, som fyller 54 år neste måned, løp halvmaraton på fantastiske 1.11.52!

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
SAMSUNG CSC
STERKT: -Seier i veteranklassen under dagens Oslo halvmaraton, 1.11.52 etter en hufsad åpning på 33.10 etter 10 km, skrev Aaby selv på sin Facebookside. Her er han akkurat kommet i mål.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no

Vi skrev allerede etter Fornebuløpets 5 km i vår, som ble tilbakelagt på raske 15.46, at Aaby er i verdensklasse, og tiden hans fra Oslo Halvmaraton, omregnet i henhold til nevnte tabell, tilsvarer en justert tid / prestasjon på 1.02.56. Til sammenligning er dette bedre enn vinnertiden til Bonface Kirui på 1.03.24, langt bedre enn norgesmester Sondre Norstad Moen sine 1.04.55 og sogar et par sekunder bedre enn samme manns løyperekord fra i fjor!

Nå er det selvsagt alltid diskusjoner rundt slike tabeller som hensyntar alder og omregner tider, men med 96,45 % på samme tabell, skal det løpes raskt av den som skal snyte Kristen Aaby for den prestisjefulle tittelen Årets veteranløper i 2015.

Kristen Aaby ble for øvrig nummer 16 i NM – for seniorer, som ble vunnet av Sondre Norstad Moen, vinner av Oslo Halvmaraton i fjor, foran Urige Buta, vinner av Oslo halvmaraton for to år siden, mens Ørjan Grønnevig avgjorde spurten om bronsen mot Eirik Gramstad.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Les også hovedreportasjen

Sol og sommervarme i tidenes Oslo Maraton

Mange bilder fra mennenes halvmaraton nedenfor

– egen reporatsje fra kvinnenes halvmaraton kommer! 

SAMSUNG CSC
STERKT FELT: I grønt er Kjetil André Bjerkrheim, som er raskest i klasse 22-23 år på 1.18.29, selv om han ikke står øverst på resultatlisten i klassen. Bjerkrheim var naturlig nok stålende fornøyd og positivt overrasket, da det også ble pers til tross for litt skadeproblemer med en fot den siste tiden. Kristen Aaby er midt i bildet, mens norgesmestrene for kvinner på halvmaraton (Heidi Pharo) og på maraton (Marthe Myhre) sees på hver sin side av de to nevnte herrer. I blått med hvite solbriller er Runar Sannerud.

Forvirring om resultater og klassevinnerne

Kristen Aaby står imidlertid ikke oppført som klassevinner i M50-54 år, kun på totallisten for seniorer. Som klassevinner i 50-54 år i resultatlistene står Fredrik W. Baumann på 1.20.51. All ære til Baumann for en kjempesterk tid, men det er nesten nøyaktig ni minutter bak den virkelige klassevinneren Kristen Aaby.

Som vinner av klasse 40-44 år står ingen ringere enn Odd-Bjørn Hjelmeset oppført, veteranen som for øvrig vant 10 km i nevnte Fornebuløpet, men som nå ble slått av Kristen Aaby. Hjelmeset løp på 1.13.39 i Oslo, med et fall, og holder imponerende nivå i «sin nye karriere».

– Det er dette som er blitt mitt nye liv», sa den tidligere verdensmesteren på femmila på NRK, med små og hyppige mål i ulike løp på terminlisten. Neste mål i så henseende er Frankfurt Maraton 25.oktober.

Øystein Mørk løper imidlertid i samme klasse som Hjelmeset og han løp på 1.10.34, noe som ga en sterk 13.plass i senior-NM, mens han altså ikke er med på listen i aldersklassen sin.

SAMSUNG CSC
Odd-Bjørn Hjemeset er blitt en hyppig deltaker på mosjonsløp i inn- og utland og ser ut til å stortrives med det.

I klasse 45-49 år står Trond Brevik oppført som vinner med over seks minutter på sensasjonelt sterke 1.10.53, men dette er åpenbart feil, da Brevik passerte 10 km på 45.11 og ikke har noen passeringstid på 15km. Hans Tindlund må derfor antas å være klassevinner med tiden 1.17.09, men han er ikke med på listen for NM seniorer.

Man skulle da kanskje tro at det er slik at man enten må melde seg på NM som senior, og at man da ikke får delta i aldersklassene, eller motsatt – men klassevinnerne i M60, M65 og M70 står alle oppført både som vinnere av sine respektive klasser og på totallisten nedenfor fra senior-NM. Det samme gjør f.eks Trond Olav Berg, som er nummer 3 i klasse 55-59 år og nummer 34 totalt.

SAMSUNG CSC
Håvard Nordgaard (5061) løp som vanlig sterkt til bronse i M50-54 år på 1.21.50 (fjerdeplass hvis Aaby regnes med) i sin oppkjøring til triathlon og Ironman Mallorca neste helg, mens Trond Olav Berg i blågul Bølerdrakt fikk bronse i klassen over etter 1.22.54. -Før start på Oslo Halv var jeg innstilt på å jage 1.20 så lenge det gikk. Men da jeg stod i startfeltet et par minutter før start og kjente sola steke skjønte jeg det ville bli hardt, noe det også ble. Jeg holdt skjema omtrent til Aker Brygge, men da kjente jeg overopphetningen begynte å komme snikende. Kilometertida spratt opp i 3.53, og da skjønte jeg løpet var kjørt. Målet ble da å ha en OK opplevelse resten av løpet og holde et jevnt og greit sig til mål, noe jeg faktisk klarte, forteller Trond Olav Berg til Sportsmanden.

I rygg på Nordgaard er Sportsmandens Østfold-reporter Roar Tomter, som fikk det tøft i Oslo: -Jeg lå i ryggen på Trond Olav de første 5 km i går, tenkte det var smart. Så kom Nike-Håvard opp på siden, og da prøvde jeg å henge med han. Trond Olav var da fortsatt med i gruppen vår. Etter 9 km sa jeg til Trond Olav at det var takk for meg, justerte ned farten og passerte 10 km på ca 38.17. Etter 12 km var det helt slutt, så da lot jeg «alle» løpe. Kilometertidene gikk opp, og jeg var dønn stiv. Botanisk hage var et mareritt, og Karl Johan kom jeg meg så vidt opp. Jeg kom meg til mål på sett og vis, men dette var noe av det verste jeg har opplevd i løp. Vond hamstring, problemer med å gå ordentlig nå. Det blir i alle fall konkurransepause en stund framover.

Norgesmestere som klassevinnere av de høyeste aldersklassene ble i 55-59 år velkjente Oddmund Roaldkvam på sterke 1.18.35, klasse 60-64 år ble vunnet av Knut Skaaar på 1.27.20, klasse 65-69 år av Agnar Skutbergsveen på 1.40.01, klasse 70-74 år av Kjell Jonhaugen på 1.41.39, klasse 75-79 år av Kåre Guldbakke på 1.49.19, mens Alf Hartvik Austvik tok seieren i den eldste klasse 80-84 år på 2.11.16.

SAMSUNG CSC
Alltid blide Øystein Mørk er ikke mer i konkurransebobla enn at han gir et smil til fotografen like etter start.
SAMSUNG CSC
Blant flere her er Rolf Meek (16369), sterk veteran fra Minerva som tar 5.plassen i klasse 65-69 år på 1.43.42.
SAMSUNG CSC
Løpere strømmer på.
SAMSUNG CSC
Starten er gått for pulje 3.
SAMSUNG CSC
Sindre og Sondre: Duellen mellom Norges to beste langdistanseløpere uteble under halvmaraton i Oslo Maraton. Mens det ble norgesmestertittel til Sondre Norstad Moen (t.h.) på 1.04.55, stod Sindre Buraas (med solbriller) av etter å ha passert 5km på 15.04 og 10km på 30.32. Da lå han 14 sekunder bak treningskompisen, mens de her etter rundt 8 km altså fortsatt løp sammen. Selv om Sondre «bare» ble nummer 4 totalt, var det en kenyaner og to norsk-eritreere som ikke har bodd i Norge i to år enda som var foran på resultatlisten, og følgelig ikke kunne delta i NM.
SAMSUNG CSC
Eirik Gramstad ble nummer 9 totalt og var bare en tapt spurt fra å ta bronsen i NM.
SAMSUNG CSC
Jonas Lurås Hammer fra Lørenskog Friidrett tar en sterk 8.plass i NM.
SAMSUNG CSC
«Energy takes over» og innenfor topp 20 i NM: Ronny Losoa fra Modum FIK i grønt og Inge Hasund i blågul Bølerdrakt blir nr 20 og 19 i NM.
SAMSUNG CSC
Mads Johansen fra Tjalve løper på 1.12.40 og blir nummer 27 totalt på en tid som ville holdt til 18.plass i NM. Men på den listen er han ikke.
SAMSUNG CSC
Veteranene Øystein Mørk og Kristen Aaby med 16.mann i NM, Bjørn Ivar Nilsen (1.12.24) i rød Vidardrakt mellom seg. Mørk hadde håpet på sub 1.10, men 1.10.54, 19.plass totalt og 13.plass i senior-NM lar seg høre fra veteranen som altså også var raskeste mann over 40 år, men som ikke står som klassevinner.
SAMSUNG CSC
Harald Solhaug Næss i rød Vidardrakt ble nummer 9 i NM på 1.09.15, mens Kristian Tjørnhom fra Kristiansand Løpeklubb til høyre var en av flere gode løpere som stod av etter passering 10 km. I tillegg til Tjørnhom og Burass, gjaldt dette også Gishe Abdi Wako.
SAMSUNG CSC
Espen Ringom trener mye mindre enn de voldsomme mengdene han la ned for noen år siden. Likevel holder han omtrent samme nivå og imponerte med 5.plass i klasse 40-44 år på 1.21.24. Espen ser ut til å være ved godt mot her selv også!
SAMSUNG CSC
Perfekt «langing»: Fredrik Smith får litt ekstra drikke foran Rådhusplassen.
SAMSUNG CSC
Per Morten Rennan ser ut til å kose seg, på vei mot 1.27.25.
SAMSUNG CSC
Nils Haktor Bua fra Spirit Stavanger (18877) som leder an i denne gruppen, løp på 1.18.50.
SAMSUNG CSC
Tommel opp for Jonas Aamodt Moræus fra Bratsberg IL som var enda raskere; 1.17.09.
SAMSUNG CSC
Dominic Hoff har hatt kjempefremgang etter at han meldte seg inn i Bøler og begynte å trene mer målrettet for noen år siden. Hoff er imidlertid god for langt bedre enn 1.22.53 etter en artig, men svært så tøff ferd gjennom Oslos gater. Her forteller han selv om løpet sitt: -Gårsdagen var et av de mer artige løp jeg har løpt noensinne på tross av total havari og smerter. 4 halvmaraton på 5 uker forsøker jeg meg ikke på igjen. I og med at låret ble overbelastet allerede etter 5 km så ble resten av løpet en ren kamp om å gjennomføre uten tidspress og da fikk jeg for første gang med meg folkefesten og ikke bare kampen mot klokka. Mange takk til Trond Olav (Berg) som hjalp meg til mål og således unngikk jeg å bryte, og det var en seier i seg selv!

-Dagens overraskende opptur var at noen kastet en bøtte med iskaldt vann over meg da det kokte som verst ved ca 15 km. Vi var også millimetere fra å løpe ned en tilskuer med barnevogn som så sitt snitt til å løpe over veien akkurat i det vi kom – til alt hell så gikk det bra. Og dagens vinner er nok den villfarne engelske syklisten som hadde syklet seg bort i Oslos gater og kom snikende opp på siden av meg og mente at jeg var den best egnede personen på det tidspunktet å spørre om veien videre da vi passerte 18 km og smertemarerittet stod på som verst. Vi er høflige i Bøler IF, så mannen fikk hjelp!

SAMSUNG CSC
Det var fargerikt og flott i Oslos gater på lørdag.
SAMSUNG CSC
Denne gruppen satser på å komme under 1.30.
SAMSUNG CSC
Full innsats og belønning for strevet: En som akkurat klarte drømmegrensen på 1.30 var Aslak Groseth, som kom i mål på 1.29.59…
SAMSUNG CSC
Flott på vei ut mot Akershusstranda.
SAMSUNG CSC
Rådhusplassen med innerste del av Aker Brygge i bakgrunnen.
SAMSUNG CSC
Denne karen sverget til hardrock på øret, fortalte han direkte på NRK litt lenger ut i løpet.
SAMSUNG CSC
Aker Brygge med gamle Aker verft i bakgrunnen.
SAMSUNG CSC
Supermann var også med!
SAMSUNG CSC
Urige Buta vant her for to år siden. Han ser strålende fornøyd ut med 7.plassen som ga sølv i NM også.
SAMSUNG CSC
Odd-Bjørn Hjelmeset vinker til publikummet på oppløpet og er tydeligvis ikke helt i kjelleren denne gangen.
SAMSUNG CSC
Hva viser klokken? Tor Erik Austad fra Skjåk (t.h.) kan konstatere at tiden ble 1.17.00, mens Hans Kristian Stadheim (t.v.) klokker seg inn på 1.17.01…
SAMSUNG CSC
Vi avslutter med en jublende Runar Sannerud. Han løp på 1.17.47, med tunge bein og stinn av trening i oppkjøringen mot Amsterdam Maraton i oktober. Da skal overskuddet og toppformen være der!

 

Alle bilder: Frode Monsen / Sportsmanden.no


Alle resultater

HALVMARATON MENN NM SENIOR

Visar alla 80 resultat
Pl. Namn Född Förening/Ort/Land Kat. Underkat. # Netto
1 » Sondre Nordstad Moen 1991 Vidar M24-34 NM Senior 19000 1:04:55
2 » Urige Buta 1982 Haugesund Idrettslag Friidrett – gr M24-34 NM Senior 19003 1:05:47
3 » Ørjan Grønnevig 1991 Stavanger IF Friidrett M24-34 NM Senior 19006 1:07:33
4 » Eirik Gramstad 1984 Vidar M24-34 NM Senior 19002 1:07:36
5 » Asbjørn Ellefsen Persen 1987 Tjalve M24-34 NM Senior 19009 1:07:45
6 » Dadafo Dhaqabi 1989 Vidar M24-34 NM Senior 19015 1:08:50
7 » Stian Vestbø 1981 Haugesund Idrettslag Friidrett – gr M24-34 NM Senior 16363 1:08:51
8 » Jonas Lurås Hammer 1991 Lørenskog Friidrettslag M24-34 NM Senior 18871 1:08:59
9 » Harald Solhaug Næss 1988 Vidar M24-34 NM Senior 19013 1:09:15
10 » Zerei Kbrom Mezngi 1986 Vadsø Turnforening M35-39 NM Senior 18882 1:09:39
11 » Arne Mjelde Sæther 1977 Norway M35-39 NM Senior 19016 1:10:37
12 » Frew Zenebe Brkineh 1984 Sandnes IL NM Senior 18901 1:10:48
13 » Øystein Mørk 1974 Norway NM Senior 18847 1:10:54
14 » Andreas Iden 1995 Gneist M18-21 NM Senior 16360 1:11:01
15 » Simen Bergseth 1992 Skjalg IL NM Senior 18856 1:11:06
16 » Kristen Aaby 1961 Sigdal Friidrettsklubb NM Senior 18841 1:11:52
17 » Bjørn Ivar Nilsen 1977 Vidar NM Senior 19017 1:12:21
18 » Håkon Skarsholt 1991 Andebu IL NM Senior 18814 1:12:34
19 » Jacob Hystad 1990 Stord IL (Allianseidrettslag) NM Senior 18826 1:12:58
20 » Inge Hasund 1977 Bøler IF NM Senior 16398 1:13:25
21 » Ronny Losoa 1980 Modum Friidrettsklubb NM Senior 18820 1:14:24
22 » Ola Matre 1989 Modum Friidrettsklubb NM Senior 16364 1:14:45
23 » Jon Arne Gaundal 1988 Rindal IL NM Senior 18819 1:14:52
24 » Terje Olsen 1965 Rindal IL NM Senior 18811 1:14:59
25 » Carlos Silva De Brito 1969 Ogndal IL NM Senior 18875 1:15:45
26 » Ole Mikal Tørsdal 1991 Haugesund Idrettslag Friidrett – gr NM Senior 18842 1:16:39
27 » Jonas Aamodt Moræus 1979 Bratsberg IL NM Senior 16355 1:17:09
28 » Trond Einar Brobakk 1972 Strindheim IL NM Senior 18884 1:17:16
29 » Runar Sannerud 1975 Hurdal IL NM Senior 16403 1:17:47
30 » Mats Nagelsen Hansen Modum Friidrettsklubb NM Senior 18907 1:17:57
31 » Kjetil Sørum Larvik Turn og IF NM Senior 18839 1:18:09
32 » Nils Haktor Bua 1991 SPIRIT Stavanger Friidrettsklubb NM Senior 18877 1:18:50
33 » Jon Ilseng 1970 Bøler IF NM Senior 16386 1:19:20
34 » Erlend Bjerkås 1979 Bratsberg IL NM Senior 18809 1:20:27
35 » Trond Olav BERG 1960 Norway M55-59 NM Senior 18857 1:22:54
36 » Øyvind Aksland 1973 Stegaberg IL NM Senior 18874 1:23:04
37 » Endre Hjelseth 1973 Ottestad IL NM Senior 18815 1:23:15
38 » Knut Kongshaug 1972 Kårvåg IL NM Senior 18861 1:23:23
39 » Roger Thompson 1976 Driv IL NM Senior 16381 1:23:26
40 » Øystein Lie Frosta IL NM Senior 16358 1:25:11
41 » Thor Kristian Øvergaard Norway NM Senior 18854 1:25:12
42 » Kjetil Frøitland Eide 1984 Rye Sp.Kl. NM Senior 18812 1:26:42
43 » sveinung voreland Norway NM Senior 18859 1:27:05
44 » Knut Skaar 1955 Ålesunds FIK M60-64 NM Senior 18851 1:27:20
45 » Pål Simonsen Romerike Ultraløperklubb NM Senior 16409 1:27:56
46 » Ole Erik Flatin Spiridon Langløperlag NM Senior 18887 1:28:09
47 » Jan Inge Dahl Mehamn IL NM Senior 16359 1:29:35
48 » Sverre Aksland 1949 Stegaberg IL NM Senior 18863 1:29:45
49 » Gunnar H. M. Aarseth 1958 Norway NM Senior 18808 1:29:53
50 » Bård Olav Moen 1954 Strindheim IL NM Senior 16384 1:32:01
51 » Asgeir Bøgeberg Strindheim IL NM Senior 18848 1:32:40
52 » John Frisli Jahre 1988 Norway NM Senior 18878 1:32:48
53 » John Nicolaysen 1967 GTI NM Senior 18810 1:36:00
54 » Knut Iver Aastorp 1968 Freidig NM Senior 18835 1:36:00
55 » Rolf Echroll 1965 Tromsø Løpeklubb NM Senior 16404 1:36:32
56 » Agnar Skutbergsveen 1946 Norway NM Senior 18817 1:40:01
57 » agnar øystein varsi 1964 Sirma IL NM Senior 18846 1:40:54
58 » Kjell Jonhaugen 1944 Nittedal IL M70-74 NM Senior 18834 1:41:39
59 » Lennart Garnes 1978 Vidar NM Senior 16389 1:41:57
60 » Arnt Andersrød 1972 Norway NM Senior 18821 1:41:59
61 » Inge Vinje 1945 Norway NM Senior 18818 1:43:27
62 » Rolf Meek 1950 Minerva Friidrett M65-69 NM Senior 16369 1:43:42
63 » Gunnar Nordhus 1949 Fil Aks-77 M65-69 NM Senior 18881 1:44:00
64 » Anders Solbu 1947 Mehamn IL NM Senior 16388 1:46:16
65 » Geir Arne Jacobsen 1979 Beisfjord IL NM Senior 16370 1:46:19
66 » Tom Morten Kristiansen 1950 Norway NM Senior 16371 1:49:33
67 » Arvid Johannes Bjørsvik 1943 Viking NM Senior 16372 1:50:10
68 » Per Skaar 1947 Viking NM Senior 18825 1:56:11
69 » Sondre Weum Johansen 1983 Norway NM Senior 18860 1:57:55
70 » Kjetil Emil Olsen 1968 Norway NM Senior 18837 1:57:58
71 » Hans Kristian Leren 1981 Norway NM Senior 18865 2:01:56
72 » Eirik Angel Olsen 1944 Heming NM Senior 18822 2:02:36
73 » Henning Høgheim Ullensaker/Kisa IL NM Senior 18850 2:04:17
74 » Michael Balner 1972 Norway NM Senior 18868 2:06:04
75 » Per Gundersen 1934 Ålesunds FIK NM Senior 18862 2:11:24
76 » Jan-Sverre Pedersen 1948 Høybråten og Stovner IL NM Senior 16406 2:15:23
77 » Marcus Borley 1971 Guernsey NM Senior 16377 2:22:50
78 » Terje Sagebakken 1953 Norway NM Senior 18855 2:28:56
79 » Øystein Andersen 1955 Norway NM Senior 18883 2:54:56
80 » lars try 1956 Norway NM Senior 16376 3:01:22

Oppsummering og bilder av kvinnenes NM kommer i egen reportasje.

Sportsmanden.no 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

One thought on “Kristen Aaby med beste prestasjon i Oslo?

Kommentarfeltet er stengt