HalvmaratonMaratonTrøndelag

Løpsfest og deltakerrekord i Trondheim Maraton

Med sommertemperaturer og nydelige forhold lå det meste til rette for en skikkelig løpsfest da Norges eldste maraton ble arrangert lørdag 2.september. Stemningen på Torget var også upåklagelig, fra før maratonløperne la i vei klokken 09:15 og helt til de siste kom i mål på den avsluttende 10 kilometeren i 17-tiden på ettermiddagen. Også langs løypen var det tidvis god stemning, selv om det i store deler var glissent med tilskuere. Men all ære til arrangøren som virkelig laget en folkefest i Trondheim sentrum.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Selv oppsummerte arrangøren det hele slik på sin egen facebookside:

«Trondheim Maraton 2023 – TAKK FOR I ÅR! Med en deltakerrekord på 8252, sitter vi igjen med tårer i øyekroken. Trondheim Maraton ønsker å være inkluderende, lekent og inspirerende. Løpet skal være et arrangement alle føler seg velkommen til! Når vi ser tilbake på stemningen, bilder, folket, smilene, heiaropene og x antall high fives kan vi trygt si at verdiene kommer sterkt fram. Tusen takk til alle som har bidratt til at denne dagen ble 10/10. Frivillige, ansatte i Bedriftsidretten, ambassadører, samarbeidspartnere, deltakere, publikum +++  Sammen skaper vi magi!»

Starten har akkurat gått for første pulje på halvmaraton.
Foto. Frode Monsen / Sportsmanden.no

På kongedistansen maraton ble det klare seire til Alexander Kirkeberg fra Steinkjer FIK på 2:25:06 og Kathrine Kvernmo på 2:52:03. På de andre pallplassene fulgte lokale Oskar Andreassen fra Trondheim (2:33:49) og Alexander Sebastian Solnør fra Bratsberg IL (2:35.33) hos mennene, mens Mona Bull Røkkesaune fra Bratsberg IL (3:01:01) og Maria Venås fra Veidekke (3:03:31) tok andre- og tredjeplassen hos kvinnene.

Maraton ble løpt i fire like runder, mens halvmaraton bestod av to runder, med start og mål fra Torget. Løypen var for det meste flat og lettløpt, særlig på de første fem-seks kilometerne, men inneholdt også et par strekk med brostein – og ikke minst noen bratte og sugende bakker ved Ila etter mellom 6 og 7 kilometer. Disse sugde krefter, så i sum er ikke dette en veldig lett maratontrasé, noe som også illustreres av at hele 37 av 506 startene (7,3 %) brøt maratonløpet.

– En veldig fin løype, unntatt på Ila, var det en som uttalte etterpå. For det gikk ikke bare oppover der, men etterpå også bratt nedover i en litt krevende og krass serpentinersving. Etter hvert svingte man så over Nidelva «på tuppen» til Trondheim Spektrum og løp et par kilometer langs elven, før man kom inn i de idylliske gatene ved Bakklandet, der det var god stemning og masse tilskuere. Etter gamle Bybroen svingte man opp mot Nidarosdomen og tilbake til Torget, der det enten var mål eller en ny runde som ventet.


Halvmaraton er den desidert største distansen. Her ble det seier til Trond Ørjan Eide fra Svorkmo IL, som tidlig hadde en luke til Vegard Sæbu som han holdt helt til mål. Sæbu fra Skrautvål IL var bare 11 sekunder bak i mål på 1:10:28, mens Alex Mauro fra Bratsberg IL tok den siste pallplassen på 1:12:16, etter innbitt prestisjekamp om å være best i klubben med Henning Offigstad (seks sekunder bak), Bendik Støa-Aanensen (15 sekunder bak) og Øyvind Sandbakk (24 sekunder bak). Sistnevnte delte 6.plassen med Kristian Riseth Hammer fra Svorkmo IL på 1:12:34.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
VANT: Trond Ørjan Eide har fått en liten luke etter rundt 10 km på sin halvmaraton.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no
Vegard Sæbu var ikke langt bak hverken her eller i mål.
Alex Mauro sikret set tredjeplassen på halvmaraton

Damenes halvmaraton fikk en noe utradisjonell utvikling i toppen. Ved passering etter drøye 9 kilometer var det nemlig Kristin Waaktaar Opland fra Bratsberg IL som ledet, med ganske grei margin til Camilla-Marie Flaaten. Et godt stykke bak disse to kom dagens vinner. Signe Kristine Fikse fra Helgådal IL åpnet moderat og klokt, men overgikk nok sine villeste fantasier da hun avsluttet knallsterkt til seierstid på 1:19:58 etter å ha perset med over fem minutter!

Det hører også med at Kristin Opland, som endte som nummer 2 med 1:21:10, like før hadde vunnet 5 kilometeren på sterke 17:27, etter å ha blitt pushet av Grethe Tyldum som bare var 9 sekunder bak i mål på 5 km. Så Opland hadde en sterk dobbel! Henrik Marius Laukli vant for øvrig guttas 5 km på 15:01, mens Flaaten holdt tredjeplassen på halvmaraton helt til mål på sluttid 1:22:47.

VELDISPONERT: Signe Kristine Fikse vant etter knallsterk avslutning.
DAGENS DOBBEL: Kristin Waaktaar Opland i tet her, og andre kvinne i mål, etter først å ha vunnet 5 km.
LØPEGLEDE: Camilla-Marie Flaaten ble en god nummer 3 på kvinnenes halvmaraton.

På den avsluttende 10 kilometeren ble det seier til Tord Ulset fra Selsbakk IF på 30:52 og Maria Wågan fra IK Tjalve på 34:43.

Antall deltakere (påmeldt/fullført):
Maraton: 618 / 469
Halvmaraton: 2598 / 2176
10 km: 1870 / 1550
5 km: 1206 påmeldt

I tillegg stod også Teammaraton, Familiestafetten og Barnas Minimaraton på en særdeles innholdsrik løpsmeny denne første lørdagen i september. Stor kudos til arrangøren for et gjennomført og flott opplegg. Skal det være noe som helst å utsette på arrangementet, må det være den svært spesielle detaljen om at den reelle startet på maratonløpet gikk et par hundre meter etter start! Det var ikke bare Sportsmandens reporter som følte seg litt lurt der. Flere løpere som vi snakket med hadde ikke fått med seg dette, og dermed var det lett å feilkalkulere hvordan man lå an inn mot mål. En merkelig manøver. Starten bør gå der løperne faktisk står oppstilt når startskuddet smeller, under startseglet – og skal man legge startmatten langt etter dette, så må det i hvert fall være tydelig merket med en ekstra startbue. Men vi kommer gjerne tilbake neste år! Da er vi også oppmerksom på denne litt sære detaljen.

Starten er gått for pulje 2 på halvmaraton.
Løperne passerte over Nidelva flere ganger på hver runde.
God stemning både for deltakere og publikum på Torget.
Da vi omsider bega oss på hjemvei, var det fortsatt mange løpere på 10 km ute i løypen med god stemning langs Nidelva.
.
Resultater Trondheim Maraton 2023 – alle distanser

Alle bilder: Frode Monsen / Sportsmanden.no

Sportsmanden.no


Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -