MaratonVestlandet

Vera knuste sin egen verdensrekord i varmen

Vera Nystad fornekter seg ikke. 75-åringen fra Søgne IL løp lørdag for tredje gang i år inn til ny verdensrekord på maraton for kvinner i klasse 75-79 år.

Hun smadret sin egen rekord med rundt ni minutter og løp på fenomenale 3.39.51! En tid som de færreste klarer, og altså ingen andre kvinner i verden i Vera Nystad sin aldersklasse. Enda mer imponerende blir det når vi vet at det var veldig varmt i Jølster, der mange rutinerte maratonløpere fikk store problemer i varmen. Vera Nystad løp også Midnight Sun Marathon for et par uker siden, men var tydeligvis helt restituert etter det løpet.

Jølster Maraton var også norgesmesterskap i år, så Vera Nystad kunne altså ta med seg både en verdensrekord og NM-gull i klassen hjem fra Jølster.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
–NM i Jølster ny verdensrekord, jeg jubler. Takk til Svein Rune Johsnnessen som hjalp meg den siste mila. Dette var den enkle teksten Vera Nystad selv skrev på Facebook etter årets tredje verdensrekord.
Og her er mannen som Vera Nystad takker for hjelpen. Svein-Rune Johannessen la denne beskrivelsen under bildet på sin Facebookside:
–I forkant av dagens løp sa jeg til Vera Nystad at jeg skulle løpe sammen med henne og sluttiden hennes skulle bli 3:39:39. Hun har verdensrekorden i maraton kvinner 75-79 år med tiden 3:48:37. Det var puljestart i dag og jeg startet fire minutter bak Vera. Første oppgaven var å løpe henne inn, noe som definitivt tok sin tid. Først etter 31 km nådde jeg henne igjen og vi løp sammen de siste 11 km. Det gikk forbausende lett på tross av varmen og noe vind, som egentlig var svalende. Vera spurtet i mål på 3:39:51. Med andre ord bare 12 sekunder bak tiden som det var lagt opp til på forhånd. Det er rett og slett vanvittig imponerende at hun i dag slo sin egen rekord med 8 min og 46 sek. Dette er en enormt sterk prestasjon – det er bare å stille seg i rekken av gratulanter. Denne rekorden må da bli vanskelig å slå, eller hva tror du Vera? For egen del fullførte jeg på 3:35:56, som også er en fin tid.


Norgesmestere for seniorer ble Silje Eklund fra Skreia IL med 2.49.29 og Ebrahim Abdulaziz fra Strindheim IL med 2.19.51.

De øvrige medaljene gikk til Asta Ellingvåg og Maryna Novik på kvinnesiden, mens Øyvind Heiberg Sundby og Frode Stenberg sikret seg sølv og bronse i mennenes NM.

Ove Wolff, med startnummer 117, som selv ble nummer 4 i klasse M50-54 år på 3.07.48, la ut dette bildet på sin Facebookkonto:
–Vera sette ny Verdensrekord i klassen 75+, og vi var ikkje seine om å «omfavne» favorittdama!
Til venstre for Vera Nystad er Mr. Maraton, Inge Asbjørn Haugen – mannen med flest maraton i Norgeshistorien.

Gratulasjonene hagler inn

På Vera Nystad sin Facebookside hagler naturlig nok gratulasjonene inn.

Gratulerer til Norges marathondronning! Jeg er full av beundring. (Trine Margrethe Berge)

Gratulerer så mye med en helt utrolig sterk prestasjon! (Svein Kjetil Riska)

Gratulerer så meget Vera, du er bare helt rå! Heiser det norske flagget for deg. (Mariann Stenbakk)

Vi jubler med deg. Gratulerer sterke Vera, du viser at alder bare er et tall!! (Britt-Hege Nicolaysen)

Dette er bare noen få av gratulasjonene. Så gjenstår det å se om Super-Vera har enda mer på lager. Forholdene var jo langtfra optimale i Jølster. Til det var det altfor varmt. Dette illustreres godt av en maratonveteran som alltid er på plass i Jølster.

Team Sportsmandene Morten Vestvik oppsummerte forholdene, arrangementet og egen innsats slik:


–Jølster Maraton ble akkurat så varm og tøff som forventet. Lettskyet og varmt ved start, men etter ca. 12-13 km. kom sola frem for fullt. Grei gjennomføring frem til ca 18 km., men da var det nesten full stopp. Varmen ble rett og slett for intens, og kroppen ville ikke så mye mer. Kvalme, krampetendenser, tom for energi (svettet ut alt), og det blei mye gåing siste halvdel. 1.42 på vending 1/2 maraton og 2.08 på andre halvdel sier sitt. Sluttid: 3.50.04. Ikke mye å skryte av dette, og ca. 35 min. seinere enn «normalt» med normale temperaturer. Men slik er det her i Jølster. År etter år. Alltid varmt og flott. Herlig plass, fantastisk natur et strålende arrangement og masse hyggelige løpevenner. Det viktigste er dermed den sosiale rammen, og slutt resultatet er underordnet. Vi kommer igjen neste år, garantert. Tusen takk til Johnny Solheimsnes og resten av arrangørstaben for nok et prikkfritt arrangement.

(Artikkelen fortsetter under annonsen)

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

.

At Morten Vestvik denne gangen ble slått med over 10 minutter av Vera Nystad, forteller også sitt om Super-Vera sitt superløp!

Flere gode resultater fra Team Sportsmanden

Team Sportsmanden hadde som vanlig mange løpere på plass i Jølster. Best på maraton var Mads Berge, som imponerte stort med 5.plass totalt i NM for Høydalsmo IL på den gode tiden 2.35.53.

Anna Tråve vant klasse K65-69 år og ble 13.best av kvinnene på halvmaraton på tiden 1.49.15, Inger Johanne Klokset vant klasse K50-54 år på 1.58.11 og Asbjørn Kvernrød vant klasse M75-79 år på 2.15.25.

Og på 10 km løp årdalen Leif Erik Buhaug på 54.51 i klasse M50-59 år.

Mads Berge gir tommel opp til fotografen før start. Til høyre med nr 7 står bronsevinner Frode Stenberg, mens Espen Hermans fra Sogndal IL med nr 14 på brystet blir niendemann i mål.
FOTO: Inger Johanne Klokset
SPREK: Lærdølen Anna Margrethe Tråve holder seg i superform og løp på 1.49.15 i varmen i Jølster.
Team Sportsmanden-par: Inger Johanne Klokset med stor pokal som klassevinner på halvmaraton, mens mannen Morten Vestvik er like blid, selv om han fikk det svært tungt på sitt maratonløp.

Resultater*

(NB: *Resultatene på maraton er i skrivende stand, halvannet døgn etter løpene, helt feile og må være fra et helt annet arrangement. Der står Audun Stikbakke og Christy Murphy som vinnere og Vera Nystad eller andre kjente er ikke å finne på listene. Hvor er kvalitetskontrollen i EQ Timing? Forhåpentligvis blir resultatene rettet til slutt.)

Les også om Jølster Maraton i 2014, da Terje Lyngtsad ble første jølstring som vant Jølster Maraton

Sportsmanden.no
Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -