MaratonOslo MaratonXtep løpesko

Over 20.000 laget løpsfest i Oslo Maraton

Årets utgave av Oslo Maraton ble en skikkelig folkefest. Selv om det var noen små riper i den ellers blankpolerte lakken, kan man ikke kalle dette for annet enn en kjempesuksess, med over 20.000 påmeldte og stor stemning i Tigerstaden.

Vi var selv til stede både som fotograf og journalist, på stand med Xtep Nordic i tre dager, og vi deltok på den avsluttende distansen 10 for Grete.

Her er en liten oppsummering av dagen fra vårt ståsted.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Drama da førstemann over målstreken ble disket fra seier i Oslo Maraton

På kongedistansen maraton – som også var årets Norgesmesterskap – ble det dramatisk og hektisk da Frew Zenebe Brkineh fra Sandnes IL, som løp først over målstreken, en liten time etterpå ble diskvalifisert fra seieren og NM-gullet. Dermed ble Tage Morken Augustson fra Varegg Friidrett kåret til vinner og norsk mester!

Diskingen skyldes at Brkineh skal ha kuttet svinger på innsiden av kjeglene flere steder. Vi har ikke hørt hva han selv har sagt om dette, men dermed ble det seier og NM-gull til den svært sympatiske bergenseren Tage Morken Augustson, som nærmest unnskyldte seg litt i det sene seiersintervjuet. Augustson hadde for øvrig en forrykende avslutning der han løp seg opp på resultatlisten, passerte toer Stian Christoffersen på den siste kilometeren og tok også nesten igjen en svært sliten Brkineh, som lenge hadde hatt en solid ledelse.

– Veldig hyggelig å vinne. Men det hadde vært enda bedre dersom jeg hadde vært først i mål. Jeg hadde gode ben og bra med krefter på slutten, sa Tage Morken Augustson til arrangøren i det noe forsinkede seiersintervjuet etterpå.


.
Kristin Waaktaar Opland imponerte igjen

På kvinnenes maraton var det ingen dramatikk, men en svært så overbevisende seier til 41 år gamle Kristin Waaktaar Opland. Hun har kommet som en komet i Norgestoppen på lengre løp i godt voksen alder de siste årene, og løp tilsynelatende uanfektet over mål til klar seier. I seiersintervjuet ga hun også smilende inntrykk av at dette hadde gått veldig greit, etter en noe rolig åpning, og hun var naturlig nok storfornøyd.

– Jeg liker å løpe i kuperte og varierende løyper. Det var denne. Og gøy med NM-gull. Det er nok høydepunktet så langt i karrieren, sa Kristin Waaktaar Opland i seiersintervjuet etterpå.

Det er heller ikke mer enn to uker siden hun først vant 5 km, før hun like etterpå ble nummer 2 under Trondheim Maraton.

.
Hovdejord og Falch vant halvmaraton

Halvmaraton er den største klassen med ca. 8.800 startende. Her ble det klar seier til unge Vebjørn Hovdejord fra Snøgg IL, som vant på 1:07:24 i klasse M18-21 år, drøye minuttet foran Andreas Dahlø Wærnes (1:08:27), som spurtslo Stian Dahl Sommerseth med tre sekunder i kamp om andre- og tredjeplassen.

Runa Falch fra SK Vidar vant kvinnenes løp på 1:17:33, foran Silje Eklund, fjorårets bronsevinner fra NM maraton i Oslo og NM-vinner på maraton fra Jølster i 2021. Eklund, som representerer Skreia IL og også er med i Team Sportsmanden, kom seg akkurat under 1:20 med 10 sekunders margin. Cecilie Høgset tok den siste pallplassen på 1:20:29.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
Det var mye løpeglede å se i Oslos gater på lørdag.


Raske milløp avsluttet Oslo Maraton

På 10 for Grete ble det seire til de to forhåndsfavorittene Sondre Nordstad Moen og Sigrid Jervell Våg, som vant klart på hhv. 28:29 og 33:36.

Eivind Øygard fra Jølster (29:22) og Tommy Bangjord Hove fra Bratsberg IL (30:02) tok andre- og tredjeplassen hos gutta, mens kvinnepallen på 10 km ble fylt opp av Sigrun Gjølberg fra Rygge IL (34:20) og Marte Lien Johnsen fra Byåsen IL (35:11). Pers på begge to, såvidt vi vet. Mens Sigrun Gjølberg har vært med i løpssirkuset i mange år og stadig spiser seg nedover rent tidsmessig, er Marte Lien Johnsen relativt fersk som løper, med store fremskritt. Hun var selv meget godt fornøyd og en smule overrasket over resultatet, sa Lien Johnsen da hun etterpå var innom standen til Xtep Nordic.

START 10 KM i 3 FASER: 1. Eivind Øygard og resten av startfeltet er straks klare til start.
2. Sondre Nordstad Moen intervjues bare sekunder før starten går.
3. Startskuddet smeller – 10 for Grete er i gang som siste distanse!


Sebastian Håkansson og Frida Bustad vant Oslotrippelen

Oslotrippelen var som vanlig den første som ble utsolgt. Det er overraskende mange som ønsker å løpe både maraton, halvmaraton og 10 km på samme dag! Sebastian Conrad Håkansson er en rutinert ringrev i så henseende, med både seire og pallplasser i tidligere år. Råskinnet fra Svorkmo IL slo til med en ny trippelseier etter å ha åpnet med 6.plass på maraton på 2:28:17. Deretter løp han halvmaraton på 1:20:41, før han avsluttet med 10 km på 38:38.


Frida Bustad ble nummer fem på maraton med 2:56:53, før hun løp halvmaraton på 1:42:34 og 10 km på 49:16.

Ida Slorafoss fra Romerike Ultraløperklubb ble en god nummer 2 på kvinnens trippel, etter maratoners på 3:11:19, halvmaraton på 1:40:01 og 10 for Grete på sterke 45:07.

Anja Lindanger fra Spirit Friidrettsklubb tok den siste pallplassen, mens guttas pall ble fylt opp av Jonas Tofte Røhne og Trym Tangen Solsvik.

Xtep Nordic hadde for øvrig Norgespremiere på den nye modellen 160X 5.0 på Oslo Maraton sin Expo, i tillegg til en rekke gode tilbud. Mange har fortsatt ikke hørt om dette kinesiske skomerket, selv om stadig flere har fått øynene opp for disse superskoene, som blant annet var på føttene til årets bronsevinner på VM maraton for kvinner (160X 3.0 Pro), mens vinner av damenes Paris Marathon i år, Helah Kiprop, løp med 160X 2.0. Og under NM i 24-timersløp i Hell i sommer ble det sølv, bronse og 4.plass i kvinnenes konkurranse med tre ulike Xtep-modeller!

Se tilbudet i Xtep Nordic sin nye nettbutikk her.

(Sportsmandens redaktør er medeier av Xtep Nordic)

Anja Lindanger fra Spirit friidrettklubb ble nummer 3 på Oslotrioppelen. Her klokker hun seg i mål på 3:10:40 på maratonløpet.

Deltakerrekord «i nyere tid»

Med over 20.000 påmeldte var det deltakerrekord «i nyere tid», ifølge løypesjef Tim Bennett. Og været ble også meget bra, med nærmest perfekte temperaturer på løpsdagen. Det varslede regnværet ble også stadig skjøvet ut i tid og inntraff ikke før arrangementet var vel i havn og nedriggingen var startet, så det var godt planlagt med værgudene også.

Stemningen langs løypen og blant publikum var også meget bra, og på Rådhusplassen var det et yrende liv fra tidlig morgen til langt ut på ettermiddagen.

Fint og hyggelig treff på Rådhusplassen dagen før dagen. Løypesjef for Oslo Maraton Tim Bennett (bakerst) har god kontroll, mangeårig ekspertkommentator Jack Waitz var selvsagt på plass, selv om mange nok savnet tv-sendingen på NRK i tospann med Jann Post. Synøve Brox tok en knusende overlegen klasseseier i 10 for Grete, nesten 7 minutter foran nr.2 i klasse K60-64 år på 39:50, mens Tero Paivarinne løp halvmaraton på pene 1:35:40.


Oslo Maraton har virkelig «satt seg» som et flott og profesjonelt arrangement, etter noen tidlige «barnesykdommer». Men det er alltid noen ting som kan forbedres. Denne gangen skar det seg med medaljene. Det var rett og slett ikke nok medaljer til alle, og medaljer er viktig for svært mange. Så lærdommen her er ganske enkel; bestill inn nok medaljer, i praksis like mange medaljer som maks antall påmeldte. Så får det heller være en kalkulert og budsjettert risiko å brenne inne med noen medaljer. Bedre det enn at ikke alle deltakerne får sitt eget «hedersbevis» rundt halsen etter målgang.

En annen ting som vi stusset på, var puljeinndelingen på 10 km. Kanskje på andre distanser også, men vi løp selv 10 for Grete, påmeldt i siste liten og plassert i pulje 4 med start kl 16:30. Men vi hadde oppgitt antatt sluttid på mellom 40-49 minutter ved påmeldingen, og ble derfor veldig forbauset da vi så at det allerede i pulje 1, med start kl 16:15, var fartsholdere både for 45 minutter og 50 minutter! Deler man starten inn i puljer med ulikt starttidspunkt, så må jo dette samsvare med antatt sluttid? Vi må innrømme at vi da hoppet over gjerdet og hev oss med på halen til 50-minutters toget i pulje 1.

Helt til slutt, bare for å ha sagt det; vi fikk en fin medalje etter målgang! Og vi deler gjerne ut medalje til arrangøren også, for å ha skapt enda en løpsfest og folkefest i Oslos gater!


.
Alle resultater Oslo Maraton 2023

Alle bilder: Frode Monsen / Sportsmanden.no

Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -