LøpingMaratonTerje LyngstadVestlandet

Terje Lyngstad første jølstring som vant Jølster Maraton

Hvilken sesong Terje Lyngstad har hatt. Teatersjefen i Sogn og Fjordane har laget en dramaturgi som overgår det meste, med seg selv i hovedrollen. I dag ble det kronet med seier på hjemmebane i Jølster Maraton.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
 Hjemmehåpet Terje Lyngstad heies på vei mot seier i Jølster Maraton. Foto: Anne Cecilie Kapstad
Hjemmehåpet Terje Lyngstad heies frem mot seier i Jølster Maraton. Foto: Anne Cecilie Kapstad

Første og andre akt:

Tidligere i år har 47-åringen perset ikke mindre enn tre ganger. Først i Maratonkarusellen i vinter på 2.58, for deretter å presse tiden ned med nesten to minutter i Boston bare 16 dager senere. Etterpå skrev han en følelsesladet reportasje på Sportsmanden om da Boston tok sitt maraton tilbake.

Tredje akt:

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Og i Stockholm Maraton i begynnelsen av juni slo Lyngstad til igjen med enda en maratonpers, nå på 2.54.04. Å sette pers på denne tøffe distansen tre ganger på noen måneder, er nesten naturstridig. Og Lyngstad var ikke snauere enn at han annonserte et hårete mål om å sette enda en pers og ny Jølsterrekod i nettopp Jølster Maraton. Da måtte i tilfelle Svein Boges 2.49.13 fra Drammen Maraton helt tilbake i 1993 slås.

Fjerde akt: 

I varmen i Jølster viste det seg å være umilig, både for Lyngstad og alle andre. Men hva gjør vel det, når Terje Lyngstad fra Jølster IL, som første jølstring i løpets 32-årige historie, går bort og vinner hele løpet, og attpåtil som enestemann klarer å knipe seg under de magiske tre timene med fem fattige sekunder.

– Min «game plan» var perfekt. Eg sprang det løpet eg visualiserte i går og i dag tidleg, let fire mann stikke frå start, og tok dei att og drog frå ved ca. 28 km. «Visste» at eg ville vinne etter 5 km, men sleit veldig siste 6. Då gjekk eg over frå glykoglen til feitt som drivstoff, forteller en svært glad Terje Lyngstad til Sportsmanden.

– Veldig moro å nå målet om å vinne. I dag var eg så fokusert at eg sa til meg sjøl at ingen på den startstreken har trena meir enn meg det siste halvåret, ingen hadde betre O2-opptak, terskelfart osv. Eg veit ikkje om det var sant, men eg bestemte meg for at det var slik, og det gav meg sjølvtillit, ro og krefter, utdypet vinneren.

Jølster Maraton er ikke av de største løpene, men det er tradisjonsrikt og det var mange kjente og rutinerte navn på startstreken, inkludert Helge Hafsås, som trolig er den løperen i verden med flest seire på maraton. Nå måtte han nøye seg med 3.24. Hans Olav Nybø fra Bergen Løpeklubb og Ove Wolff fra Hyllestad ble nummer to og tre, mens Karoline Holsen Kyte fra Førde IL var beste dame på 3.19.41.

De tre beste i Jølster Maraton. (Foto: Privat)
De tre beste i Jølster Maraton. (Foto: Privat)

Halvmaraton ble vunnet av Mulugeta Zewde fra Norna-Salhus på sterke 1.06.57, og Audhild Hestad fra Gaular IL på 1.24.24.

Det er mange distanser i Jølster Maraton og på 5 km løp førdianeren Marius Vedvik på sterke 14.02, som skal være ny norsk rekord på 5 km gateløp.

Men dette var likevel først og fremst jølstringen Terje Lyngstad sin store dag.

– Eg har aldri vunne noko som helst i heile mitt liv, så dette var stort. Veldig, veldig kjekt og moro! Men det var veldig varmt, og dei siste kilometrane sprang eg berre med hovudet. Eg tenkte på kjærasten, og på foreldra mine som venta ved mål. Eg trur det var stort for dei. Pappa var nesten på gråten, sa en lykkelig vinner til Nrk Sogn og Fjordane like etter målgang.

Til Sportsmanden tilføyde han noe senere på kvelden:

– No er det VM-kamp og ei øl på menyen, livet er rimeleg fint akkurat no!

PS. Siste akt kommer i New York City Marathon i november.

Terje Lyngstad med en stolt mamma og pappa etter seieren. Foto: Privat
Terje Lyngstad med en stolt mamma og pappa etter seieren. Foto: Privat


Resultater

 

sportsmanden.no 

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -