OppegårdTreningTriatlon

Drømmer om VM på Hawaii

I fjor kom han fra intet og vant Ironman i Tallinn. Nå kombinerer Jon Breivold studiene i Trondheim med den nye idrettskarrieren.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

–  Av Frode Monsen, Oppegård Avis / Sportsmanden

Jon Sæverås Breivold fra Greverud overrasket hele triatlon-Norge da han i fjor som useedet vant Ironman Tallinn i sin aller første triatlonkonkurranse. Belønningen er profflisens før årets sesong. Nå drømmer han om VM Ironman.

Og NTNU-studenten ligger ikke på latsiden om dagen. Han lar seg heller ikke stoppe hverken av koronabegrensninger eller avlyste konkurranser og ser frem til sesongen. 

Breivold la opp som elitesyklist etter 2019-sesongen. Studier og et litt roligere treningsliv fristet da han ikke fikk kontrakt med noen av de store norske sykkellagene. Men det har ikke helt gått slik.  Joda, jovisst trives Jon i Trondheim og med studiene. Og han trener også færre timer enn før. Men etter voldsom fremgang med løping i fjor og ikke minst den sensasjonelle debuten i triatlon, så kan man vel heller si at 25-åringen har startet på sin andre idrettskarriere. 

Vi lurer litt på hvordan det går og hva som blir det idrettslige fokuset fremover. 

–Alt bra her oppe! Lite korona og åpne svømmehaller, så jeg får gjort det jeg skal, forteller Jon fra Trondheim. 

Som et ledd i treningen og forberedelsene mot en ny sesong slang Breivold seg også med i det tradisjonsrike Uglarennet, som ble arrangert for 89.gang forrige helg med et tak på 300 deltakere, inndelt i tre kohorter og kun åpent for deltakere bosatt i Trondheim. 

–Det var gøy å gå skirenn igjen, selv om jeg fikk grundig juling! Startet 15 sekunder før Niklas Dyrhaug, men det tok ikke mange minuttene før han var forbi, forteller vår mann.

Jon Breivold satt personlige rekorder på flere distanser i løping i fjor, de få gangene det var mulig å delta i en konkurranse. Men fremgangen gjorde at han kanskje ble litt for ivrig, trente for hardt på uvant underlag og pådro seg beinhinnebetennelse. Løping har derfor vært uaktuelt i høst og i vinter, men Jon rapporterer å være på bedringens vei nå. Men det er ikke løp som har hovedfokus fremover. 

–Det er triatlon som gjelder for min del i 2021. Har skaffet meg profflisens nå, slik at jeg kan bli med i proffklassen i Ironman, så det blir spennende. Hvis alt går etter planen blir min debut i proffklassen Ironman Mallorca 15. mai, og så tenker jeg å være med på EM 70.3 i Helsingør 27. juni. Mer enn det har jeg ikke planlagt, forteller han. 

FØRSTE KARRIEREN: Jon Breivold i tet i 101 Percent Cup på Drømtorp i 2019.
(Foto: Ola Morken)


Den store drømmen er Norseman Xtreme Triathlon, men Breivold tror kanskje ikke at det blir før til neste år. 

Hvordan klarer du å holde treningen og motivasjonen ved like? 

–Det har ikke vært noe problem for meg å holde motivasjonen oppe. Jeg er generelt positiv og har troen på at det kan bli en del konkurranser i år. Dessuten så studerer jeg ved siden av, så jeg føler ikke jeg gjør noe stort offer ved å satse på triatlon. Hadde det bare vært triatlon jeg drev med hadde jeg nok sett litt annerledes på det. Jeg motiveres også veldig av egen utvikling, og jeg føler jeg har hatt bra fremgang på alle disipliner det siste halve året, også sykling selv om jeg sykler mindre enn før. Ikke minst er det spennende å gjøre noe nytt der man ikke helt vet hvor taket er når det gjelder hvor langt man kan nå. Selv om jeg har veldig mye jobb foran meg når det gjelder svømming, tror jeg at jeg kan nå relativt langt i triatlon og gjøre det greit i proffklassen, forteller en optimistisk Breivold. 

Og testene tyder faktisk på at den tidligere toppsyklisten er i sitt livs form. Nylig testet han det maksimale oksygenopptaket sitt til skyhøye 83 ml/kg/min, som er det beste han har målt.  

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

.


Den sympatiske og allsidige karen som er oppvokst på Greverud røper også hva han drømmer om på idrettsfronten, i tillegg til å kjempe i toppen i Norseman:  

– Det ultimate målet er å kvalifisere seg til VM Ironman på Hawaii i proffklassen. Det tror jeg er mulig, men når det blir, er jeg litt mer usikker på.  

Vi kommer helt sikkert til å høre mer fra Jon Breivold i årene som kommer.

– – –

Sportsmanden i Oppegård Avis

Sportsmanden skriver hver uke en side i Oppegård Avis om mosjonister og eliteutøvere fra Oppegård. 
Om stort og smått fra den kondisjonerte verden, med lokale briller. 
Denne artikkelen er førstesideoppslag i lokalavisen denne uken.

– – –

Forsiden i Oppegård Avis 11. februar 2021

Les også:

Sensasjonell seier på kjempetid i Ironman Tallinn av Jon Breivold

SENSASJONELT: Jon Breivold overrasket alle da han vant Ironman Tallinn i fjor (Foto: Ine Skjellum)

Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -