Annen idrettXtra

Vant tøft Adventure Race Kroatia etter 73 timer!

Rapport fra et knallhardt eventyr fra virkeligheten

Av Felix Breitschadel,

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Det finnes rikelig med utfordrende, ultralange konkurranser her i landet. For alle som ønsker å ta det hele enda et stort steg videre, finnes det såkalte Adventure Racing (AR), der mixed lag av 4 personer kjemper non-stop gjennom flere dager om seieren. 

Den største serien internasjonalt heter AR World Series, med konkurranser over hele verden. I midten av september dro 41 lag fra 17 nasjoner til Kroatia for å utforske regionen rundt Zadar på denne harde måten. Arrangøren hadde lagt opp til en tøff løype som inneholdt både padling, løping, trekking, klatring, terrengsykling og orientering! Til sammen strakk konkurransen seg over 500 kilometer og 10.000 høydemeter, fordelt på hele 17 etapper. 

USWE Adventure Team er underveis. FOTO: Honza Zak

Laget USWE Adventure Team med Felix Breitschädel fra Solbråtan i Oppegård som navigatør, har sammen med de tre svenskene Helen og Jacob Westerberg og Magnus Woxholtt-Jensen vært med i flere lignende konkurranser tidligere og stilte også opp da starten gikk på øye Pag i Zadar regionen.

– Vi hadde 7 løpe-/trekking etapper som varierte fra 5 km for den korteste til 40 km og 2200 m stigning på den lengste. Mye gikk på tekniske stier eller rett over fjellet uten sti og vi hadde over 5000 høydemeter på beina. Vi hadde også to etapper der vi hadde «via ferrata sett» med oss fordi stien var veldig teknisk. Så vi brukte mest tid på løpe/trekkingetappene totalt sett. Vi må alltid ha på oss sekk med litt obligatorisk utstyr som førstehjelp, ekstra klær, drikke og mat med. Vi løper alltid når det går flatt og nedover, men må spare krefter når det blir for bratt, da går man som regel, forteller Felix Breitschädel.

Konkurransen begynte med 3 mil med padling i havet som gikk direkte over til en 10 timers trekking-etappe opp Velebit fjellkjeden for første gang.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
Padling stod også på programmet. FOTO: Honza Zak
Krevende terreng skulle forseres. Felix Breitschädel med rød hjelm leder an.
FOTO: Honza Zak

Deretter fulgte en krevende etappe på terrengsykkelen gjennom resten av den første natta. Kroppen blir satt på en skikkelig prøve både fysisk og psykisk og hele laget må gjennom alle utfordringer sammen, uten hjelp fra andre.

Både mat og væskeinntak spiller en stor rolle i slike konkurranser. Det gikk mer enn 31 liter med væske i løpet av tre dager. Pause får man så godt som aldri – og den første og eneste «ekte» søvnpausen vår ble gjennomført etter 35 timer. Den varte i halvannen time der vi sov rett på bakken og hadde som formål at laget kunne angripe den andre natta relativt fresh!

Denne taktikken viste seg å fungere bra og laget klarte å ta teten foran to franske og et tsjekkisk lag i løpet av det andre natta. Som bonus for alt slit, passerer vi noe av det fineste og mest bortgjemte landskapet i området.
Å navigere bare med kart og kompass over ukjente fjell, med en oransje fullmåne på himmelen, opplever man ellers svært sjelden.

Hvor skal vi nå? FOTO: Honza Zak

Vanskelig navigering passet Felix svært godt, og uten uhell og for mange tekniske problemer kunne USWE-laget øke forspranget gjennom den tredje konkurransedagen. En liten 5-minutters power-napp var nødvendig på den avgjørende siste sykkeletappen for å «resette» hodet, det lønner seg nemlig ikke å sove mens man sykler.

Hele 30 mil på terrengsykkel! FOTO: Honza Zak
Felix sjekker utstyret. FOTO: Honza Zak
Videre i mørket… Navigatør Felix leder an. FOTO: Honza Zak

Hva intok man av mat og drikke underveis?

– Planlegging av mat og drikke er veldig viktig og mange kan slite med dårlig mage når det ikke passer. For min del gikk det mye i tørrfrukt, som mango, aprikos, tranebær og nøtter. Lørdagsgotteri er også populært. Det funker dårlig med sportsbarer i 73 timer, det kan jeg love. Mellom flere etapper, der vi hadde tilgang til varmt vann, forberedte vi real turmat som vi spiste mens vi gikk videre. Man stopper aldri for å spise, så det må gjøres i farta. Bare en gang kom vi fordi en butikk, da kjøpte vi to kalde cola hver. Det var herlig! Under hele konkurransen har vi ikke lov å ta imot hjelp fra andre. Så ingen kan gi oss fersk eller varmt mat. Sånn er det bare, forteller Felix. 

Etter 73 timer non-stop med over 30 mil på terrengsykkel, 14 mil med trekking og orientering og 7 mil med padling, kunne USWE Adventure Team endelig krysse mållinjen først og juble for sin første seieren på World Series!

Som premie sikret laget seg en startplass til neste års VM i Adventure Racing, som arrangeres i Paraguay høsten 2020. Men aller først nå gjelder det å gi kroppen et par uker for å restituere seg skikkelig.

Hele teamet kan endelig juble for en fantastisk seier! Fra venstre Helen og Jacob Westerberg, Magnus Woxholtt-Jensen og Felix Breitschädel.
FOTO: Honza Zak

Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -