Christian OdgaardMaratonTeam Sportsmanden

Nordvest Maraton: Da villdyret våknet i Mann (44)!

Av Christian Odgaard

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Go west – Life is peaceful there

Go west – In the open air

Go west – Baby, you and me

Go west – This is our destiny

Pet Shop Boys

INTRO:

For første gang siden 2011 skal jeg, grunnet det pågående pandemi-marerittet, ikke løpe mitt kjære Reykjavik Marathon i august. I desperasjon og sorg tråler jeg internett etter en trøstende erstatning som allikevel kan tilfredstille mine sterke løpsbehov, men den ene skulderen er bare kaldere enn den andre. Hva gjør jeg nå – er jeg dømt til en høst i maraton-sølibat? Da resignasjonen er i ferd med å inntreffe skjer det noe uventet. Litt gjemt mellom en endeløs rekke kanselleringer i Kondis.no sin terminliste står hun plutselig der og blunker lurt og villig til meg – smellvakre og smittevernansvarlige Nordvest Maraton! Jeg smelter umiddelbart – det er kjærlighet ved første blikk. Uken etter sitter jeg nærmest og hopper av entusiasme i bilsetet kjørende på vei oppover mot Nordvestlandet og min heftige date 22 august kl. 11 inne på Hareid stadion……!

PRE-RACE:

Aldri en kjedelig dag på «Christian Odgaard Helsereiser»! På vei oppover mot Gudbrandsdalen ramler jeg på torsdagen ved bassenget på hotellet i Lillehammer midt oppi en intimkonsert med maratonløper Sondre Lerche (3:02:22 fra Chicago 2019). Litt senere på kvelden er det rene Lady og Landstrykeren settingen med min gode løpsvenn Ingulf Nordahl på trivelige Heim i sentrum av OL-byen.

RACE DAY:

If you want to run, run a mile. If you want to experience a different life, run a marathon.

Emil Zátopek

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
Legenden i ensom majestet! Lørdag formiddag ankommer jeg Hareid Stadion og startnummer-utdelingen akkurat i tide til å se selveste Inge Asbjørn Haugen legge ut på sitt maraton nr. 604 en time før den offisielle starten kl. 11. Noen timer senere løper den 67 år gamle løperen inn til egen årsbeste på tiden 4:37:18. Meget imponerende av æredsmedlemmet i Hornindal Idrettslag!
«Nobody puts Åge in the corner!» eller hva det var Mr. Swayze sa i Dirty Dancing tilbake i 1987? Bildet av den nybakte ridderen av Dannebrogordenen og Hareid sin store sønn, Åge Hareide, henger på godveggen i Hareid IL sitt klubbhus med et skjold av antibac-flasker på alteret foran seg. Jeg er på hellig grunn!  
The Pink Panther is on fire! Før start prater jeg masse med utrolig trivelige André Østbye Marhaug som i likhet med meg også egentlig skulle ha løpt Reykjavik Marathon denne dagen. Iført lynraske og trendy rosa tekstiler og sko fra Nike samt hissige solbriller prater han om å legge seg ut i et tempo som vil gi 3:05 som sluttid i den krevende løypen. Jeg sier noe om å legge meg bak ryggen hans og tenker i mitt stille sinn at her kan det være muligheter på en god dag…..  
Ready, Set, Go! Etter 2 runder inne på Hareid Stadion bærer det ut på landeveien i gryende ruskevær. Men André har allerede smettet avgårde som et ålglatt såpestykke i våte hender! Jeg er på fjerdeplass. Plass 1 og 2 vet jeg er utenfor rekkevidde, men jeg jeg kjenner nå plutselig på en akutt sult etter min femte pallplass på rad i ett norsk maraton. Villdyret i meg har akkurat våknet og mitt alter ego, Mann (44), trer frem i jakten på panteren lenger fremme. Luken må tettes!
”Jag trivs bäst i öppna landskap, nära havet vill jag bo” eller hva Ulf Lundell? Etter noen km med smellvakker stiløping på Rotarystien har jeg inntatt tredjeplassen og cruiser komfortabelt mot Bigset Bedehus og første væskestasjon! Jeg føler meg bare så utrolig sterk og offensiv som jeg ikke har gjort på flere år. Allerede nå har jeg bestemt meg – denne tredjeplassen og en ok sluttid gir jeg aldri fra meg i dag! Det er kanskje bare 15 stykker med i maratonet, men dette er uansett mitt eget OL!
“Life is a rollercoaster – Just gotta ride it” sang jo en gang den irske godgutten Ronan Keating. Etter en meget bakkete runde rundt Snipsøyrsvatnet, passering halv på stadion på 1:33:14, masse regn og ut på ny identisk sisterunde er det enorme mengder lettelse i meg når jeg kjemper meg mot toppen av den utrolig bratte Ulnes-bakken etter litt over tre mil. Jeg vet nå at bare en akutt skade kan frata meg tredjeplassen (etter diskret å ha snudd meg og konstantert at ingen maratonløpere er å se der langt bak meg i bunnen av bakken).     
“I’m running out of time -‘Cause I can see the sun light up the sky” På slutten av løpet ligger jeg bak en ATV med ghettoblaster som spyler ut nettopp godlåta «Blinding Lights» til «The Weeknd» før jeg full av eufori og godfølelse entrer tartandekket på Hareid Stadion! Jeg klarer det – tredjeplassen er min på tiden 3:11 i en smellvakker, men knalltøff løype med både asfalt-, grus- og stiløping. Dette er stor stas for Mann (44)! 
Endelig hvile! I målområdet er det litt løpere også fra halvmaratonet (113 fullførende på halv). 
Hmm – ble dette bildet bra til Insta tro?
«Sharing is caring» som dem sier – bare å la denne gå viralt nå!
Simply the best! Lettbente Ingar Richardsen Liaset (til venstre) og Karl Idar Vik tar henholdsvis første- og andreplassen på tidene 2:51:52 og 2:57:25. Stor grattis gutter!!
Fakta har makta! Totalt fullfører 14 løpere maratonet da det i etterkant dessverre viser seg at André halvveis (på tiden 1:35:53) måtte kaste inn håndkle pga. magekramper. Vi ses uansett igjen på en startstrek i Fredrikstad om ikke altfor lenge fant jeg ut nå nylig! ?

POST RACE:

Først yte – så nyte!

Gammelt visdomsord

“Take me down to Aalesund city…” Etter løpet reiser jeg fra min base camp i trivelige Hareid på kvelds-utflukt til vakre Ålesund med hurtigbåten (tar ca. 30 min). Som førstegangsreisende bare blåser Jugendbyen meg av scenen med sine koselige bygg, gater og utkikkspunkter. Kombinert med et par iskalde pilsner blir det helt klart en After Run i verdensklassen der ute i herlige Nordvest! 
“On the road again…..” På den lange kjøreturen hjem på søndagen er det kritisk både for eier samt kjerre å lade batteriene på Fjellstova på Ørskog!
Verdens beste land har fortsatt ikke blitt rødmerket av FHI! En stopp på Espa blir et slags siste klimaks på turen. Jeg elsker bare Bolleland – gi meg et varig turistvisum dit please!!?

Tusen takk og gratulerer så mye med et helt fantastisk flott arrangement Hareid IL! Dette var en naturskjønn løype i en herlig del av Norge med smørblide funksjonærer og veldig proff håndtering i forhold til smittevernstiltak.

Photo: Arrangøren, Anne Gry Eilertsen & private blinkskudd.

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

One thought on “Nordvest Maraton: Da villdyret våknet i Mann (44)!

  • Veldig kult:-)

Kommentarfeltet er stengt