LøpingØstfoldTeam Sportsmanden

Deltakerrekord og feststemning i Glommaløpet

Endelig fikk Sportsmanden anledning til å oppleve i Glommaløpet. Og hvilken flott dag det ble langs Glommas bredder i løpets 10-års jubileum!

– I Glommaløpet 10 miles løper du i vakre omgivelser langs Glomma fra Sarpefossen i nord, til elven renner ut i havet 16 kilometer lenger syd, ved Gamlebyen i Fredrikstad. 12 av løpets 16 kilometer går på grus og løypeprofilen er flat. Dette er en lettløpt løype som er skånsom for både knær og sjel! Slik beskrives løypen på Glommaløpets hjemmeside.

Joda, omgivelsene var vakre og løypen fin og relativt lettløpt, selv om det også var en del sugende, små kneiker underveis. I tillegg var det en ganske sterk og lei motvind som gjorde det litt tyngre enn ventet. Var du ute etter en fin langtur, så var det bare svalende og deilig med litt vind på årets første ordentlige sommerdag, men skulle du løpe fort og var opptatt av tiden, så ble vinden en lei «motstander».

For egen del, så var det med stor spenning jeg satt meg i bilen og kjørte en times tid fra Sofiemyr til Gamlebyen i Fredrikstad. Jeg rakk akkurat å parkere bilen og fant veien til Kongstenhallen da en smekkfull buss lukket dørene og skulle til å transportere løpere til startbyen Sarpsborg. Men allerede her viste man både generøsitet og fleksibilitet og åpnet dørene for Sportsmandens utskremte, som fikk lov sitte på gulvet mellom seteradene helt foran, med «reiseleder» og bussjåfør som særdeles hyggelige guider på de om lag 16 kilometerne tilbake til start. Settingen og stemningen var satt, og på torget i Sarpsborg var det et yrende liv allerede da vi ankom en drøy time før start.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

(Annonse: Produktnyhet: Performance beets – Markedets beste rødbetedrikk! Klikk på bildet for info og bestilling! )

Det er noe eget med stemningen og energinivået før slike løp, og man slår lett av en prat både med kjente og ukjente. Favoritten i min klasse, Johnny Stensrud fra Rygge IL, kom bort og hilste på. Og etter hvert dukket de fleste av deltakerne fra Team Sportsmanden opp, spente og klare alle som en. Jeg observerte også to av forhåndsfavorittene, løperparet Ulrik Lolland og Sigrun Gjølberg, fra Rygge IL de også, som så rolige og behersket ut. Selv kjente jeg på lette konkurransenerver, der jeg løp en liten sightseeingtur i Sarpsborg som egen oppvarming.

Klar til start på torget i Sarpsborg.

Startskuddet smalt presis klokken 14:00, og selv om det var litt trangt inn i gågaten, ble dette behørig annonsert av speaker, og det så ut som at hele feltet kom seg greit av gårde. Selv prøvde jeg å åpne litt offensivt, men ikke være overivrig. Her var det om å gjøre å finne en fin flyt, og opprettholde væskebalansen underveis. Så alle tre drikkestasjonene ble brukt til å helle innpå to krus med saft eller vann, skjønt det siste vannglasset ble helt over hodet for å kjøle meg litt ned i varmen.

Fra start gikk løypen rett fra gågaten og inn i den flotte Kuråsparken, og etter et par kilometer løp vi over elven og under broen til østsiden av Glomma. Etter cirka 5 kilometer passerte vi fødestedet til Roald Amundsen, og både der og flere steder var det orkestre som spilte og publikum som heiet med flagg og god stemning.

Distansen på Glommaløpet er altså 16 kilometer – eller 10 miles, som jo er en klassisk distanse i Storbritannia. En artig distanse, siden 10 km lett kan bli litt for heseblesende, mens halvmaraton jo er ganske langt. Så midt mellom må jo passe fint, tenkte vi. Joda, resonnementet holder for såvidt fortsatt mål, men det må innrømmes at dette føltes som 16 meget lange kilometere. Siste del var seig og jeg måtte virkelig grave dypt i motvinden. Litt beleilig drahjelp kom etter drøye 11 kilometer, da teamkompis Gunnar Jonsson plutselig kom dampende forbi. Gunnar løp under 1:10 i fjor, men har slitt litt med småskader og var ikke like optimistisk i år. Jeg måtte øke farten markant, men klarte å henge meg på i rundt to kilometer midt i de tyngste motvindspartiene før jeg måtte slippe ryggen til Gunnar. Deretter ble det en kamp mot meg selv og andre løpere som enten ble innhentet eller som kom opp bakfra. Omsider kom vi så inn på det grønne området rundt Gamlebyen som indikerte at det nærmet seg slutten, før vi løp over broen – på brostein som seg hør og bør – og plutselig var vi inne i Gamlebyen med masse tilskuere og målseglet rett i front.

Selve målområdet var virkelig av den spesielle sorten, bak murene i det som betegnes som Europas best bevarte festningsby, med både bord og benker og gressletter der man kun puste ut og utveksle erfaringer med andre likesinnede.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
MÅL I SIKTE! Siste innspurt inne på festningsområdet.

Alle gode ting var tre for Sondre – Sigrun var utilnærmelig blant kvinnene

Til selve løpet, så ble alle gode ting tre for Sondre Taugbøl Lomeland fra Sk. Vidar, som gikk helt til topps i sin tredje start i Glommaløpet. Vinnertiden ble gode 54:21 og avstanden ned til nummer to, Mats Hellerud fra Moss IL, var på 10 sekunder. Tidligere nevnte Ulrik Lolland ble treer på 54:53, mens samboer Sigrun Gjølberg ble best i familien plasseringsmessig med suveren seier i kvinneklassen på 59:56. Noen små viktige sekunder under den magiske timesgrensen altså! Petra Jacoby ble nest beste dame på 1:04:46, mens Maiken Berthelsen tok den siste pallplassen med tiden 1:06:04.

Hvordan gikk det så med vår venn Johnny Stensrud? Joda, det ble klar klasseseier i M60-64 år på imponerende 1:05:48.

Solid comeback av Øyvind Wang

Av en fin gjeng fra Team Sportsmanden nevnes tredjeplassen i klasse M55-59 år til nevnte Gunnar Jonsson på 1:11:25, fjerdeplass til samboeren Agnes Benediktsdottir i K50-54 år på 1:22:57 og samme plassering til Merete Bolin i klassen over på 1:21:49. For ikke å glemme Øyvind Wang, som var tilbake i mansejsen med et brak etter noen år litt på sidelinjen etter at korona og andre ting gjorde at løping kom litt i andre rekke. Før start antydet han likevel særdeles offensivt at målet var å løpe bedre enn forrige gang han løp her, for ni år siden, til tross for at han da løp på meget god tid på litt over 1 time og fem minutter. Men Wang «holdt ord», og viste med sine nå 52 år at alder sjelden er noen hindring. Her er hans egen oppsummering fra løpet:

Jeg ble revet med og startet i dag raskere ut enn planlagt, og fikk merke det etter 4-5 kilometer. Møtte på motvind på de lange åpne slettene (langs fortauene), og flere av småkneikene underveis klarte å minne meg på at jeg begynner å bli en aldrende mann, men alikevel, så gikk det jo raskere enn hva jeg selv trodde underveis. Tiden ble jammen bedre enn for 9 år siden, hvor jeg løp første (og forrige gang) her på 1:05:21. Kjempegøy å kunne slå den tiden!

Øyvind Wang kom i mål på sterke 1:03:21, til tredjeplass i klasse M50-54. Solid comeback, med andre ord!

Team Sportsmanden i Glommaløpet (klikk på bildene for større versjon):

Er du nysgjerrig på Team Sportsmanden og har lyst å bli medlem? Les mer her.


– Kommer gjerne tilbake!

Glommaløpet var absolutt en kjempefin opplevelse, med en flott løype, god stemning og en herlig atmosfære både på torget i Sarpsborg før start og i Gamlebyen i Fredrikstad etter målgang. Mange benyttet også anledningen til en afterrun i sola på en av flere uterestauranter innenfor murene i Gamlebyen, eller tok gratisfergen over til den andre siden av Glommas bredder.

Skulle man sette fingeren på noe som kan forbedres, så måtte det kanskje være at tre toaletter til nesten tusen deltakere ved start er minst tre for lite. Og at resultatlistene bør baseres på nettotider.

Med 895 som fullførte 10 miles, hvorav 75 uten tid, samt hele 57 stafettlag, så var det litt av en løpsfest langs Glommas bredder og solid deltakerrekord. Vi kommer gjerne tilbake til neste år eller ved en senere anledning.

Bildegalleri målgang

Klikk på bildene for større versjon

.
Alle resultater fra Glommaløpet 2024

Tekst og foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no

Sportsmanden.no


Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.