Aktiv mot kreftOppegårdSykling

Smadret norgesrekorden

Jon Sæverås Breivold innfridde egne forventninger og satt 1. mai en solid ny norsk rekord i Everesting.  

Forrige uke skrev vi om rekordforsøket og lovet å komme tilbake med rapport denne uken. Ekstra gøy blir det når rekordforsøket så til de grader lyktes. Jon Breivold syklet de 8848 høydemeterne på 7 timer, 38 minutter og 59 sekunder – det raskeste gjort av en nordmann i denne litt spesielle konkurranseformen som har blitt populær i koronatiden. Kun syv mann i verden har notert en bedre tid enn 26-åringen fra Greverud. For å sette det litt i perspektiv, så er tiden bare 11 minutter bak det den tidligere supersyklisten Alberto Contador brukte da han satt verdensrekord i juli i fjor. Riktignok er den rekorden slått et par ganger, sist så sent som i mars av Ronan McLaughlin, som med superlett og spesialdesignet sykkel kun brukte 6:40:54 «til toppen». 

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Everesting går ut på å sykle opp og ned den samme bakken helt til man har akkumulert totalt 8848 høydemeter, tilsvarende høyden på Mount Everest, verdens høyeste fjell. Lørdag morgen stod Jon Breivold klar til start på Fosen utenfor Trondheim, sammen med sykkelkameraten Jahn Frederik Grue. En bakke på 720 meter med 87 høydemeter lå og ventet. Og det gikk virkelig unna med duoen. Den gamle norgesrekorden til Kristian Rønning fra 2016 på 9:01:47 ble grundig slått av begge to. Også Grue imponerte stort og var bare noen minutter bak Breivold i mål, med tiden 7:42:34, ikke helt uten dramatikk.

BAKKEKLATRING: Jon Breivold med Jahn Frederik Grue på hjul. (FOTO: Gudmund T. Høglund)


Gratulerer med ny norgesrekord Jon Breivold, hvordan var dette?

–Takk skal du ha! Utrolig tilfredsstillende å klare målet vi hadde satt oss. Utad var målet norgesrekord, i tillegg til å samle inn mer enn 10 000 kroner til Aktiv mot kreft. Skal jeg være helt ærlig, så hadde jeg mål om å komme under 8 timer, men det var ikke noe jeg snakket altfor høyt om da fallhøyden er ganske stor. At det ble under 7.40 var over all forventning. 

(Artikkelen fortsetter under annonsen)

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

.
Rekorden, som allerede er godkjent, kostet selvsagt krefter og Breivold måtte helt i kjelleren på slutten. I tillegg fikk Grue tekniske problemer underveis. At det er kameratens problemer Jon Breivold først trekker frem, sier også mye om den sympatiske idrettsutøveren.  

–Det verste underveis var de tekniske problemene med sykkelen til Jahn Frederik. Først hoppet kjedet av, noe som gjorde at han måtte bruke mye krefter på å komme seg opp til meg igjen. Da han kom opp var det tydelig at noe var galt, og ikke lenge etter datt kranken av! Dermed måtte han bytte sykkel, og sykle seg opp nok en gang. Det kostet nok litt vel mye, så da måtte han til slutt slippe meg. For min egen del var den siste timen den verste. Da gikk jeg fullstendig tom, og måtte bare karre meg opp de siste gangene. Det er lenge siden jeg har vært så tom som jeg var da. Sett i ettertid var det nok en konsekvens av litt for lite drikke underveis, i tillegg til at jeg selvfølgelig var helt utmattet.

Suksess også med innsamlingsaksjonen

Rekordforsøket kom i gang etter at Jon Breivold som en av fem har fått plass på det internasjonale laget til Team Zalaris til høstens Norseman Extreme Triathlon, og dermed ser ut til å få oppfylt drømmen sin. Alle på laget skal samle inn 75.000 kroner hver til Aktiv mot kreft, og Breivold håpet å samle inn 10.000 kroner i rekordforsøket kalt Everesting mot kreft.

Hvordan har responsen vært på innsamlingsaksjonen?

–Responsen på innsamlingen har vært veldig bra. I skrivende stund har vi fått 16.450 kroner på innsamlingen, så vi kan ikke si annet enn at målsetningen er nådd. Vi er veldig fornøyde og takknemlige for det! Det er også mange som har delt videre og synes det er flott at vi bruker et sånt stunt til å få oppmerksomhet rundt å samle inn penger til kreftsaken. Innsamlingen er åpen frem til 8. mai, så det er fremdeles mulig å gi en donasjon, forteller en sliten, men takknemlig og glad Jon Breivold til slutt.

IMPONERTE: Jon Breivold og Jahn Frederik Grue smadret begge den tidligere rekorden. (FOTO: Gudmund T. Høglund)
NÆRINGTOM: Da var det godt med litt energipåfyll etterpå! (FOTO: Gudmund T. Høglund)
REKORDJUBEL: Jon Breivold kan slippe jubelen løs, både her og på forsidebildet. (FOTO: Gudmund T. Høglund)

– – –

Sportsmanden i Oppegård Avis

Sportsmanden skriver hver uke en side i Oppegård Avis om lokale mosjonister og eliteutøvere – stort og smått fra den kondisjonerte verden, med lokale briller. Denne artikkelen har fått førstesideoppslag og bred omtale i lokalavisen denne uken.

– – –

Førstesiden i Oppegård Avis 6.mai 2021
Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -