HytteplanmilaLøpingRingerike

Jakob Ingebrigtsen med norsk rekord i Hytteplanmila

Fantastisk debut på 10 km for Jakob!

Hvilke debut det ble på 10 km for Jakob Ingebrigtsen. Med fantomtiden 27.54 knuste han ikke bare storebror Henrik sin løyperekord fra i fjor på 28.41. Han snek seg også et par sekunder under den norske rekorden på 10 km gateløp som Sondre Nordstad Moen hadde. Og tiden til Jakob er visstnok også Europas beste tid på 10 km i år.

På forsidebildet har Jakob Ingebrigtsen fått en solid luke etter 8 km, og de siste to kilometerne var de to raskeste. Da presset Jakob kilometertidene ned i 2.43 og 2.37 på en aller siste, som inkluderer en knallhard bakke de siste 200 meterne til mål! Han lå uoffisielt rundt 15 sekunder bak norgesrekorden da en kilometer gjenstod, så avslutningen til Jakob var helt rå!

Forsidefoto: Hans Edgard Rakeie

Filip Ingebrigtsen løp sekundet raskere enn den gamle løyperekorden til Henrik, men dagens andremann, Samuel Tsagay, sniker seg mellom brødrene på adelskalenderen til Hytteplanmila med 28.39.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
Like etter starten er det nederlandske Richard Douma (3630, nummer 5 i mål) og Simen Halle Haugen (3093) som er helt i tet, mens Jakob Ingebrigtsen akkurat er i ferd med å få på seg hele løpedrakten…
Foto: Arrangøren

Filip misset starten

Det ble en smule hektisk i starten. For da startskuddet smalt, hadde Jakob fortsatt på seg overtrekksjakken, mens Filip ikke en gang hadde kommet seg til startstreken!

Ifølge Jakob ble det opplyst at det var to minutter til start, når det kun var ett minutt igjen. At mosjonister kan misse starten litt er ikke helt uvanlig, men at de store favorittene og trekkplastrene ikke er klare når startskuddet smeller, har vel knapt skjedd før! Men som for alt annet, Team Ingebrigtsen tok det hele med et stort smil, selv om pappa Gjert var en smule irritert på sidelinjen.

Og mens Jakob vred av seg jakken og i noen meter løp med bar overkropp, før han fikk dratt opp drakten, kom Filip halsende 10 meter bak elitegruppen!

SJEKK ANTREKK! Starten er gått og Jakob forsøker å få få orden på utstyret mens han løper!
Foto: Merete Bolin

Brødrene mistet imidlertid ikke fatningen, de var på Hytteplanmila «for å ha det gøy», mens ande snakket om rekordforsøk. At det likevel endte med ny norsk rekord for Jakob, med ett sekund, var ekstra moro. Og da var det jo bra at ikke startklusset gjorde at han misset rekorden med sekundet…

For Filip, som måtte avansere forbi svært mange for å komme seg opp i tetgruppen, var det imidlertid de samme magekrampene som gjorde at han måtte bryte 5000m-finalen i VM i Doha en runde før mål, som igjen skapte problemer. Men før det hadde han både hentet inn teten og tatt kommandoen i løpet.

– Jeg følte meg veldig fin de første tre kilometerne, sa Filip etterpå.

Så fort gikk det, at selv Jakob reagerte. Han pleier ikke å se på klokken underveis, men denne gangen brukte han den til å sjekke farten flere ganger.

– Vet du hvor fort det går? spurte han broren underveis, underforstått at dette virkelig gikk unna!

Helt til 6 km-merket hadde brødrene fortsatt følge av Samuel Tsagay og Senay Fissehatsion, men da arrangørens fotograf knipset bildene like etter 8 km-merket, kom Jakob alene. Tsegay var nærmest, mens Filip lå i hælene på Senay et stykke bar der igjen.

Filip Ingebrigtsen har fått litt problemer med magen og passerer som nummer fire her, i rygg på Senay Fissehatsion, som ble firer i mål.
Foto: Hans Edgard Rakeie

Og derfra og inn var det at Jakob virkelig imponerte og satte på turboen, som til slutt skaffet han norgesrekorden og seier med hele 45 sekunder. De to siste kilometerne var altså ren utklassing.

–Jakob kunne løpt enda fortere, sa Gjert i kjent stil etterpå. Trolig har han som vanlig rett også.

Uansett ble det skrevet et lite stykke løpshistorie i Hole. Og Jakob og Team Ingebrigtsen kunne sette 20.000 kroner på kontoen for løyperekord, samt ytterligere 20.000 for norsk rekord. Det var lønnsomme sekunder.

Les også alt om duellen da eldstebror Henrik Ingebrigtsen vant NM-gullet i terrengløp forrige helg.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
HVOR BLE DE AV? Jakob Ingebrigtsen snur seg og konstaterer at han har fått en solid og avgjørende luke ved passering 8 km. I mål var luken adskillig større.
Foto: Hans Edgard Rakeie

Sigrid Jervell Våg vant norsk duell i dameklassen

Damene kom kanskje litt i skyggen av gutta denne gangen, også fordi Hytteplan-dronninga Karoline Bjerkeli Grøvdal for en gangs skyld ikke var påmeldt. Dermed ble det en ny duell mellom Sigrid Jervell Våg fra BUL og Maria Wågan fra Tjalve. De to hadde en tøff duell om sølvet bak Therese Johaug under forrige helgs NM i terrengløp, og de fulgte hverandre lenge her også. Etter 8 km lå de side om side, men begge var lenge bak svensk-afrikanske Samrawit Mengsteab fra Hälle IF.

HARE: Simen Næss Berge, sterk maratonløper med 2.29 fra Berlin Marathon, tauer her på Sigrid Jervell Våg og Maria Wågan. Næss Berge sin gode tid på 32.05 holdt «bare» til 77.plass.
Foto: Hans Edgard Rakeie
NY DUELL: Sigrid Jervell Våg trakk det lengste strået til slutt og vant, med Maria Wågan som nummer 2.
Foto: Hans Edgard Rakeie

Til slutt var det imidlertid Jervell Våg, som har hatt en kanonsesong, som avgjorde og vant på 32.52 etter solid spurt, med Wågan 18 sekunder bak på 33.10. Mengsteab sikret seg såvidt den siste pallplassen med 33.34 i duell med en annen svenske, Sanna Mustonen, og Annie Bersagel fra Tjalve, som var henholdsvis ett og fire sekunder bak.

Verdt å merke seg også at de to ungjentene Emma Kirkeberg Mørk og Ina Halle Haugen (begge i klasse K16-17 år) ble nummer 7 og 8 på de sterke tidene 34.16 og 34.21.

NOK EN DUELL: Sanna Mustonen (t.v.) og Annie Bersagel. Førstnevnte var tre sekunder foran i mål.
Foto: Hans Edgard Rakeie
Vienna Søyland Dahle fra Skjalg IL var sjette beste kvinne på 33.57.
Foto: Hans Edgard Rakeie

Synøve Brox med verdensrekord!

Det var imidlertid mange som løp fort i Hytteplanmila. Løpet tiltrekker seg alltid mange raske mosjonister som er ute etter sesongbeste eller personlig rekord. Eller verdensrekord! I hvert fall var det det Synøve Brox fra Sk Vidar endte med, da hun vant klasse K60-64 år på fantastiske 38.27! Hun vant klassen med over seks minutter til Kristin Isachsen fra Team Sportsmanden, som på sin side satt ny fin pers på 44.31 og var nesten syv minutter foran tredje kvinne på pallen, Turid Frydenberg Sælid. Hele 22 deltok i klassen.

PÅ JAKT ETTER VEDENSREKORD! Synøve Brox speider fremover, og i mål hadde hun løpt raskere enn noen kvinne over 60 år har gjort på 10 km! Lasse Sørlund (2111) fra Team Sportsmanden i rygg på Brox var 10 sekunder bak i mål på 38.37, men først og fremst glad for å være tilbake etter et år på sidelinjen. I front er Jan Martin Smørdal fra Mysil Tri som kom inn på 38.45.
Foto: Hans Edgard Rakeie

Av mange veldig sterke prestasjoner må vi også trekke frem de to som også mottok gullskoen som fjorårets beste norske veteranløpere, uavhengig av alder. Nina Wavik Ytterstad fra Sk Vidar vant klasse K55-59 år på 37.37, mens evigunge Kristen Aaby fra Sigdal FIK igjen leverte et knallresultat da han vant samme aldersklasse for gutta.

– Hytteplanmila 33.08. Tre sekunders forfall fra i fjor. Godt fornøyd med tida og særlig ny gullsko, skrev Aaby selv på Facebook.

UNIKUM: Alderen biter (nesten) ikke på Kristen Aaby.
Foto: Hans Edgard Rakeie

I klasse M55-59 år var det utrolig nok hele 18 av 105 løpere som kom i mål på under 40 minutter! 9 løp under 38 minutter og Johnny Stensrud, som perset med knallsterke 36.19, kom ikke på seierspallen! Der stod, foruten Aaby, Kjell Arne Olsen fra Veldre Friidrett og Team Sportsmanden med 36.00 og Svein Egil Linnerud fra Gjøvik FIK med 36.08. Litt av et nivå!

I klassen over, M60-64 år, vant Rune Erichsen fra Rygge IL på imponerende 36.35, med Ger Van Graas fra Sk Vidar (37.58) og Vidar Ellefsen fra Asker Skiklubb / Team Sportsmanden (38.14) på 2. og 3.plass som de tre av 57 fullførende i klassen som kom under 40 minutter.

RETT BAK DE BESTE: Simen Halle Haugen (t.v.), som imponerte kolossalt her i fjor, er på vei tilbake mot storformen etter en litt trøblete periode. Han løp på 29.06 og ble med det «bare» nummer 9. Nederlandske Benjamin De Han (3629) og svenske Mohammad Reza (3515) kom på plassene foran den unge Runar-løperen i mål.
Foto: Hans Edgard Rakeie
OPPTUR: Ronny Losoa i lysegrønt løp sitt nest beste milløp på 31.05, til 48.plass(!). Neste helg løper han i Leeds, i løpet der Kristen Aaby satt uoffisiell verdensrekord for aldersklassen for to år siden. En som perset var Magnus Warvik (til venstre i bildet i den grønngule NTNUI-trøyen), årets vinner av OsloTrippelen, som var fire sekunder bak i mål til 31.09.
Foto: Hans Edgard Rakeie
Tett fight også mellom fra venstre Sebastian Conrad Håkansson – vinneren av OsloTrippelen for to år siden (31.15), Mathias Moen (31.06) og Henrik Nicolaysen (31.13)
Foto: Hans Edgard Rakeie
Anders Gjerpstad fra OSI (1316) kom i mål på 31.31, mens Per-Christian Lysaker Torgersrud fra Team Sportsmanden (i sort) vant klasse M40-44 år på 31.35. Helt fornøyd var Per-Christian likevel ikke, da han bare var ett sekund bak sin ferske pers fra Norgesløpet.
Foto: Hans Edgard Rakeie
Vinneren av Oslo Maraton, Thomas Asgautsen (71), har slitt litt med sykdom og småskader i tiden etterpå, men synes det var kjekt å være tilbake i konkurranse med 32.16 som sluttid. Dagen etter Hytteplanmila stilte han i Bygdøymila og løp inn til tredjeplass. Nå rettes fokuset mot Valencia Marathon.
Foto: Hans Edgard Rakeie
Pernille Epland fra Stord IL (2155) får her fin drahjelp på vei til 9.plass på tiden 34.27.
Foto: Hans Edgard Rakeie
Mens her er det Ine Bakken fra Gular (nr. 11 på 34.59) som tauer på Runar Sannerud i den lyseblå trøyen til Team Sportsmanden, som hadde hele 40 påmeldte og 37 som fullførte Hytteplanmila. Runar klarte målet om sub 35 minutter – og svever fortsatt høyt etter å ha klart et større mål da han løp på 2.39.30 i Berlin Marathon for tre uker siden.
Foto: Hans Edgard Rakeie
INVITERTE TEAM INGEBRIGTSEN TIL SKILØPET: Merete Bolin fikk en liten prat med Gjert Ingebrigtsen like etter starten. –Jeg inviterte han til SkiLøpet 5 september neste år! Tror han svarte noe om at det nok kolliderer med Diamond League i Zürich eller Brussel. Veldig blid, men litt irritert over at Jakob ikke rakk starten. Artig var det, forteller den ivrige mosjonisten fra SkiLøperne og Team Sportsmanden. Eline Hyggen Skari fra SkiLøperne ser også ut til å kose seg!
Foto: Merete Bolin

Alle resultater finner du her

Sportsmanden gratulerer Jakob Ingebrigtsen med ny norsk rekord og løyperekord, Synøve Brox med verdensrekord, alle klassevinnere og alle som satt personlig rekord – og samtlige 3.217 deltakere som fullførte årets Hytteplanmila – ny rekord det også. I fjor var det 2.772 som fullførte løpet.

Og først og fremst gratulerer vi arrangøren Hytteplan Sport og selve Hytteplanmila med et særdeles vellykket 15-års jubileum! Hytteplanmila er en eventyrhistorie i «eventyrlandet» i fotefarene til Jørgen Moe. Atmosfæren er spesiell og særdeles hyggelig.

Dog har man nok nå nådd taket, det var i overkant trangt i Holehallen på lørdag, særlig før start. Så et tak på 3000 deltakere er kanske lurt. Uansett blir det nok valfarting og ny tur til Hole til neste år i det som for mange mosjonister er blitt høstens og et av årets høydepunkter.

Samleside med alle Sportsmandens 18 reportasje fra Hytteplanmila opp gjennom årene finer du her!


Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -