HalvmaratonMaratonOslo Maraton

Rekorddeltakelse og folkefest i Oslo Maraton

Sommer, sol og stor stemning i Oslos gater

Årets Oslo Maraton må ha vært tidenes beste. Både fordi over 22.000 løpere var påmeldt, hvorav rundt 18.500 fullførte, som er ny rekord – og fordi en varmebølge skyllet over landet akkurat i helgen med sommertemperaturer og over 20 grader, knall sol og vindstille. For løperne var det altså varmen som var det største problemet, i slutten av september. Masse tilskuere skapte også fin stemning i godværet.

Sportsmanden var på plass hele dagen, primært for å dekke arrangementet fra indre bane, men vi kjente også på pulsen som deltaker på avslutningsdistansen 10 km.

Men vi tare det i kronologisk rekkefølge, som det startet.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Artig og spennende maraton med helnorsk seierspall

På kongedistansen som bærer arrangementets navn – Oslo Maraton – ble det en spennende affære der det ble vekslet både i ledelsen og i duellen om de andre pallplassene.

En helt ukjent etiopier ved navn Mezgebu Alemu Molla tok kommandoen, i det som skulle vise seg å være en litt for tøff marsjfart. Han ledet lenge, men til slutt kom sprekken som ekspertkommentator Jack Waitz hele tiden spådde ville komme. Molla var lett i steget med startnummer 1, men ellers et ubeskrevet blad som stilte i langermet supertrøye i varmen. Det var vel neppe det som gjorde utslaget, skjønt hvem vet, for det ble etter hvert temmelig varmt i hovedstaden.

DUELL 1: Molla har rykket litt fra Thomas Asgausten ved passering halvveis.

Friskusen Thomas Asgautsen var den eneste som våget å følge Molla, og ut på andrerunden måtte også han slippe. Men aldri lenger enn at han hadde øyekontakt, og i nedoverbakkene etter den andre runden oppom Frognerparken, hentet Asgautsen inn lederen. Deretter løp de samlet gjennom Skøyen og langs Frognerkilen, før Molla plutselig så ut til å ha fått nok og slapp. På den siste milen tapte han nesten 9 minutter til Asgautsen, som etter hvert kunne nyte avslutningen i sin største seier som løper.

JUBEL: Thomas Asgautsen kan slippe jubelen løs!

Vinnertiden ble gode 2.26.54, og så ut til å overraske hovedpersonen selv i målområdet etterpå.

– Det må ved være innafor! sa han med et stort smil i intervjusonen da han ble fortalt hva vinnertiden var. Selv hadde han ikke peiling på tiden!

Asgautsen er nemlig en litt utypisk løper. Han deltar i svært mange konkurranser. På vårparten perset han på 5km, 10km og halvmaraton i løpet av tre uker, og han løper uten klokke.

– Jeg løper mest for meg selv, tilføyde han, men seieren kom ikke overraskende. Han visste nok at dette var hans store sjanse, og den tok han veldig godt vare på. For selv om de to nærmeste konkurrentene knappet kraftig inn på forspranget den siste milen, hadde Asgautsen full kontroll i tet.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
VANT! Vinneren Thomas Asgautsen var selvsagt særdeles godt fornøyd og gir tommel opp til Sportsmanden.

Knallhard trippelduell og kamp om andreplassen på maraton

Men bak Asgautsen utspant det seg en enda tøffere duell, som etter Molla sin sprekk plutselig også ble en duell om andre- og tredjeplassen på maraton. Dette var en kamp mellom sluggerne Sebastian Conrad Håkansson og Magnus Warvik, en duell som ikke bare dreide seg om pallen på maraton, men også om ledelse og seier i OsloTrippelen.

Maratonløpet først; For etter at de to lå side om side de første milene, var det Warvik som tok kommandoen. Og da Molla sprakk, var plutselig Warvik på andreplass, med god luke til Håkansson på tredje, som ved passering Rådhusplassen etter 34 km lå rundt 3 minutter bak lederen.

DUELL 2: Sebastian Conrad Håkansson vs. Magnus Warvik

De to løp imidlertid enda fortere enn vinneren inn mot mål, og aller raskest løp Håkansson, som hentet inn Warvik en drøy kilometer før mål og sikret seg andreplassen på distansen etter en rå avslutning. I mål var han kun 1:21 bak Asgautsen på 2.28.15, og 11 sekunder foran Warvik, som med 2:28:26 bare var noen sekunder bak persen sin. Litt surt da at de to kamphanene faktisk løp feil – og litt for langt – ved St.Hanshaugen, selv om fokuset raskt ble rettet mot neste distanse. Uansett utrolig sterkt og moro at to av de tre på seierspallen på maraton deltok i OsloTrippelen og skulle ut på både halvmaraton og 10 km like etterpå!

SEIERSPALLEN MARATON: Thomas Asgausten flankeres av Sebastian Conrad Håkansson og Magnus Warvik

I den konkurransen viste imidlertid Magnus Warvik utrolig styrke og avgjorde tvekampen mot «den regjerende trippelmester» Håkansson på halvmaraton, som ble løpt på under 1.20. Med over fem minutters ledelse kunne Sebastian Håkansson gratulere Warvik med sammenlagtseieren allerede før den avsluttende 10 kilometeren.

FØRSTE STIKK: Sebastian Håkansson jubler etter rå avslutning og andreplass på maraton på ny pers!
SISTE STIKK: Magnus Warvik har full kontroll på halvmaraton og sikret seg seier i Trippelen.

Les også om fjorårets særdeles dramatiske kamp om OsloTrippelen!

På kvinnenes maraton ble det russisk seier ved Marfa Troeva på 2:54:12, foran tidligere syklist Gina Elisabeth Mathiesen fra Gulsjøen Tur- & Drammelag(!), som kom rett fra fjorten dagers sykeleie til 2:56:33. Hun stilte opp kun fordi hun var påmeldt og hadde vært nær ved å stå av underveis, fortalte hun til Nrk, men etterhvert bet hun tennene sammen og fullførte til andreplass! Mari Gjølberg Ålerud fra Rygge IL tok tredjeplassen, også hun under 3 timer med 2.59.35.

VARMT: Russiske Maria Troeva vant kvinnenes maraton.
RYGGE PÅ RYGGEN: Mari Gjølberg Ålserud med Akershus festning i bakgrunnen, på vei mot tredjeplass.

Debutanten Aadne Andersen vant halvmaraton!

På den største distansen, halvmaraton, ble det kjørt beinhardt fra start, anført av forhåndsfavoritten Marius Vedvik fra Gular. En kvintett ble etterhvert til en trio, som også bestod av Senay Fissehatsion fra Tjalve og dagens overraskelsesmann, debutanten på distansen Aadne Andersen, 1500m løper fra Dimna IL.

STARTEN ER GÅTT! Marius Vedvik tar kommandoen fra første meter.

Aadne løp meget lett og grasiøst, og som klubbkompis med Karsten Warholm viste han også litt av den samme råskapen da han svarte opp et rykk fra Senay ved selv å rykke da Fissehatsion tok seg noe å drikke foran Akershus festning. Marius Vedvik hadde da overraskende allerede plutselig måtte slippe noen kilometer tidligere, etter det han selv sa skyldes en kombinasjon av en for hard åpning, en dårlig dag og hold.

Men da Aadne rykket og fikk den avgjørende luken etter omlag 13 kilometer, var det lenge igjen, og han skulle oppom og rundt St.Hanshaugen, så det var temmelig vågalt i debuten sin på distansen av en som ifølge eget utsagn ikke hadde løpt lenger enn 10 km tidligere. Og nå passerte han milen på raskere tid enn persen fra Hytteplanmila i fjor!

DUELLEN: Senay Fissehatsion og Aadne Andersen over Rådhusbrygga. Like etterpå gjorde Andersen det avgjørende rykket.

– Ja, det var litt gambling, fortalte han etterpå til Nrk, og røpet også at han hadde meldt seg på løpet på impuls, nærmest for gøy. Så om det blir flere halvmaraton visste han ikke.

Michael Ande Tesfamichael fra BUL ble nummer 3 på 1:07:14, mens Vedvik endte helt nede på 8.plass. Førdianeren kommer helt sikkert sterkere tilbake.

LETTBENT: Michael Ande Tesfamichael ble treer på halvmaraton.
HOLD: Marius Vedvik (t.h.) måtte plutselig slippe tettrioen ved Frognerstranda, og har her følge av Eirik Gramstad, som kniper femteplassen til slutt på 1:09:49, mens Vedvik måtte nøye seg med 1:10:38 og 8.plass.

Annie Bersagel tilbake i storform

Annie Bersagel fra Tjalve, som gjorde det så skarpt for noen år siden, er definitivt tilbake for fullt etter noen år med en del motgang. Amerikanerinnen som er bosatt i Norge imponerte stort med suveren seier på 1.15.33, foran den ferske (og seksdobbelte) norgesmesteren på maraton, Marthe Katrine Myhre (1.19.02) og Karianne Jevne (1.20.28)

I ‘M BACK! Amerikanske Annie Bersagel på vei til klar seier.
SJEKK ANTREKK! Nest beste kvinne Marthe Katrine Myhre skimtes bak denne fargerike trioen.

Gebretsadik dokumenterte storform før mesterskapsdebuten for Norge

På den avsluttende distansen 10 km – «10 for Grete» – ble det også kjørt hardt fra start. Weldu Negash Gebretsadik, karen som har hele syv seire i Birkebeinerløpet og som endelig er blitt norsk statsborger og skal få oppfylt drømmen om å få representere Norge allerede i VM i Doha – testet formen etter høydeopphold. Litt dristig kanskje, så tett på maratondistansen i VM, men han virket å ha full kontroll både på egen form og på konkurrentene.

I den temmelig flate løypen benyttet han den lille kneiken over Skøyenlokket til å gjøre et solid rykk, og den lille luken han der fikk var nok. Han gled etter hvert bare lenger fra de jagende konkurrentene og kunne kontrollere inn til sterk seier på 29:21. Dadafo Dhaqabi, som i år gjør et slags comeback som eliteløper, viste også solide takter og avgjorde duellen om andreplassen på den siste kilometeren til 29:43, mens også tredjemann Eivind Øygard kom under 30 minutter med tiden 29:46.

Etiopsiek Yeshimebet Tadesse vant en klar seier på kvinnenes 10 km med 33.15, akkurat minuttet foran Sigrid Jervell Våg fra BUL, mens Astrid Brathaug Sørset overrasket seg selv med tredjeplass på gode 34.57 bare uken etter at hun satte solid ny pers på halvmaraton i København med 1.17.18.

Tiden er like bak pers, og hun hadde liten tro selv på å løpe under 35 minutter nå, bare uken etter halvmaratonpersen, fortalte hun til Sportsmanden før start. Nå var hun også foran lagvenninnen Hanne Mjøen Maridal i Team Ingrid Kristiansen, som ble firer på 35.08 på sin egen 23-års dag.

– Tidenes bursdagsfeiring! skrev Maridal på Instagram etterpå.

Det ble vel kanskje tidenes beste løpsfeiring i Oslo også for de aller fleste!

PERS: Mange perset i de fine forholdene. En av dem var Mads Berge fra Høydalsmo IL og Team Sportsmanden, som med 34.08 forbedret seg med et helt minutt!
GLAD! Mange jublet over målstreken etter fullført løp, pers eller ei.

Resultater

Alle tidigere reportasjer fra Oslo Maraton på Sportsmanden

Reportasje og alle bilder: Frode Monsen / Sportsmanden.no.

Flere bilder i eget album

Sportsmanden.noSpre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -