Kristen Aaby med beste prestasjon i Oslo?

Verdensklasse over veteranens halvmaraton på 1.11.52

Som vanlig var det halvmaratondistansen som var den største under Oslo Maraton. Tilsammen 8.762 løpere fullførte distansen, hvorav 4991 menn (57 %) og 3.771 kvinner (43 %). Når det i år også var innlagt Norgesmesterskap for både seniorer og veteraner, så var nok konkurransen og prestisjen vel så høy her som på den doble distansen som gir arrangementet dets navn. Og aller beste prestasjon, i hvert fall hvis vi tar hensyn til aldersjustering ut fra den anerkjente WAVA-tabellen, var nok Sigdals store sønn, Kristen Aaby. Veteranen, som fyller 54 år neste måned, løp halvmaraton på fantastiske 1.11.52!

SAMSUNG CSC
STERKT: -Seier i veteranklassen under dagens Oslo halvmaraton, 1.11.52 etter en hufsad åpning på 33.10 etter 10 km, skrev Aaby selv på sin Facebookside. Her er han akkurat kommet i mål.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no

Vi skrev allerede etter Fornebuløpets 5 km i vår, som ble tilbakelagt på raske 15.46, at Aaby er i verdensklasse, og tiden hans fra Oslo Halvmaraton, omregnet i henhold til nevnte tabell, tilsvarer en justert tid / prestasjon på 1.02.56. Til sammenligning er dette bedre enn vinnertiden til Bonface Kirui på 1.03.24, langt bedre enn norgesmester Sondre Norstad Moen sine 1.04.55 og sogar et par sekunder bedre enn samme manns løyperekord fra i fjor!

Nå er det selvsagt alltid diskusjoner rundt slike tabeller som hensyntar alder og omregner tider, men med 96,45 % på samme tabell, skal det løpes raskt av den som skal snyte Kristen Aaby for den prestisjefulle tittelen Årets veteranløper i 2015.

Kristen Aaby ble for øvrig nummer 16 i NM – for seniorer, som ble vunnet av Sondre Norstad Moen, vinner av Oslo Halvmaraton i fjor, foran Urige Buta, vinner av Oslo halvmaraton for to år siden, mens Ørjan Grønnevig avgjorde spurten om bronsen mot Eirik Gramstad.

Annonse (Klikk på bildet for info/påmelding)

Les også hovedreportasjen

Sol og sommervarme i tidenes Oslo Maraton

Mange bilder fra mennenes halvmaraton nedenfor

– egen reporatsje fra kvinnenes halvmaraton kommer! 

SAMSUNG CSC
STERKT FELT: I grønt er Kjetil André Bjerkrheim, som er raskest i klasse 22-23 år på 1.18.29, selv om han ikke står øverst på resultatlisten i klassen. Bjerkrheim var naturlig nok stålende fornøyd og positivt overrasket, da det også ble pers til tross for litt skadeproblemer med en fot den siste tiden. Kristen Aaby er midt i bildet, mens norgesmestrene for kvinner på halvmaraton (Heidi Pharo) og på maraton (Marthe Myhre) sees på hver sin side av de to nevnte herrer. I blått med hvite solbriller er Runar Sannerud.

Forvirring om resultater og klassevinnerne

Kristen Aaby står imidlertid ikke oppført som klassevinner i M50-54 år, kun på totallisten for seniorer. Som klassevinner i 50-54 år i resultatlistene står Fredrik W. Baumann på 1.20.51. All ære til Baumann for en kjempesterk tid, men det er nesten nøyaktig ni minutter bak den virkelige klassevinneren Kristen Aaby.

Som vinner av klasse 40-44 år står ingen ringere enn Odd-Bjørn Hjelmeset oppført, veteranen som for øvrig vant 10 km i nevnte Fornebuløpet, men som nå ble slått av Kristen Aaby. Hjelmeset løp på 1.13.39 i Oslo, med et fall, og holder imponerende nivå i “sin nye karriere”.

– Det er dette som er blitt mitt nye liv”, sa den tidligere verdensmesteren på femmila på NRK, med små og hyppige mål i ulike løp på terminlisten. Neste mål i så henseende er Frankfurt Maraton 25.oktober.

Øystein Mørk løper imidlertid i samme klasse som Hjelmeset og han løp på 1.10.34, noe som ga en sterk 13.plass i senior-NM, mens han altså ikke er med på listen i aldersklassen sin.

SAMSUNG CSC
Odd-Bjørn Hjemeset er blitt en hyppig deltaker på mosjonsløp i inn- og utland og ser ut til å stortrives med det.

I klasse 45-49 år står Trond Brevik oppført som vinner med over seks minutter på sensasjonelt sterke 1.10.53, men dette er åpenbart feil, da Brevik passerte 10 km på 45.11 og ikke har noen passeringstid på 15km. Hans Tindlund må derfor antas å være klassevinner med tiden 1.17.09, men han er ikke med på listen for NM seniorer.

Man skulle da kanskje tro at det er slik at man enten må melde seg på NM som senior, og at man da ikke får delta i aldersklassene, eller motsatt – men klassevinnerne i M60, M65 og M70 står alle oppført både som vinnere av sine respektive klasser og på totallisten nedenfor fra senior-NM. Det samme gjør f.eks Trond Olav Berg, som er nummer 3 i klasse 55-59 år og nummer 34 totalt.

SAMSUNG CSC
Håvard Nordgaard (5061) løp som vanlig sterkt til bronse i M50-54 år på 1.21.50 (fjerdeplass hvis Aaby regnes med) i sin oppkjøring til triathlon og Ironman Mallorca neste helg, mens Trond Olav Berg i blågul Bølerdrakt fikk bronse i klassen over etter 1.22.54. -Før start på Oslo Halv var jeg innstilt på å jage 1.20 så lenge det gikk. Men da jeg stod i startfeltet et par minutter før start og kjente sola steke skjønte jeg det ville bli hardt, noe det også ble. Jeg holdt skjema omtrent til Aker Brygge, men da kjente jeg overopphetningen begynte å komme snikende. Kilometertida spratt opp i 3.53, og da skjønte jeg løpet var kjørt. Målet ble da å ha en OK opplevelse resten av løpet og holde et jevnt og greit sig til mål, noe jeg faktisk klarte, forteller Trond Olav Berg til Sportsmanden.

I rygg på Nordgaard er Sportsmandens Østfold-reporter Roar Tomter, som fikk det tøft i Oslo: -Jeg lå i ryggen på Trond Olav de første 5 km i går, tenkte det var smart. Så kom Nike-Håvard opp på siden, og da prøvde jeg å henge med han. Trond Olav var da fortsatt med i gruppen vår. Etter 9 km sa jeg til Trond Olav at det var takk for meg, justerte ned farten og passerte 10 km på ca 38.17. Etter 12 km var det helt slutt, så da lot jeg “alle” løpe. Kilometertidene gikk opp, og jeg var dønn stiv. Botanisk hage var et mareritt, og Karl Johan kom jeg meg så vidt opp. Jeg kom meg til mål på sett og vis, men dette var noe av det verste jeg har opplevd i løp. Vond hamstring, problemer med å gå ordentlig nå. Det blir i alle fall konkurransepause en stund framover.

Norgesmestere som klassevinnere av de høyeste aldersklassene ble i 55-59 år velkjente Oddmund Roaldkvam på sterke 1.18.35, klasse 60-64 år ble vunnet av Knut Skaaar på 1.27.20, klasse 65-69 år av Agnar Skutbergsveen på 1.40.01, klasse 70-74 år av Kjell Jonhaugen på 1.41.39, klasse 75-79 år av Kåre Guldbakke på 1.49.19, mens Alf Hartvik Austvik tok seieren i den eldste klasse 80-84 år på 2.11.16.

SAMSUNG CSC
Alltid blide Øystein Mørk er ikke mer i konkurransebobla enn at han gir et smil til fotografen like etter start.
SAMSUNG CSC
Blant flere her er Rolf Meek (16369), sterk veteran fra Minerva som tar 5.plassen i klasse 65-69 år på 1.43.42.
SAMSUNG CSC
Løpere strømmer på.
SAMSUNG CSC
Starten er gått for pulje 3.
SAMSUNG CSC
Sindre og Sondre: Duellen mellom Norges to beste langdistanseløpere uteble under halvmaraton i Oslo Maraton. Mens det ble norgesmestertittel til Sondre Norstad Moen (t.h.) på 1.04.55, stod Sindre Buraas (med solbriller) av etter å ha passert 5km på 15.04 og 10km på 30.32. Da lå han 14 sekunder bak treningskompisen, mens de her etter rundt 8 km altså fortsatt løp sammen. Selv om Sondre “bare” ble nummer 4 totalt, var det en kenyaner og to norsk-eritreere som ikke har bodd i Norge i to år enda som var foran på resultatlisten, og følgelig ikke kunne delta i NM.
SAMSUNG CSC
Eirik Gramstad ble nummer 9 totalt og var bare en tapt spurt fra å ta bronsen i NM.
SAMSUNG CSC
Jonas Lurås Hammer fra Lørenskog Friidrett tar en sterk 8.plass i NM.
SAMSUNG CSC
“Energy takes over” og innenfor topp 20 i NM: Ronny Losoa fra Modum FIK i grønt og Inge Hasund i blågul Bølerdrakt blir nr 20 og 19 i NM.
SAMSUNG CSC
Mads Johansen fra Tjalve løper på 1.12.40 og blir nummer 27 totalt på en tid som ville holdt til 18.plass i NM. Men på den listen er han ikke.
SAMSUNG CSC
Veteranene Øystein Mørk og Kristen Aaby med 16.mann i NM, Bjørn Ivar Nilsen (1.12.24) i rød Vidardrakt mellom seg. Mørk hadde håpet på sub 1.10, men 1.10.54, 19.plass totalt og 13.plass i senior-NM lar seg høre fra veteranen som altså også var raskeste mann over 40 år, men som ikke står som klassevinner.
SAMSUNG CSC
Harald Solhaug Næss i rød Vidardrakt ble nummer 9 i NM på 1.09.15, mens Kristian Tjørnhom fra Kristiansand Løpeklubb til høyre var en av flere gode løpere som stod av etter passering 10 km. I tillegg til Tjørnhom og Burass, gjaldt dette også Gishe Abdi Wako.
SAMSUNG CSC
Espen Ringom trener mye mindre enn de voldsomme mengdene han la ned for noen år siden. Likevel holder han omtrent samme nivå og imponerte med 5.plass i klasse 40-44 år på 1.21.24. Espen ser ut til å være ved godt mot her selv også!
SAMSUNG CSC
Perfekt “langing”: Fredrik Smith får litt ekstra drikke foran Rådhusplassen.
SAMSUNG CSC
Per Morten Rennan ser ut til å kose seg, på vei mot 1.27.25.
SAMSUNG CSC
Nils Haktor Bua fra Spirit Stavanger (18877) som leder an i denne gruppen, løp på 1.18.50.
SAMSUNG CSC
Tommel opp for Jonas Aamodt Moræus fra Bratsberg IL som var enda raskere; 1.17.09.
SAMSUNG CSC
Dominic Hoff har hatt kjempefremgang etter at han meldte seg inn i Bøler og begynte å trene mer målrettet for noen år siden. Hoff er imidlertid god for langt bedre enn 1.22.53 etter en artig, men svært så tøff ferd gjennom Oslos gater. Her forteller han selv om løpet sitt: -Gårsdagen var et av de mer artige løp jeg har løpt noensinne på tross av total havari og smerter. 4 halvmaraton på 5 uker forsøker jeg meg ikke på igjen. I og med at låret ble overbelastet allerede etter 5 km så ble resten av løpet en ren kamp om å gjennomføre uten tidspress og da fikk jeg for første gang med meg folkefesten og ikke bare kampen mot klokka. Mange takk til Trond Olav (Berg) som hjalp meg til mål og således unngikk jeg å bryte, og det var en seier i seg selv!

-Dagens overraskende opptur var at noen kastet en bøtte med iskaldt vann over meg da det kokte som verst ved ca 15 km. Vi var også millimetere fra å løpe ned en tilskuer med barnevogn som så sitt snitt til å løpe over veien akkurat i det vi kom – til alt hell så gikk det bra. Og dagens vinner er nok den villfarne engelske syklisten som hadde syklet seg bort i Oslos gater og kom snikende opp på siden av meg og mente at jeg var den best egnede personen på det tidspunktet å spørre om veien videre da vi passerte 18 km og smertemarerittet stod på som verst. Vi er høflige i Bøler IF, så mannen fikk hjelp!

SAMSUNG CSC
Det var fargerikt og flott i Oslos gater på lørdag.
SAMSUNG CSC
Denne gruppen satser på å komme under 1.30.
SAMSUNG CSC
Full innsats og belønning for strevet: En som akkurat klarte drømmegrensen på 1.30 var Aslak Groseth, som kom i mål på 1.29.59…
SAMSUNG CSC
Flott på vei ut mot Akershusstranda.
SAMSUNG CSC
Rådhusplassen med innerste del av Aker Brygge i bakgrunnen.
SAMSUNG CSC
Denne karen sverget til hardrock på øret, fortalte han direkte på NRK litt lenger ut i løpet.
SAMSUNG CSC
Aker Brygge med gamle Aker verft i bakgrunnen.
SAMSUNG CSC
Supermann var også med!
SAMSUNG CSC
Urige Buta vant her for to år siden. Han ser strålende fornøyd ut med 7.plassen som ga sølv i NM også.
SAMSUNG CSC
Odd-Bjørn Hjelmeset vinker til publikummet på oppløpet og er tydeligvis ikke helt i kjelleren denne gangen.
SAMSUNG CSC
Hva viser klokken? Tor Erik Austad fra Skjåk (t.h.) kan konstatere at tiden ble 1.17.00, mens Hans Kristian Stadheim (t.v.) klokker seg inn på 1.17.01…
SAMSUNG CSC
Vi avslutter med en jublende Runar Sannerud. Han løp på 1.17.47, med tunge bein og stinn av trening i oppkjøringen mot Amsterdam Maraton i oktober. Da skal overskuddet og toppformen være der!

 

Alle bilder: Frode Monsen / Sportsmanden.no


Alle resultater

HALVMARATON MENN NM SENIOR

Visar alla 80 resultat
Pl.NamnFöddFörening/Ort/LandKat.Underkat.#Netto
1» Sondre Nordstad Moen1991VidarM24-34NM Senior190001:04:55
2» Urige Buta1982Haugesund Idrettslag Friidrett – grM24-34NM Senior190031:05:47
3» Ørjan Grønnevig1991Stavanger IF FriidrettM24-34NM Senior190061:07:33
4» Eirik Gramstad1984VidarM24-34NM Senior190021:07:36
5» Asbjørn Ellefsen Persen1987TjalveM24-34NM Senior190091:07:45
6» Dadafo Dhaqabi1989VidarM24-34NM Senior190151:08:50
7» Stian Vestbø1981Haugesund Idrettslag Friidrett – grM24-34NM Senior163631:08:51
8» Jonas Lurås Hammer1991Lørenskog FriidrettslagM24-34NM Senior188711:08:59
9» Harald Solhaug Næss1988VidarM24-34NM Senior190131:09:15
10» Zerei Kbrom Mezngi1986Vadsø TurnforeningM35-39NM Senior188821:09:39
11» Arne Mjelde Sæther1977NorwayM35-39NM Senior190161:10:37
12» Frew Zenebe Brkineh1984Sandnes ILNM Senior189011:10:48
13» Øystein Mørk1974NorwayNM Senior188471:10:54
14» Andreas Iden1995GneistM18-21NM Senior163601:11:01
15» Simen Bergseth1992Skjalg ILNM Senior188561:11:06
16» Kristen Aaby1961Sigdal FriidrettsklubbNM Senior188411:11:52
17» Bjørn Ivar Nilsen1977VidarNM Senior190171:12:21
18» Håkon Skarsholt1991Andebu ILNM Senior188141:12:34
19» Jacob Hystad1990Stord IL (Allianseidrettslag)NM Senior188261:12:58
20» Inge Hasund1977Bøler IFNM Senior163981:13:25
21» Ronny Losoa1980Modum FriidrettsklubbNM Senior188201:14:24
22» Ola Matre1989Modum FriidrettsklubbNM Senior163641:14:45
23» Jon Arne Gaundal1988Rindal ILNM Senior188191:14:52
24» Terje Olsen1965Rindal ILNM Senior188111:14:59
25» Carlos Silva De Brito1969Ogndal ILNM Senior188751:15:45
26» Ole Mikal Tørsdal1991Haugesund Idrettslag Friidrett – grNM Senior188421:16:39
27» Jonas Aamodt Moræus1979Bratsberg ILNM Senior163551:17:09
28» Trond Einar Brobakk1972Strindheim ILNM Senior188841:17:16
29» Runar Sannerud1975Hurdal ILNM Senior164031:17:47
30» Mats Nagelsen HansenModum FriidrettsklubbNM Senior189071:17:57
31» Kjetil SørumLarvik Turn og IFNM Senior188391:18:09
32» Nils Haktor Bua1991SPIRIT Stavanger FriidrettsklubbNM Senior188771:18:50
33» Jon Ilseng1970Bøler IFNM Senior163861:19:20
34» Erlend Bjerkås1979Bratsberg ILNM Senior188091:20:27
35» Trond Olav BERG1960NorwayM55-59NM Senior188571:22:54
36» Øyvind Aksland1973Stegaberg ILNM Senior188741:23:04
37» Endre Hjelseth1973Ottestad ILNM Senior188151:23:15
38» Knut Kongshaug1972Kårvåg ILNM Senior188611:23:23
39» Roger Thompson1976Driv ILNM Senior163811:23:26
40» Øystein LieFrosta ILNM Senior163581:25:11
41» Thor Kristian ØvergaardNorwayNM Senior188541:25:12
42» Kjetil Frøitland Eide1984Rye Sp.Kl.NM Senior188121:26:42
43» sveinung vorelandNorwayNM Senior188591:27:05
44» Knut Skaar1955Ålesunds FIKM60-64NM Senior188511:27:20
45» Pål SimonsenRomerike UltraløperklubbNM Senior164091:27:56
46» Ole Erik FlatinSpiridon LangløperlagNM Senior188871:28:09
47» Jan Inge DahlMehamn ILNM Senior163591:29:35
48» Sverre Aksland1949Stegaberg ILNM Senior188631:29:45
49» Gunnar H. M. Aarseth1958NorwayNM Senior188081:29:53
50» Bård Olav Moen1954Strindheim ILNM Senior163841:32:01
51» Asgeir BøgebergStrindheim ILNM Senior188481:32:40
52» John Frisli Jahre1988NorwayNM Senior188781:32:48
53» John Nicolaysen1967GTINM Senior188101:36:00
54» Knut Iver Aastorp1968FreidigNM Senior188351:36:00
55» Rolf Echroll1965Tromsø LøpeklubbNM Senior164041:36:32
56» Agnar Skutbergsveen1946NorwayNM Senior188171:40:01
57» agnar øystein varsi1964Sirma ILNM Senior188461:40:54
58» Kjell Jonhaugen1944Nittedal ILM70-74NM Senior188341:41:39
59» Lennart Garnes1978VidarNM Senior163891:41:57
60» Arnt Andersrød1972NorwayNM Senior188211:41:59
61» Inge Vinje1945NorwayNM Senior188181:43:27
62» Rolf Meek1950Minerva FriidrettM65-69NM Senior163691:43:42
63» Gunnar Nordhus1949Fil Aks-77M65-69NM Senior188811:44:00
64» Anders Solbu1947Mehamn ILNM Senior163881:46:16
65» Geir Arne Jacobsen1979Beisfjord ILNM Senior163701:46:19
66» Tom Morten Kristiansen1950NorwayNM Senior163711:49:33
67» Arvid Johannes Bjørsvik1943VikingNM Senior163721:50:10
68» Per Skaar1947VikingNM Senior188251:56:11
69» Sondre Weum Johansen1983NorwayNM Senior188601:57:55
70» Kjetil Emil Olsen1968NorwayNM Senior188371:57:58
71» Hans Kristian Leren1981NorwayNM Senior188652:01:56
72» Eirik Angel Olsen1944HemingNM Senior188222:02:36
73» Henning HøgheimUllensaker/Kisa ILNM Senior188502:04:17
74» Michael Balner1972NorwayNM Senior188682:06:04
75» Per Gundersen1934Ålesunds FIKNM Senior188622:11:24
76» Jan-Sverre Pedersen1948Høybråten og Stovner ILNM Senior164062:15:23
77» Marcus Borley1971GuernseyNM Senior163772:22:50
78» Terje Sagebakken1953NorwayNM Senior188552:28:56
79» Øystein Andersen1955NorwayNM Senior188832:54:56
80» lars try1956NorwayNM Senior163763:01:22

Oppsummering og bilder av kvinnenes NM kommer i egen reportasje.

Sportsmanden.no 

0Shares
Annonse (Klikk på bildet for info/påmelding)

One thought on “Kristen Aaby med beste prestasjon i Oslo?

Kommentarfeltet er stengt