Annen idrettRulleski

Racerapport fra Allianseloppet – Sveriges største rulleskiløp

– av Tron Gifstad, Oppegård IL – 

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Allianseloppet 2013 gikk av stabelen 24 august i et nydelig sommervær i Trollhättan, med start og mål ved den idylliske Oskarsbron ved Gøtakanalen. Dette er Sveriges største rulleskiløp med nesten 600 deltagere. Løypa går i en sløyfe på 16 km mellom Trollhättan og Vänersborg. Den gås 3 ganger, dvs til sammen 48 km. Løpet går direkte på TV4 i Sverige, det er 75.000 kroner til vinneren og det gjelder som seedingsrenn til Vasaloppet.

I år var det samlet et stort elitefelt med 60 av verdens beste utøvere fra Norge, Finland, Sverige, Russland, Tsjekkia, Italia og flere andre land. Nesten hele Vasaloppeliten stilte til start. Eliten starter i pulje 1 med låneski fra Swenor. Resten går på egne ski som blir kontrollert før start, slik at alle har likt utstyr. Oppegård hadde med 2 utøvere. Thomas Gifstad (21 år) og John Einar Tørklep (61 år). Dessverre for John Einar (går for DNB), så er det ikke aldersinndelte klasser. Med det ekstremt sterke elitefeltet i år, måtte Thomas starte i pulje 2, mens John Einar gikk i pulje 5.

Allianseloppet-2
Nervøs og hektisk aktivitet før start hos utøvere og lagledere. Hvilke ski ruller best i år, reservestaver og drikke må fordeles. Johnny Tørklep snører på seg langrennsstøvlene. Thomas Gifstad forbereder seg i bakgrunnen, mens pappa, trener og artikkelforfatter Tron (til venstre) sjekker sekken. Foto: Geir Haugen

Det var lettere nervøs stemning før start. Alle må tisse hele tiden og piggene slipes gang på gang. Holder stavene hele veien i år, lurer Thomas på. I fjor ble han nr 28 med to stavbrekk og etter å ha gått 18 km med en stav. Likefullt slo han Frode Andresen i spurten, med den ene staven sin. Men i år var feltet av en helt annen kvalitet. Kanskje man kunne håpe på topp 50, blant verdens beste løpere? John Einar på sin side, hadde som mål å seede seg til en bedre pulje i Vasan.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Starten gikk greit for begge, og Thomas kom seg raskt opp fra pulje 2 og inn i elitegruppa. I år skulle farten til verdenseliten testes. Thomas hang seg på som en klegg på løpere som Anders og Jørgen Aukland, Simen Østensen og Jerry Ahrlin. Anders Aukland vant Allianseloppet i fjor og Simen Østensen vant Norgescupen på Rudskogen forrige helg. Åge Skinstad mente han var verdens beste rulleskiløper. På Rudskogen var Thomas 2.40 minutter bak Østensen på 20 km. Men denne gangen skulle han henge på så lenge som mulig.

Allianseloppet-3-starten
Starten går i Allianseloppet i Trollhättan. Foto: Geir Haugen

Det gikk i akkurat en runde, dvs i 16 km. Hele tetfeltet på ca 40 løpere passerte da på 33 minutter. De holdt da altså en fart på ca 2 minutter på kilometeren. Men i motbakken ut på runde 2 tråkker Aukland og Østensen til med hoppende staking opp bakken. De sprenger feltet i filler! Thomas biter tennene sammen, men må slippe, som de fleste andre.

Allianseloppet-4-Aukland-drar
Anders Aukland drar hardt etter ca 15 km. Thomas Gifstad er offensiv og skimtes i rød trøye på 6.plass, men måtte slippe like etterpå da Aukland tråkket til og sprengte feltet i filler. 41-åringen har tydeligvis skumle hensikter også for kommende sesong. – Det her er en perfekt oppladning til konkurransene i vinter, sa Anders til arrangøren.
Foto: Geir Haugen

Nå gjelder det å komme seg greit rundt på de siste 32 kilometerne. Det er nok av løpere å henge seg på uansett. Men det er i stedet Thomas som tauer rundt på det russiske juniorlandslaget på sisterunden. En km før mål smeller han til. Den spurten skal han i hvert fall vinne!

Til slutt blir det 35. plass på tiden 1.50.45. Anders Aukland vant på 1.41.21 og slo Simen Østensen med nærmere minuttet. Imponerende av en 41 åring. Norge tok femdobbelt. Beste svenske ble nr 6. Superveteranen John Einar gjennomførte i fin stil og ble nr 209 med tiden 2.20.03. Antagelig som beste 61-åring i feltet. Det gjenstår å se hvor gutta havner i Vasan. Thomas håper at han klarte å seede seg inn i eliteklassen. John Einar håper han avanserer en pulje eller to. Skisesongen nærmer seg og begge er tydeligvis godt forberedt.

Rulleskirenn-Rudskogen-2013-Johnny-Tørklep-KONDIS
John Einar Tørklep i aksjon på Rudskogen for halvannen uke siden, under det avsluttende rennet i Norgescupen på rulleski. Det ble 2.plass i klasse 61-65 år bak Bredo Glomsrød, som for øvrig har 3.44 på 1500m i sin tid og har den 3.beste tiden i Birken gjennom alle tider med aldersjustering.
Norgescupen på rulleski ble for øvrig vunnet av Simen Østensen og Barbro Kvåle,
Foto: Rolf Bøhn / Kondis

 

Link til Allianseloppet sin hjemmesiden med reportasje

Resultater og mellomtider.

 

Thomas-Gifstad2_IMG_2781
Thomas Gifstad

BAKGRUNN: Thomas Gifstad er en lovende skiskytter. For to år siden fikk han kyssesyken, som medførte at hele 2011-sesongen ble ødelagt og han måtte trene seg gradvis opp igjen i fjor. Likevel ble det seier i Stenfjellrunden og Gifstad er nå i god rute for kommende sesong.
– Thomas er nå godt i gang med treninga (80 timer i juli), og i god rute igjen etter kyssesyken, selv om han mistet mye av mai pga forkjølelse. Men han har perset på alle testløp i sommer, forteller pappa Tron. 

 

 

sportsmanden.no

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

2 thoughts on “Racerapport fra Allianseloppet – Sveriges største rulleskiløp

Kommentarfeltet er stengt